PAŞCAN, PMP:  "Se prăbuşesc ziduri ale Cetăţii Medievale Sighişoara"

M.T.
Politică / 21 februarie 2019

Marius Paşcan (Sursa foto: Twitter)

Marius Paşcan (Sursa foto: Twitter)

Deputatul Partidului Mişcarea Populară, Marius Paşcan, i-a solicitat, astăzi, ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Daniel Breaz, să se implice în mod direct în problema avizării unor lucrări necesare refacerii şi consolidării zidurilor din Cetatea Medievală Sighişoara, care s-au prăbuşit, şi a celor care sunt în pericol de a cădea.

"În urmă cu un an, Primăria municipiului Sighişoara susţinea că, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţii Institutului Naţional al Patrimoniului, un specialist în domeniul restaurării şi conservării monumentelor istorice se va deplasa la Sighişoara pentru efectuarea unei expertize tehnice, urmând ca porţiunea de zid căzută să fie refăcută în regim de urgenţă (...) Însă timpul nu aşteaptă, nu s-a schimbat nimic de atunci iar, după iarnă, zidurile cetăţii par să cedeze din nou. În urmă cu câteva zile, pasajul numit 'Culoarul bătrânelor doamne' a cedat. Autorităţile locale spun că au mâinile legate. Deşi au alocat bani pentru unele lucrări de restaurare încă de anul trecut, avizele necesare din partea Ministerului Culturii se lasă aşteptate. Între timp, au recurs la o improvizaţie de consolidare cu bârne. Domnule ministru, această cetate medievală locuită din România este vizitată anual de zeci de mii de turişti din întreaga lume. În acest sens, vă rog să vă implicaţi în mod direct, alăturându-vă eforturilor administraţiei publice locale sighişorene, astfel încât lucrările de reabilitare a zidului prăbuşit să înceapă cât mai curând, imediat ce condiţiile atmosferice vor permite acest lucru", a arătat Marius Paşcan, într-o conferinţă de presă, potrivit Agepres.

Deputatul PMP a spus că i-a adresat, în acest sens, o interpelare ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Valer Daniel Breaz, prin care îi solicită să îi comunice demersurile pe care le efectuează pentru rezolvarea situaţiei Cetăţii Sighişoara.

"Totodată, consider că se impune o evaluare din partea specialiştilor a tuturor zidurilor cetăţii, pentru a se interveni operativ cu întocmirea documentaţiilor legale şi lucrările de consolidare necesare, în scopul prevenirii altor incidente similare pentru viitor", a punctat deputatul PMP.

Acesta a menţionat că, în urmă cu exact un an, i-a adresat fostului ministrul al Culturii, George Ivaşcu, o interpelare la care nu i s-a răspuns nici până azi, referitoare la prăbuşirea unui zid al Cetăţii Medievale din Sighişoara.

"Porţiunea de zid prăbuşită se află între Turnul Croitorilor şi cel al Cizmarilor. Şubrezirea zidului pare a fi fost cauzată de infiltrările de apă şi ciclurile de îngheţ-dezgheţ dar, evident, este vorba şi de vechimea seculară a acestei construcţii. Mai mult, aceste ziduri nu au barbacane, adică acele scurgeri speciale prin care să se scurgă apa infiltrată şi acumulată. Primarul Sighişoarei susţinea că mai există o zonă de aproximativ 10 metri, în spatele Bisericii Catolice din Cetate, unde pericolul de prăbuşire a zidului este iminent. Deşi din bugetul local au fost alocaţi bani pentru reparaţii, procedurile sunt anevoioase, întrucât orice lucrare trebuie aprobată de Institutul Naţional al Patrimoniului, câtă vreme Cetatea se află pe lista monumentelor UNESCO", a spus Marius Paşcan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb