Patrick Gelin: Măsurile anti-criză ale Guvernului au fost limitate

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 septembrie 2009

Previziunile noastre sunt într-adevăr bazate pe o stabilizare a recesiunii până la sfârşitul anului şi pe o creştere 0 anul viitor; dar ne putem înşela atât în sens pozitiv, cât şi în sens negativ.

Previziunile noastre sunt într-adevăr bazate pe o stabilizare a recesiunii până la sfârşitul anului şi pe o creştere 0 anul viitor; dar ne putem înşela atât în sens pozitiv, cât şi în sens negativ.

Este foarte greu de estimat cum va evolua economia şi când vom ieşi din criză, în opinia domnului Patrick Gelin, Preşedinte-Director General, BRD-Groupe Societe Generale. Domnia sa ne-a declarat, în cadrul unui interviu, că, deşi previziunile BRD sunt bazate pe o stabilizare a recesiunii până la sfârşitul anului şi pe o creştere zero anul viitor, realitatea îl poate contrazice atât în sens pozitiv, cât şi în sens negativ. Potrivit domniei sale, măsurile anti-criză ale Guvernului au fost limitate, singura care a avut un efect direct asupra economiei fiind programul "Rabla", care a permis susţinerea pieţei auto.

(Interviu cu Patrick Gelin - Preşedinte-Director General, BRD-Groupe Societe Generale)

Reporter: Care au fost principalele măsuri luate de banca dumneavoastră drept răspuns la efectele negative ale crizei economice? A fost nevoită să restructureze personalul?

Patrick Gelin: Noi am anticipat, dacă nu criza, atunci cel puţin o încetinire puternică a creşterii încă de la începutul lui 2008, şi am luat cu mult timp înainte măsuri de reducere a costurilor şi de prudenţă în materie de riscuri. Această anticipare, combinată cu soliditatea structurii noastre financiare, ne permite să traversăm turbulenţele actuale fără prea multe probleme. Personalul nos-tru nu a fost atins, am investit mult în formare în ultimii ani şi nu vom risipi acest capital.

Reporter: Aţi luat măsuri de natură să ajute clienţii cărora le este din ce în ce mai greu să îşi plătească ratele?

Patrick Gelin: Da, restructurările de credite sunt operaţiuni pe care le-am aplicat ori de câte ori clienţii noştri au avut nevoie de acest lucru.

Reporter: Care este proporţia creditelor neperformante în portofoliul băncii dumneavoas-tră?

Patrick Gelin: BRD are probabil cea mai mică rată a creditelor neperformante din sistemul bancar româ-nesc, una care se situează la mai puţin de jumătate din media sistemului.

Reporter: Când credeţi că va fi reluată creditarea sectorului neguvernamental şi care ar fi factorii care ar determina această relansare?

Patrick Gelin: BRD nu şi-a restrâns practic niciodată oferta de creditare; cererea este cea care a scăzut. Revenirea depinde de mai mulţi factori: creştere în Europa de Vest, dezgheţarea pieţei imobiliare şi lansarea unor mari proiecte finanţabile din fonduri europene.

Reporter: De câte bănci credeţi că are nevoie sistemul bancar autohton?

Patrick Gelin: Am spus de mai multe ori în trecut şi îmi menţin părerea că în România există prea multe bănci care îşi propun să facă retail. Activitatea de retail, una care necesită investiţii masive în IT, monetică, resurse umane, nu poate fi rentabilă în absenţa unei cote de piaţă de cel puţin 5%. Lucrul acesta devine vizibil acum, în timpul crizei, când multe dintre aceste bănci au probleme. Băncile de nişă trec mai uşor peste astfel de momente.

Reporter: Care este opinia dumnea-voastră referitoare la măsurile adoptate de actualul Guvern pentru ieşirea din criză? Cum preconizaţi că va fi situaţia în acest an?

Patrick Gelin: Măsurile anti-criză au fost limitate. Singura care a avut un efect direct asupra economiei a fost programul "Rabla", care a permis susţinerea pieţei auto. Dar trebuie spus, de asemenea, şi că posibilităţile de intervenţie sunt reduse, ţinând cont de situaţia finanţelor publice. Acesta va fi unul dintre şantierele majore ale echipei guvernamentale, anul viitor - producerea unor marje de manevră bugetară pentru a finanţa marile proiecte de care ţara are nevoie pentru a susţine conjunctura pe termen scurt şi a securiza dezvoltarea viitoare a economiei româneşti.

Reporter: Faceţi parte dintre cei care susţin că ce este mai greu a trecut, că recesiunea a atins minimul şi că, de acum înainte, economiile îşi vor reveni sau dimpotrivă?

Patrick Gelin: Este foarte greu de răspuns la această întrebare. Previziunile noastre sunt într-adevăr bazate pe o stabilizare a recesiunii până la sfârşitul anului şi pe o creştere 0 anul viitor; dar ne putem înşela atât în sens pozitiv, cât şi în sens negativ.

Reporter: Cum apreciaţi rezultatele obţinute de bancă la 6 luni?

Patrick Gelin: Suntem foarte satisfăcuţi de rezultatele BRD la 30 iunie, în special dacă le comparăm cu ansamblul sistemului bancar. Acest lucru rezultă din munca pe care am depus-o de mai mulţi ani pentru a ne controla bine riscurile şi costurile.

Reluarea creditării depinde de mai mulţi factori: creştere în Europa de Vest, dezgheţarea pieţei imobiliare şi lansarea unor mari proiecte finanţabile din fonduri europene.

BRD a raportat pentru prima jumătate a acestui an un profit net de 425 milioane lei (100,47 milioane euro), în scădere cu 17,4% faţă de rezultatul din perioada similară a anului 2008, dar peste estimările analiştilor. În primele şase luni ale anului trecut, BRD a înregistrat un profit de aproape 515 milioane lei.

În schimb, BRD şi-a conservat activele în primele şase luni, la nivelul de 49,47 miliarde lei, apropiat celui înregistrat la sfârşitul anului trecut.

Volumul total al creditelor acordate clientelei în primele şase luni din acest an a fost de 32,2 miliarde lei (7,6 miliarde euro), cu 11 % mai mare decât nivelul din perioada similară din 2008. Creditele pentru persoane fizice au ajuns la 15,8 miliarde lei, în creştere cu 10,5%, în timp ce creditele acordate clientelei de persoane juridice au crescut cu 11,5 %, până la 16,4 miliarde lei. Depozitele clientelei au ajuns la sfârşitul primului semestru al anului la 29,1 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb