Diaspora reprezintă o problemă spinoasă pentru politicienii români. Indiferent cine s-a aflat la guvernare în ultimii 20 de ani, programele prin care statul nostru îi ajută pe românii plecaţi peste hotare sau pe cei aflaţi în regiunile din apropierea graniţelor cu statele vecine au fost foarte puţine şi s-au referit mai mult la proiecte culturale, de păstrare a identităţii naţionale şi de conservare a limbii materne.
Spre deosebire de autorităţile de la Bucureşti, Ungaria a demarat un amplu program de sprijinire a comunităţilor de maghiari din statele vecine, program ce este axat pe mai multe domenii de activitate. Cel mai recent proiect a fost anunţat, zilele trecute, de Levente Magyar, secretar de stat responsabil de relaţia cu Parlamentul din cadrul Ministerului ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior. Aces-ta a susţinut, cu prilejul deschiderII Târgului şi expoziţiei AGROmania în localitatea Dumbrăvioara, judeţul Mureş, că guvernul de la Budapesta va demara un nou capitol al Programului de Dezvoltare Economică în Transilvania, finanţat de statul ungar.
Prin intermediul acestuia vor fi acordate subvenţii nerambursabile de minimis destinate aşa numitului Ţinut Secuiesc (judeţele Harghita şi Covas-na), prin care ar urma să fie creată cea mai mare investiţie agricolă concentrată din regiune.
Totalul subvenţiilor acordate de guvernul maghiar în agricultura regiunii respective se va ridica la 300 de milioa-ne de euro, iar fermierii vor primi maximum 15.000 de euro pentru achiziţionarea de animale de reproducţie, amenajare de plantaţii şi achiziţionarea de echipamente.
Conform oficialului de la Budapesta, acest program este cuplat cu programul de investiţii mari destinate judeţelor Harghita şi Covasna, anunţat la sfârşitul anului trecut, în cadrul căruia vor fi construite în regiune mai multe zeci de întreprinderi agricole de prelucrare. Amintim că tot în regiunea res-pectivă, guvernul de la Budapesta a sponsorizat cu peste 6 milioane de euro dezvoltarea fotbalului în judeţele Harghita şi Covasna, prin realizarea a două academii de fotbal pentru echipele Csikszereda (Miercurea Ciuc) şi OSK Sepsi Sfântu Gheorghe.
Preşedintele UDMR, Klelemen Hunor, a declarat că programul de dezvoltare economică creează noi locuri de muncă, creşte competitivitatea producătorilor şi prin aceasta se poate ajunge pe acele pieţe unde produsele realizate pot fi vândute.
Ce face în schimb, în acest timp, guvernul Dăncilă pentru românii de peste hotare sau care trăiesc în comunităţile din apropierea graniţelor cu statele vecine?
Am accesat pagina Ministerului Românilor de Pretutindeni pentru a vedea care au fost programele derulate în ultimul an. Perioadă în care ministerul a fost condus de Natalia Intotero, care a renunţat la funcţie în urma candidaturii pentru funcţia de deputat în Parlamentul European, iar în prezent este condus de interimarul Ştefan-Radu Oprea care este şi ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.
Din lecturarea singurului program care se adresează potenţialilor investitori - Diaspora Start-up - reiese că fondurile sunt alocate doar pentru cetăţenii ce revin în România şi nicidecum pentru comunităţile de români care locuiesc în ţările vecine. Practic, guvernul de la Bucureşti, în ciuda declaraţiilor sforăitoare referitoare la patriotism şi a proiectelor dedicate anul trecut Centenarului Marii Uniri şi sărbătoririi Limbii române, nu are niciun proiect dedicat ajutorării economice a comunităţilor de români care trăiesc în Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina. Programele de subvenţionare a culturii de tomate, castraveţi, usturoi, de creştere a ovinelor şi suinelor, atât de promovate de ministrul Petre Daea şi de liderul PSD Liviu Dragnea nu se adresează şi comunităţilor de români din jurul ţării noastre.
În timp ce guvernele ţării noastre nu fac nimic pentru a-i sprijini economic pe cetăţenii români din preajma teritoriului naţional, alţii fac... pentru ai lor. După cum aţi putut citi mai sus, guvernul maghiar subvenţionează agricultura din Harghita şi Covasna şi ne servesc o lecţie de patriotism.