Patriciu, cercetat pentru manipularea pieţei de capital

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 septembrie 2005

Omul de afaceri Dinu Patriciu a fost audiat ieri din nou în dosarul "Petromidia", procurorii instanţei supreme formulînd la adresa sa noi acuzaţii privind manipularea pieţei de capital. La finalul audierilor, Dinu Patriciu s-a declarat surprins, declarînd că această nouă acuzaţie i se pare "comică şi ridicolă" deoarece, în opinia sa, prin listarea la Bursă a societăţii "Rompetrol" toată lumea a avut de cîştigat. "Mărturisesc că sînt foarte surprins că o problemă pe care o consideram închisă, prin raportul Bursei şi al CNVM de anul trecut, a fost redeschisă astăzi, respectiv cercetarea listării societăţii Rompetrol Rafinare la BVB în data de 7 aprilie 2004", a adăugat Dinu Patriciu.

Surse autorizate susţin că cercetările au la bază atît raportul întocmit de CNVM, cît şi un document al SRI privind tranzacţiile efectuate la momentul listării societăţii pe Bursă.

Acţiunile "Rompetrol Rafinere" Constanţa au cîştigat ieri 0,64%, închizînd ziua la preţul de 0,0950 RON/acţiune. Aceasta după ce, luni, cotaţia a coborît cu 6% ca urmare a zvonurilor apărute în piaţă potrivit cărora Dinu Patriciu, acţionarul majoritar al companiei va fi audiat la Parchet în legătură cu tranzacţiile derulate o dată cu listarea la cota Bursei de Valori Bucureşti a titlurilor "Petromidia" (Rompetrol Rafinare Constanţa - simbol RRC).

Brokerii susţin că agitaţia a început în piaţă încă de vineri o dată cu evoluţia de pe piaţa futures. Atunci, susţine un broker, o persoană a vîndut o cantitate foarte mare de titluri RRC (circa 30 de milioane de acţiuni), ceea ce a creat panică în piaţă. "Nimeni nu ştia ce se întîmplă", susţine aceeaşi sursă. Întrebările nu au contenit să apară. Tranzacţiile pe piaţa futures se închid după cele de la Bursa de Valori Bucureşti şi la finalul şedinţei de vineri, preţul futures pe RRC cu scadenţa septembrie era sub nivelul cotaţiilor de la BVB. În cursul şedinţei bursiere de ieri, cotaţia acţiunilor RRC a încercat o revenire, după ce la începutul zilei preţul a fost cel minim. Cursul a crescut pînă la nivelul de 0,0977 RON/acţiune, după care pe fondul ordinelor de vînzare plasate în piaţă, a scăzut pînă la închidere la 0,0950 RON/titlu.

Brokerii susţin că, la finele sesiunii bursiere de ieri, erau 43 de milioane de acţiuni la cumpărare, ceea ce reprezintă o echilibrare a bid-ului cu ask-ul, respectiv a cererii cu ofertei de acţiuni RRC în piaţă. De asemenea, actorii pieţei susţin că la finele şedinţei existenţa ordinelor de cumpărare poate conduce la ideea unei reveniri a preţului în cursul sesiunii de astăzi. Problema, însă, o reprezintă ordinele de vînzare de circa 11 milioane de titluri la preţul de 0,0960 RON/acţiune. Dacă va trece de acest nivel de rezistenţă, cotaţia va putea să-şi revină pînă la nivelul de 0,0980 RON/titlu, afirmă un broker.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb