Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) protestează împotriva "ordonanţei trenuleţ", pe care o consideră dăunătoare pentru turismul românesc, potrivit unui comunicat emis redacţiei. Patronatele din turism şi sindicatele avertizează că eliminarea voucherelor de vacanţă va opri sau anula investiţiile în infrastructura turistică, iar proiectele de hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele nu vor mai fi realizate. De asemenea, aceştia susţin că măsura ar putea duce la o scădere de 30-40% a veniturilor din turism şi ar înlătura oportunităţile pentru mii de români de a avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau perioade de odihnă. ANAT consideră că eliminarea voucherelor de vacanţă ar putea arunca România înapoi cu 20 de ani.
"Guvernul României dă dovadă de lipsă de viziune şi de înţelegere a mecanismelor economice: vrea să taie chiar acele măsuri care generează venituri la Buget şi pe care le-a garantat deja prin lege. ", transmite ANAT.
Conform comunicatului, tăierea voucherelor de vacanţă va îngheţa sau chiar va anula investiţiile în infrastructura turistică, iar hotelurile noi şi cele deja aflate în proces de modernizare nu vor mai fi construite. Eliminarea acestora va afecta grav succesul înregistrat în ultimii ani în combaterea turismului la negru, având în vedere că numărul unităţilor clasificate s-a dublat în ultimul deceniu. De asemenea, această măsură va pune o presiune semnificativă asupra balanţei valutare, deoarece miliarde de euro vor fi direcţionate către ţări precum Grecia, Turcia sau Bulgaria, în loc să rămână în România. Sindicatele anticipează revolte din partea angajaţilor, care vor fi lipsiţi de prime, creşteri salariale şi concedii, iar nevoile lor de refacere, tratamente şi recuperare nu vor mai fi luate în considerare de către guvern.
Această măsură aberantă va avea consecinţe catastrofale, potrivit ANAT, printre care se numără scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector esenţial pentru economia românească. Mii de români, în special cei cu venituri modeste, vor pierde şansa de a accesa vacanţe, tratamente de recuperare sau perioade de odihnă, având în vedere că aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată de o vacanţă datorită voucherelor de vacanţă. Investitorii privaţi vor pierde încrederea în sector, fiind obligaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, ceea ce va contribui la o creştere semnificativă a şomajului. De asemenea, alte industrii conexe, precum transportul, alimentaţia publică, cultura şi agrementul, vor suferi un impact negativ, având în vedere dependenţa lor de turism pentru a supravieţui.
"În timp ce alte state investesc masiv în turism şi dezvoltă politici clare pentru a sprijini acest sector, guvernul României preferă să taie fără discernământ, ignorând cu desăvârşire consecinţele economice şi sociale ale deciziilor sale. Este un act de nepăsare faţă de cetăţenii români şi o demonstraţie clară a lipsei de viziune şi responsabilitate.
Într-o societate normală, voucherele de vacanţă ar fi considerate o investiţie strategică, care stimulează economia, menţine banii în ţară şi contribuie la crearea unui climat economic sănătos.
Eventuala eliminare a voucherelor de vacanţă ar arunca România înapoi cu 20 de ani, anulând toate progresele făcute în aceşti ani. Ar fi o măsură distructivă ce va rămâne în istorie ca o dovadă a incapacităţii de a gestiona politici publice care să construiască o economie modernă şi competitivă.
Acest protest la care se alătură patronatele, federaţiile, alianţele, asociaţiile din turism precum şi sindicatele este un ultim semnal de alarmă către guvern:
Nu vă atingeţi de voucherele de vacanţă! Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică. Dar nu omorâţi găina care dă ouă de aur. Nu omorâţi economia şi nici turismul românesc!", mai transmite ANAT.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2024, 15:08)
Lasă că prea s-au învățat la moca, pomeni peste pomeni ,vouchere peste vouchere, minivacanțe de-i uita bunul dumnezeu pe unde se duc. Nu așa dezvolți turismul furând de la alții banii ce li se cuvin și dând moca bugetarilor și hotelierilor sume necuvenite.