Partidul ceh de extremă-dreapta SPD vrea o lege care să permită organizarea unui referendum pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană

J.P.
Internaţional / 23 septembrie 2021

Partidul ceh de extremă-dreapta SPD vrea o lege care să permită organizarea unui referendum pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană

Partidul ceh de extremă-dreapta SPD, care ar putea juca un rol în formarea unui nou guvern ceh, luna viitoare, va cere guvernului o lege care să permită un referendum în vederea ieşirii din Uniunea Europeană, a declarat miercuri şeful partidului, Tomio Okamura, transmite Reuters, citată de News.ro.

Formaţiunea populistă, pro-europeană ANO, a premierului Andrej Babis, va câştiga cea mai mare parte a voturilor la alegerile din 8-9 octombrie, dar ar putea avea dificultăţi pentru a forma majoritatea, deoarece actualii săi parteneri se află la nivelul sau sub pragul de 5%, necesar pentru intrarea în Parlament, în sondajele de opinie.

Două grupuri principale de opoziţie refuză să intre într-un guvern cu Babis din cauza a ceea ce afirmă că sunt conflictele sale de interese ca fondator al unui imperiu de afaceri.

Acest lucru poate face din SPD-ul anti-european şi anti-NATO al lui Okamura sau din Democraţie Directă şi Libertate un partener al discuţiilor, pe care ANO nu le-a exclus.

Sondajele de opinie ridică sprijinul partidului SPD la aproximativ 10%. Okamura a spus că promisiunea de a propune o lege privind organizarea referendumurilor, în prezent imposibilă, ar fi condiţia sa.

În cazul în care o astfel de legislaţie ar fi introdusă, ar permite probabil ca o petiţie a cetăţenilor să propună un vot, ceea ce înseamnă că Okamura ar putea ajuta la organizarea unuia.

"Una dintre condiţiile fundamentale este ca manifestul guvernului ... să includă o lege a referendumului, inclusiv posibilitatea unui referendum referitor la ieşirea din UE sau potenţial din NATO", a declarat Okamura reporterilor după întâlnirea cu preşedintele Milos Zeman, al cărui rol va fi moderarea post-alegeri şi numirea primului ministru.

SPD a promovat de ani de zile ieşirea din UE şi un referendum de ieşire din UE. Un sondaj de opinie al agenţiei CVVM, din iulie, a arătat că 66% dintre cehi susţin apartenenţa la UE, în timp ce 28% au spus că ţara nu ar trebui să se afle în UE.

Încercările anterioare de a promulga o lege a referendumului s-au blocat în Parlament, însă mişcarea lui Okamura ar putea să o readucă pe ordinea de zi.

Guvernul Babis s-a opus unei legi generale a referendumului, care ar permite votul pe probleme precum aderarea la UE.

Guvernul a susţinut, de asemenea, praguri ridicate de semnături pentru convocarea referendumurilor. Orice legislaţie propusă pentru referendumuri ar avea nevoie de o majoritate constituţională de trei cincimi în ambele camere ale parlamentului, ceea ce ar fi greu de realizat dacă legislaţia este divizivă, având în vedere că opoziţia pro-UE controlează camera superioară, Senatul.

Senatul este ales într-un mod eşalonat de-a lungul a şase ani şi în cadrul unui sistem care a eliminat de obicei candidaţii extremişti.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb