PASCAL LAMY, OMC: Redresarea economică în 2010 nu este garantată

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 ianuarie 2010

Redresarea economică în 2010 nu este garantată

Bulele create de lichidităţile masive injectate de guverne pentru ca sistemele financiare să rămână operaţionale ar putea să menţină în criză economia mondială în 2010, este de părere directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), Pascal Lamy. Acesta a declarat vineri, într-un interviu acordat unui post de radio francez: "Trebuie să fim realişti, ieşirea din recesiune nu este garantată. Fără îndoială că am atins punctul cel mai de jos, dar viteza redresării nu este clară. Prin injectarea banilor publici în exces în sistemul economic şi financiar s-au creat bule care nu au fost absorbite".

Guvernele din întreaga lume au cheltuit mii de miliarde de dolari în ultimele 18 luni ca să evite colapsul sistemului financiar, respectiv să sprijine ieşirea din recesiune.

Pascal Lamy a evidenţiat dinamismul principalelor economii emergente, China, Brazilia, India şi Africa de Sud, care au evitat înrăutăţirea situaţiei lor economice în timpul recesiunii. "Acestea sunt cele mai dinamice, funcţionale şi mai puţin îndatorate ţări. Aceste state sunt, dintr-un anumit punct de vedere, mai bine conduse decât economiile occidentale", a afirmat oficialul OMC.

Luna trecută, Pascal Lamy susţinea că guvernele trebuie să ia cu foarte mare atenţie deciziile de renunţare la măsurile de stimulare a economiei, întrucât încă există riscuri ce ameninţă redresarea.

Lamy a precizat: "Măsurile luate de guvernele şi băncile centrale din lume au readus, în parte, ordinea pe pieţele financiare internaţionale. Au fost angrenate eforturi de remodelare a sistemului financiar internaţional. Guvernele au lansat planuri de cheltuieli publice în vederea facilitării redresării. La mai puţin de un an, putem spune că s-au realizat progrese, însă mai sunt multe de făcut".

Tot la finele anului trecut, reprezentantul OMC sublinia că, în 2009, comerţul mondial a scăzut cu peste 10%, ca urmare a crizei economice, iar acest declin este unul fără precedent pentru vremurile actuale. Pascal Lamy a menţionat că atât oferta, cât şi cererea au fost puternic afectate de criza financiară globală.

Viteza redresării economiei mondiale nu este clară, potrivit spuselor liderului OMC, Pascal Lamy.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb