Patronatele din transport, investigate de Consiliul Concurenţei

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 6 mai 2019

Consiliul Concurenţei are în derulare o investigaţie cu privire la încălcarea legii concurenţei de către Confederaţia Operatorilor de Transport Autorizaţi din România (COTAR). Conform lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, există suspiciuni că membrii COTAR s-au înţeles cu privire la comportamentul concurenţial pe piaţa serviciului de transport public de călători în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Referitor la această investigaţie, conducerea COTAR nu ne-a putut oferi nicio informaţie. Cu toate acestea, prim-vicepreşedintele COTAR, Ioan Comuşi, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Nu mai înţelege nimeni nimic. Cei de la Consiliul Concurenţei au impresia că se pricep la toate. Nu ştiu de ce în investigaţia respectivă sunt cercetaţi doar membrii COTAR. Ştiu că ea a fost declanşată în urma deciziei pe care o luaseră cei de la FORT (n.r. -Federaţia Operatorilor Rutieri de Transport) de a opri cursele de trans-port de persoane în toată ţara. Ar fi fost normal ca alţii să se afle sub investigaţie, nu COTAR".

Nu este prima investigaţie pe care Consiliul Concurenţei o face cu privire la membrii COTAR. Conform unor proceduri desfăşurate anii trecuţi, opt companii active pe piaţa transportului de persoane în regim de taxi şi dispecerat din Bucureşti şi judeţul Ilfov au fost amendate cu aproape 500.000 de euro pentru participarea la un cartel având ca obiect fixarea tarifului.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a precizat: "36 de companii de taxi din Constanţa, Timişoara, Baia Mare, Târgu-Mureş şi Râmnicu Vâlcea au fost sancţionate cu peste 400.000 de euro, pentru constituirea unor carteluri în vederea fixării tarifului. Cele mai multe dintre companiile de taximetrie sancţionate de noi erau membre în Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România. Companiile au contestat amenzile aplicate, dar instanţa de contencios administrativ a menţinut decizia Autorităţii de concurenţă".

Preşedintele Consiliului Concurenţei susţine că transportul de persoane în regim de taxi este unul dintre sectoa-rele în care instituţia s-a implicat de-a lungul timpului, atât din punct de vedere al comportamentului jucătorilor din piaţă, cât şi al reglementărilor în domeniu.

Bogdan Chiriţoiu susţine că a propus eliminare a obligaţiei de a aparţine unui dispecerat pentru taximetrişti, în primă etapă pentru localităţile mici. Domnia sa precizează că este necesar un cadru legislativ nou în domeniul taximetriei, care să corespundă noilor tehnologii: "Din punctul nostru de vedere, trebuie să fie cât mai multă concurenţă şi de aceea susţinem crearea unui cadru legal corespunzător noilor tehnologii, dar care să asigure reglementări cu efect echivalent cu transportul de persoane în regim de taxi, în special din punct de vedere al siguranţei clienţilor, dar şi al achitării obligaţiilor fiscale către stat. Este firesc să încercăm să ne adaptăm la evoluţiile tehnologiei. Progresul tehnologic conduce la îmbunătăţirea calităţii vieţii consumatorilor, însă nu trebuie să conducă la eliminarea formelor care deja îşi desfăşoară activitatea. Trebuie să găsim soluţii astfel încât cei din piaţă să funcţioneze fără să se elimine reciproc. Am propus ca taximetriştii să utilizeze şi aplicaţiile de tip e-hailing (ex: Clever) pentru a prelua ei co-menzile, chiar dacă aparţin sau nu unui dispecerat".

Luna trecută, traficul rutier a fost paralizat mai multe zile în Piaţa Victoriei din Capitală şi zonele adiacente din cauza protestelor taximetriştilor din COTAR şi FORT ce doresc eliminarea de pe piaţă a transportatorilor care utilizează aplicaţiile Uber, Clever şi Taxify până la momentul în care aceştia vor fi autorizaţi conform legislaţiei în vigoare.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb