Participanţii la Pilonul II de pensii se pot retrage înainte de termen

P.E.
Politică / 19 decembrie 2018

Participanţii la Pilonul II de pensii se pot retrage înainte de termen

Participanţii la fondurile de pensii administrate privat din Pilonul II se vor putea retrage înainte de termen pe bază de cerere, începând de anul viitor, după minimum 5 ani de participare, iar comisionul de retragere înainte de termen este de 2% din valoarea activelor cuvenite, a anunţat, marţi, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

"O persoană, participantă la un fond de pensii, se poate retrage, pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond. La momentul în care persona respectivă se retrage înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele cuvenite se transferă participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2% din aceste active. E normal, te retragi înainte de momentul planificat iniţial", a spus ministrul, conform News.ro.

Teodorovici a anunţat lărgirea sferei de investiţii pentru fondurile de pensii private, acestea putând să investească de anul viitor şi în proiectele de parteneriat public-privat.

Totodată, ministrul a anunţat o scădere a comisonului de administrare.

"Comisionul de administrare, care este astăzi 2,5%, va scădea la 1%. (...) O mare parte din activitate, ştim foarte bine, Casa Naţională de Pensii o desfăşoară. Aceste comisioane, timp de 10 ani, care au avut o valoare foarte mare, să fie reduse în beneficiul participanţilor la Pilonul II", a spus ministrul.

Al doilea comision, de 0,05% lunar din active, se modifică în funcţie de performanţa fondului respectiv, potrivit ministrului.

Activele estimate la final de 2018, administrate de Pilonul II şi Pilonul III, sunt de 10,9 miliarde de euro. Din total active, aproape 20% sunt investite în acţiuni listate. Pilonul II, înfiinţat în 2008, are un randament mediu, anualizat de la lansare până azi, de 8,43%.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. daca ma retrag ce se intampla cu procentul din salariu alocat pentru pensia privata: merge la stat sau imi intra in cont un salariu mai mare?

    1. Stai ca la asta nu s-au gândit , au vrut să deie în fondurile alea doar doar or sucomba,dar nu SI bani în plus la cetățeni

      Probabil vei putea opta daca acel procent care se duce in prezent catre privat sa mearga in continuare catre fondul administrat privat.

      In cazul in care va merge integral la stat (nu vei opta pentru transfer cf legii la fond privat, cota-parte), vei primi aceiasi bani ca in prezent. Toate aceste masuri sunt facute la disperare ptr ca nu mai au bani, nu ca sa primesti tu mai multi bani la final de luna.

      Procentul de 25% la CAS va ramane la stat si vor platii pensiile speciale.

      Tu vei lua acelasi salariu sa fii sigur de asta. 

      Daca te retragi , iti reziliezi practic contul tau la Pilonul2 iar contributiile tale se vor duce toate catre Pilonul1.

      Vorba lui Ponta , care comenteaza azi masurile Finantelor, practic de semneaza terminarea Pilonului 2. Inca nu este clar ce a vrut sa zica Teodorovici, dar daca retragerea sumelor de la Pilonul2 dupa 5 ani inseamna ca te vezi cu toti banii aia in mana, probabil ca aproape toti participantii vor semna sa se retraga.

      Sunt curios , ce efecte vor avea asupra BVB deciziile luate. Dl Teodorovici spnea ceva si despre pretul plafonat la gaze pt PF si despre faptul cain viitor vor ramana mai multi bani la companiile de stat= dividende mai mici ? 

      rosu. bursa are -7.1% la ora asta

      hahahaha, asta e buna.

      Hai nu vă mai smiorcăiți atât. Vă protejează Universitarul Impostor Leo Badea. Doar de aia ia 15000 de euro pe lună. Nu? El cu ciocul lui de DB și șarmantul Armeanul (la fel de bâlbâit că Badea). De ce nu iese acum Armeanul să spună ceva de această situație? E tot mut ca Zombiliticul de Giurăscu? Hai că la Tv îți plăcea să te vâlvoi. Ieși și acum cu o declarație ceva.

    De fapt asta este primul pas. Sa se obisnuiasca lumea cu ideea ca pot scoate banii (inclusiv fondurile de pensii). Apoi, dupa ce lumea a stat linistita cateva luni si n-a zis nimic, vor veni cu o a doua modificare, ca daca iti scoti banii de la fonduri, poti sa ii depui la stat si ti se va recunoaste ca si cum ai contribuit toti banii la stat. Iar al treilea pas va fi sa faca facultativ cu totul Pilonul 2. Eu asa vad acest plan, treptat si punand batista pe tambal. Ca, vorba aia, acum fondurile de pensii nu pot face galagie, ca nu le ia statul banii, ci doar ii lasa pe oameni. Apoi, dupa ce oamenii si-au retras banii, statul va zice ca nu ii poate lasa fara pensie si ii va invita sa plateasca. Si apoi, la final, vor spune: Uite, oamenii vor sa isi retraga banii, de ce sa lasam acest mecanism cu retragere dupa 5 ani si apoi plata la stat, nu mai bine punem sa fie facultativ si cine vrea se duce la Pilon 2, cine nu, ramane la stat.

    1. Al doilea pas ar fi piata libera. Romanii impresionati de randamentele fondurilor de pensii private obligatorii nu-si vor retrage banii. Desigur, sunt ironic.

      din pacate este un scenariu care poate avea loc...

      N-as vrea sa intram acum in discutia cu randamentele fondurilor de pensii private obligatorii, si despre administratorii lor, ca discutam pana dimineata :)

      Ideea e ca va fi o desfiintare a pilonului II in aceasta forma implicita. Mai prost e ca ea nu e determinata de faptul ca astia nu fac nici o branza, ci de nevoia statului de bani. 

      Polonia și Ungaria au depasit deja momentul.

    Dacă fondurile alea au titluri de stat cum vor lichida acele active și cum va fi costul de împrumut al statului?

    Dacă vor fi incidente de plata (întârzieri) 

    Olguta va triumfa: vedeți fondurile nu sunt sigure nu e ca la stat, bla bla

    Normal , pt.ca acele fonduri nu au fost create pt.a fi LICHIDATE peste noapte... 

    Actiunea este concertata:

    Pasul 1. Taxe suplimentare marite la companiile energetice si banci...exact acolo unde fonduriile de pensii au investit o mare parte din banii oamenilor. 

    Pasul 2. Fondurile de pensii vor anunta la sfarsit de an pierderi de cateva procente bune...asta si in functie de portofoliu. 

    Pasul 3. Bizonii speriati isi vor retrage masiv bani si isi vor plasa banii spre noul miraj al PSD: Fondul Suveran de Investitii...si mai nou...catre fondul ala regional... 

    In orice caz, intr-o tara capitalista de traditie si normala, un ministru de finante, care prin declaratiile sale provoaca o pierdere de cateva procente a cotatiilor la bursa a principalelor actiuni din energie si banci...nu mai poate umbla liber pe strada...ori este arestat pentru manipularea bursei ori este linsat de actionarii perdanti. 

    Pe vremea comunistilor se lua +20 ani de puscarie pentru subminarea economiei nationale...dar acum este mai altfel...si pana la urma tot presedintele Iohannis este acuzat de inalta tradare.

    1. Ce crește trebuie să și scadă. Voi, capitaliștii cartonului înmuiat, credeți în creșteri până la stele.

      Bursele europene nu scad din cauza lui Teodorovici. 

      Acelasi lucru este valabil si pentru tine! Tot cu manipularea privind câinii cu covrigi in coada de la pilotul II. Eu as taia în carne vie: ori la privat ori la stat! "Din doua, una zic"????

      Ho, cu tata, că rupi poarta!

    puteti face o comparatie cu cele 5 fonduri de pensii publice din statul Illinois.

    Au un randament de peste 7% anul acesta. 

    Adica peste 4% peste titlurile americane de 10 ani.

    La noi, fondurile P2 au avut anul acesta un randament de vreo 3.5%. Adica cat un titlu de stat pe 1 an. Ce falimentari. 

    1. Eu imi retrag toti banii din primul minut cand se da verde si imi fac un concediu de vis, adica imi traiesc pensia acum. One life, live it! Oricum era un mare fas fondul asta, papau bine din el administratorii. La pensie imi dadeau vre 200 lei cu care nu fac mare branza peste 20 ani. Hai cu desfiintare.

      Sincer, nu meriti raspuns, dar o cretinitate mai mare nici ca am auzit recent. Mersi tu prietene, fa-ti vacanta de vis - 2% pt stat, apoi mai vb dupa 65-70.

    Dacă sunt la pensie de boală gradul 2 pot retrage fondul strâns din pensia privată?

    Buna ziua,sunt participant la fondul de pensie privata deschis la bcr,acum ies la pensie pe caz de boala.Cand si cum pot sa retrag fondul?

    Cum pot sa imi retrag bani?

    Nu mai lucrez ,și am fond de pensie la NN ,cind as putea sa imi iau bani

    Cotizat de 12 ani la pensie privată ce trebuie sa fac sa imi iau bani si sa ma retrag

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5135
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2945
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9447
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.6265

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb