Pârvan: "Suntem un mare lohn industrial"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 8 aprilie 2013

"Din cele peste 15.000 de grupuri de companii străine prezente în România, doar 100 au centru de decizie în ţara noastră", ne-a spus secretarul general al AOAR Cristian Pârvan.

"Din cele peste 15.000 de grupuri de companii străine prezente în România, doar 100 au centru de decizie în ţara noastră", ne-a spus secretarul general al AOAR Cristian Pârvan.

"Se păstrează în mod voit ceaţa asupra activelor statului, pentru a putea fi preluate de anumite persoane la un preţ de nimic", susţine Cristian Pârvan

Ţara noastră este un mare lohn industrial, este de părere Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care opinează că "noi producem atât cât vor alţii", având în vedere că mare parte din companiile care activează în industria autohtonă au capital străin.

Potrivit domniei sale, din cele pes-te 15.000 de grupuri de companii străine prezente în România, doar 100 au centru de decizie în ţara noastră.

Cristian Pârvan ne-a spus: "În cadrul acelei strategii de reindustrializare la care domnul Vosganian (n.r. ministrul economiei Varujan Vosganian) lucrează, deşi termenul de < reindustrializare > nu mi se pare unul propriu pentru ceea ce se vrea, oamenii de afaceri propun ca, în primul rând, să se vadă ce putem să fabricăm la noi în ţară, pentru că cea mai mare parte din industria noastră este lohn. Suntem un mare lohn indus-trial".

În urmă cu câteva zile, ministrul Vosganian a spus că "statul trebuie să se retragă complet din economie, privatizând tot ce se poate privatiza", în vederea reindustrializării economiei.

Potrivit lui Varujan Vosganian, Ministerul Economiei lucrează la o Strategie de reindustrializare a Româ-niei, al cărei draft urmează să fie finalizat în luna iunie, estimându-se că proiectul în sine va fi gata la finalul acestui an, având aplicabilitate pe termen lung, până în 2020.

Oamenii de afaceri nu sunt, însă, de acord cu ştergerea statului din economie, susţinând că nu mai exis-tă altă ţară în care statul să nu facă parte din economie.

"Retragera statului din economie are logică doar dacă statul are interes, dar... trebuie să deţinem şi noi un record în Guiness Book", consideră Cristian Pârvan.

Nici Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta, nu este de acord cu ştergerea statului din economie.

Domnia sa ne-a spus: "În mod cert nu sunt de acord cu acest sistem de gândire economică, pentru că nu există o teorie a extremelor - zero la sută stat şi 100% privat sau invers. Nici măcar ca teorie economică nu poate fi abordată această gândire. Consider că un mix alcătuit din cele două este formula de succes. Nu exis-tă niciun stat care să-şi fi anulat posibilitatea să funcţioneze alături de sectorul privat, într-un mediu concurenţial. În situaţii grele, cum este cea prin care trecem, statul trebuie să fie intervenient de ultimă instanţă şi nu poate face acest lucru doar prin taxe şi impozite".

Potrivit domniei sale, ţara noastră poate prelua un model de succes, din state ca Polonia sau Cehia.

Ionel Blănculescu ne-a precizat: "Ar trebui să avem alte şi alte surse de venit, diversificate. Cine nu crede că statul trebuie să se comporte ca o coropraţie, în care Guvernul să fie CEO, greşeşte. Într-un domeniu cum ar fi cel energetic, la noi, entităţile de stat foarte puternice, care pot produce cifre de afaceri mari, trebuie dezvoltate. O altă componentă ar putea fi acel fond suveran de investiţii al României (noi am propus de mult timp înfiinţarea acestui fond) şi care ar reprezenta o ramură de afaceri a statului. Trebuie să avem o diversificare a veniturilor, astfel încât statul român să nu băltească în neputinţa economică".

Varujan Vosganian a subliniat, săptămâna trecută, că, pe lângă privatizare, valorificarea activelor patrimoniale prin insolvenţă este necesară pentru reindustrializarea ţării, menţionând că "trebuie să curăţim spaţiul necrozat de pierderi şi datorii".

"Industria de apărare deţine un patrimoniu uriaş, care era corespunzător pe vremea când industria avea 200.000 de salariaţi, dar de când sectorul a rămas cu 6.000 de salariaţi este cu totul disproporţionat. Industria de apărare se poate ruina numai întreţinând acest uriaş patrimoniu în care mai mult de un sfert din salariaţi nu fac decât să păzească terenurile, depozitele şi clădirile care nu mai folosesc economic", a precizat ministrul de resort.

Potrivit lui Cristian Pârvan, ceaţa asupra activelor statului este menţinută "în mod voit": "Se păstrează în mod voit ceaţa asupra activelor statului, pentru ca fiecare, în funcţie de legăturile politice şi nu numai, să mai ia ceva din aceste active la un preţ de nimic".

Domnia sa spune că producţia industrială nu trebuie neglijată, cu toate că sunt combinate, ca Mechel sau Oltchim, care nu vor mai putea fi refăcute niciodată.

Ministerul Economiei (ME) nu face nimic pentru dezvoltarea indus-triei, este de părere domnul Pârvan, care susţine că reprezentanţii ME au întocmit, în 2010, un studiu pe biomasă. "Avem un program cu olandezii pe segmentul de biomasă şi nu facem nimic cu acest program", ne-a precizat secretarul general al AOAR. Potrivit domniei sale, la nivel european, jumătate din energia regenerabilă produsă pentru sectorul termic provine din biomasă.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Statul roman traieste de azi pe maine,pentru ca nu conduce competent acele ramuri care permit dezvoltarea economica:transporturile,infra structura,exportul,invatamantu l.

    Statele mari,cu viziune ,se preocupa de dezvoltarea infrastructurii,invatamantului ,depun eforturi sustinute pentru a gasi mijloace de extindere a exporturilor.

    La noi,statul cauta bani vanzand CFR,TAROM... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb