Patru milioane de tone - producţia de cartofi din acest an

R.P.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 25 iunie 2008

Patru milioane de tone - producţia de cartofi din acest an

Producţia totală de cartofi s-ar putea apropia, în acest an, de patru milioane de tone, cantitate suficientă pentru asigurarea consumului intern, de circa două milioane de tone annual, dar şi pentru sămânţă, procesare şi furaje. Paula Craioveanu, consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a declarat: "Cultura cartofului se prezintă bine la ora actuală, mai ales în zonele cu tradiţie în cultivarea cartofului, cum ar fi judeţele Suceava, Harghita, Covasna, Braşov sau Sibiu. Estimăm că, în acest an, producţia se va situa între 3,6-4 milioane tone".

Suprafaţa însămânţată cu cartofi, în acest an, se ridică la 268.00 hectare, din care peste 234.000 de hectare au fost cultivate cu cartofi de toamnă, iar restul cu cei timpurii şi de vară. Anul trecut, de pe 264.000 de hectare, s-a obţinut o producţie de 3,6 milioane tone, seceta afectând mai bine de 20% din suprafaţa totală însămânţată cu cartofi, mai ales în sudul ţării. Potrivit Rompres, în ultimii 10 ani, producţia totală de cartofi a fost cuprinsă între 3,2-3,9 milioane tone, din care cartofii pentru sămânţă s-au situat la circa 5.000 tone.

Dacă în 2006 producţia medie a fost de aproape 15 tone la hectar, în 2007 media nu a depăşit 12 tone, în condiţiile în care, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, criteriul de performanţă în cultura cartofului este de 19,5 tone la hectar. "Realizarea unor producţii mai bune de cartofi este limitată nu numai de condiţiile climaterice, ci şi din cauza dimensiunilor reduse ale exploataţiilor, de calitatea biologică a materialului semănat şi de lipsa organizării inter-sectoriale a pieţei cartofului", a mai spus oficialul MADR. Domnia sa sus­ţine că, pentru industrializare, sunt acceptate doar soiurile timpurii şi de vară, care nu pot fi depozitate, pentru că prin depozitare scade calitatea cartofilor folosiţi în fabricarea chipsurilor.

Deşi România este al treilea cultivator de cartofi din Europa, după Germania şi Polonia, piaţa internă a cartofului nu este încă foarte bine organizată. Producătorii români nu sunt organizaţi în asociaţii puternice pentru a putea atrage fonduri europene pentru dezvoltare prin PNDR şi pentru a putea face faţă concurenţei din UE, a subliniat consilierul MADR.

În acest an, cultivatorii de cartofi primesc, pe suprafaţă, sprijinul financiar de la UE de 50 de euro/hectar, iar din bugetul naţional 150 lei pentru tona de cartofi livrată la procesare şi 75 de lei/tona de cartofi depozitată pe durata depozitării. Conform datelor MADR, în România, există în jur de 180.000 de exploataţii agricole cu cartofi, din care cea mai mare pondere este ocupată de exploataţiile mici, de 0,5 hectare - 5 hectare, circa 179.000. Doar 15 exploataţii sunt înregistrate cu suprafeţe mai mari de 50 hectare, iar restul sunt între 5 şi 50 hectare.

Costurile de producţie pentru un hectar cultivat cu cartofi se ridică la 900 - 14.000 lei, în funcţie de calitatea materialului plantat. Preţul actual de vânzare în pieţe şi în supermarket variază între 0,5 şi 4 lei/kilogram, în funcţie de zonă. Datele statistice ale MADR mai arată că ţara noas­tră a importat, anul trecut, 35.350 tone de cartofi, exporturile fiind nesemnificative, de numai 6.930 tone.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. nu aveti adrese de unde as putea achizitiona samanta certificata de cartofi?

    am posibilitate pt a cultiva cartofi,nu cunosc cultura dar sant dispus sa invat si garantez productii maxime!vreau doar informatii cu absolut tot!daca ma poate ajutacineva cu inf despre managementul cultuii!adrian.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb