Pastile dulci şi amare economice

F. A.
Macroeconomie / 30 decembrie 2011

Consilierul de Stat al primului-ministru, Emil Boc, Andreea Vass, anunţă că ţara noastră are mai multe puncte bune (pastile dulci) anul acesta, decât puncte slabe (pastile amare), din punct de vedere economic, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

"Pastilele dulci" sunt, după cum urmează:

Ţara noastră are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul al treilea din acest an, cu o rată de creştere de 1,8% în trimestrul al treilea din anul 2011 comparativ cu trimestrul anterior,

Ţara noastră se împrumută mai ieftin de pe pieţele internaţionale, CDS-ul scăzând cu 6% în ultimele 2 săptămâni, de la 470 puncte la 28 noiembrie 2011 la 441,83 puncte la 14 decembrie 2011.

Inflaţia a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani în luna noiembrie 2011, ajungând la 3,44% în luna noiembrie din acest an.

Inflaţia anuală a continuat să scadă şi în luna noiembrie.

Ritmul de creştere a exporturilor şi importurilor ne poziţionează pe locuri fruntaşe în Europa, exporturile urcând cu 25% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut.

Deficitul de cont curent este în scădere, acesta reducându-se cu 9,5% în primele 10 luni din acest an comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, ajungând la puţin peste 4 miliarde euro.

Ţara noastră are cea mai mare creştere a venitului real pe lucrător în agricultură din UE, acesta crescând cu 43,7% în anul 2011 faţă de anul precedent în ţara noastră, potrivit primelor estimări ale Eurostat.

Activitatea din sectorul industrial românesc performează la nivel european, creşterea de 4,8% poziţionându-ne pe locul 6 în rândul celor 23 de ţări ale UE pentru care există date disponibile.

Intrăm în noul an cu un salariu minim garantat de 700 lei.

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă este în uşoară consolidare, aceasta fiind de 59,1% în al treilea trimestru din anul 2011, cu 0,3 puncte procentuale mai mare decât în trimestrul anterior.

Pragul maxim de deţinere a acţiunilor la SIF-uri a crescut la 5%, ca urmare a aprobării proiectului legislativ în Camera Deputaţilor.

UE a decis să contribuie mai mult la finanţarea proiectelor de dezvoltare rurală din tara noastră, noi făcând parte din grupul celor 5 ţări pentru care UE va putea finanţa până la 95% din costul proiectelor pentru dezvoltare rurală, alături de Grecia, Irlanda, Portugalia şi Letonia, conform hotărârii Parlamentului European de la începutul acestei săptămâni.

Ţara noastră a obţinut dreptul de a exporta carne de porc şi produse din carne de porc în UE şi în ţările terţe, exportul fiind estimat la valori cuprinse între 300 şi 600 milioane de euro anual.

Pastilele "fără gust", în opinia consilierului, sunt, după cum urmează:

Ţara noastră îşi păstrează locul în UE ca nivel al PIB/locuitor şi în anul 2010, rămănând pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte PIB pe locuitor la paritatea puterii de cumpărare (PPP).

Rata şomajului BIM se menţine în trimestrul al treilea din anul 2011 la acelaşi nivel ca în trimestrul precedent, respectiv 7,2%.

În final, consilierul adăugă şi "pastilele amare", respectiv punctele economice slabe pe anul acesta, ale ţării noastre:

Activitatea din comerţul internaţional s-a temperat faţă de luna anterioară, exporturile scăzând cu 1,3%, iar importurile cu 2,2% în luna octombrie faţă de luna septembrie din acest an.

După o creştere susţinută în ultimele luni, volumul lucrărilor de construcţii a cunoscut un uşor declin în luna octombrie din acest an, coborând u 1,4% faţă de luna precedentă şi cu 0,3% comparativ cu luna octombrie 2010.

Pe fondul situaţiei economice turbulente, comenzile noi din industrie au scăzut, determinând şi scăderea cifrei de afaceri în acest domeniu. Comenzile noi din industrie au scăzut cu 17,8% faţă de luna precedentă, fiind puternic trase în jos de reducerea comenzilor din industria metalurgică (-45,4%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (-35,9%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (19,3%). Cifra de afaceri din industrie a fost cu 5,5% mai mică în luna octombrie din acest an faţă de luna precedentă.

ISD rămân pe trend descendent, înregistrând o scădere de 44% faţă de anul trecut, la 1,3 miliarde de lei în primele zece luni ale acestui an.

Costurile orare cu forţa de muncă au crescut, acestea înregistrând a doua cea mai mare creştere din UE-26, de 7,9% în al treilea trimestru al acestui an faţă de acelaşi trimestru din anul 2010. Majorarea înregistrată a fost de peste 3 ori mai mare decât media europeană de 2,6%, după cea a Bulgariei.

Rata de ocupare a forţei de muncă este în scădere, aceasta scăzând cu 4,6% în trimestrul al treilea din anul 2011 faţă de acelaşi trimestru al anului trecut.

Luna octombrie aduce mai puţini bani salariaţilor faţă de luna trecută, salariul mediu încasat efectiv de un angajat scăzând cu 0,5% în luna octombrie 2011 faţă de luna anterioară, ajungând la valoarea de 1.457 lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Romaneste, titlul articolului trebuia sa fie: 

    Pastile economice, dulci si amare.

    Putina gramatica stimabililor !!. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb