Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) este un acord necesar pentru creşterea economiei şi a locurilor de muncă în SUA şi Uniunea Europeană (UE), conform afirmaţiilor doamnei Elena Bryan, negociator principal al Statelor Unite în discuţiile dintre cele două părţi pentru TTIP.
Domnia sa a afirmat ieri, în cadrul unei discuţii desfăşurate la Ambasada SUA în ţara noastră, că acest acord de comerţ şi investiţii va oferi beneficii majore în privinţa promovării pe plan internaţional a dezvoltării, a locurilor de muncă şi a competitivităţii americane.
Echipele de negociatori ale SUA şi UE au început, luna trecută, la Bruxelles, cea de-a opta rundă de negocieri pentru viitorul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii. Discuţiile dintre părţi au fost iniţiate în iunie 2013, iar cea de-a noua rundă este programată să aibă loc în aprilie 2015.
Conform Ambasadei SUA, TTIP urmăreşte să continue dezvoltarea pieţelor europene deschise, ducând la creşterea cifrei de 458 de milioane de dolari în bunuri şi servicii private pe care SUA le-au exportat către UE (cea mai mare piaţă de desfacere) în 2012, dar şi să îmbunătăţească investiţiile astfel încât să dezvolte cea mai mare relaţie globală de profil. Doamna Bryan a menţionat că SUA şi UE întreţin deja un total de aproape 3.700 de miliarde de dolari în investiţii, fiecare în economia celeilalte părţi, coform cifrelor din 2011.
În plus, TTIP vrea să elimine toate tarifele comerciale, să elimine barierele non-tarifare costisitoare "din spatele graniţelor", care ar împiedica schimbul liber de bunuri; să obţină acces comercial îmbunătăţit la serviciile de schimb; să reducă semnificativ costul diferenţelor de standarde şi regulamente, prin cooperarea unei mai mari compatibilităţi, transparenţe şi cooperări; să dezvolte reguli, principii şi noi modalităţi de cooperare, respectiv să promoveze competitivitatea globală a companiilor mici şi mijlocii.
Elena Bryan a precizat că nu Statele Unite insistă pentru finalizarea acestui acord, ci UE. Domnia sa a afirmat: "Suntem întrebaţi peste tot în Europa când vor fi finalizate discuţiile. Este o perspectivă falsă că SUA sunt mai interesate de acest acord decât UE. Noi suntem în acelaşi tip de negocieri cu ţările din Asia, aşa că depinde de UE cum acţionează ca să încheiem acordul".
Elena Bryan a mai declarat că, odată finalizat, TTIP le va permite firmelor mici din România să intre mai uşor pe piaţa americană, în condiţiile în care vor fi unificate standardele în multe sectoare de activitate.