Patronatele din transporturile rutiere (UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM, ARTRI) solicită Guvernului să includă de urgenţă pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi şi hotărârea privind tarifele maximale RCA conform OUG 54/2016, ameninţând că, în caz contrar, în scurt timp, vor fi reluate protestele la nivel naţional.
Transportatorii rutieri solicită aplicarea imediată a tarifelor de primă RCA maxime care au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe dată de 5 octombrie, după ce în ultima lună companiile de asigurări au crescut din nou preţurile RCA, tarifele pentru un camion la clasa B0 fiind de peste 25.000 de lei/an, se arată într-un comunicat al patronatelor din domeniu, trimis Redacţiei.
Transportatorii precizează: "Având în vedere situaţia actuală a transportatorilor care nu-şi pot permite plata extrem de mare şi nejustificată a poliţelor RCA, situaţie care distorsionează major piaţa transporturilor rutiere, prin excluderea transportatorilor români, solicităm Guvernului să aprobe astăzi tarifele maximale RCA".
Patronatele din transporturi mai susţin că, în acest moment, peste 20% din capacitatea de transport rutier a ţării este blocată din lipsa resurselor financiare pentru reînnoirea poliţelor RCA datorită tarifelor inaccesibile, total nejustificate, practicate de către asigurători în ultimele luni.
"Această situaţie se acutizează permanent şi determină efecte sociale deosebit de grave prin disponibilizări zilnice ale şoferilor şi personalului auxiliar care vor greva fondurile de asistenţă socială ale bugetului de stat", se mai arată în comunicatul transportatorilor.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a stabilit, pe 17 octombrie, tarifele maximele pentru primele RCA, după ce Guvernul i-a dat dreptul, prin Ordonanţă de Urgenţă, să fixeze preţuri maxime pentru aceste poliţe pentru o perioadă de şase luni.
De exemplu, pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone deţinut de o persoană juridică, rezultă o primă maximă de 7.534 de lei, iar în cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, aplicarea metodologiei de tarifare a condus la o primă maximă de 6.600 lei, a arătat ASF. Totodată, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinute de persoane fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani, tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei.
Conform ASF, formula de calcul cuprinde frecvenţa daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflaţia daunelor şi încărcarea de siguranţă, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziţie şi administrare, fixe şi variabile, precum şi încărcarea de Bonus/Malus (15%) şi cota de profit (1%).
Cheltuielile de achiziţie şi administrare ale societăţilor de asigurare cuprind o cotă de 25%, în care intră contribuţiile asiguratorilor la fondurile de garantare şi compensare a daunelor (FGA, Fondul pentru victimele străzii, Fondul Carte verde) de 8%, cheltuielile cu reţelele de distribuţie şi/sau intermediarii din piaţă (brokeri) - 10%, costul de capital de circa 2%, şi cheltuieli proprii variabile (5%). La aceasta se adaugă o cotă fixă de cheltuieli administrative cu salarii, chirii etc., în sumă de 70 lei per unitate de expunere, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice, a mai arătat Autoritatea.