PAUL ANGHEL, DIRECTOR GENERAL ANPC: "Directiva europeană care va impune amenzi la cifra de afaceri urmează să fie transpusă în legislaţia naţională "

M.G.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 16 martie 2021

Paul AnghelSUrsa foto: Facebook

Paul AnghelSUrsa foto: Facebook

Urmează în acest an să se transpună în legislaţia naţională directiva europeană care va da ANPC posibilitatea să acorde amenzi raportat la cifra de afaceri, a afirmat, ieri, Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în cadrul unei conferinţe ce a marcat Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor.

Anghel a afirmat: "Cu privire la un sistem de amenzi la cifra de afaceri, cu siguranţă ştim cu toţii că urmează să se transpună în legislaţia românească Omnibus-ul, directiva europeană care va impune un anumit nivel de amenzi, inclusiv la cifra de afaceri".

Anghel afirma încă din februarie 2020 că ANPC lucrează la transpunerea în legislaţia naţională a directivei Omnibus ce reglementează protecţia consumatorilor împotriva practicilor comerciale incorecte, inclusiv privind dublul standard. România are la dispoziţie până în luna noiembrie a acestui an să transpună în legislaţia naţională directiva respectivă. Unul dintre elementele cheie ale directivei este acela că introduce întocmai posibilitatea ca statele membre să aplice amenzi pe cifra de afaceri anuală a comerciantului în culpă.

Dintre autorităţile de reglementare şi protecţie a consumatorilor, doar Consiliul Concurenţei aplică în mod obişnuit sancţiuni raportate la cifra de afaceri, dat fiind faptul că aceasta este regula privind sancţionarea contravenţiilor în domeniu.

Ca exemplu, comercializarea de produse care pun în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor, de produse falsificate sau contrafăcute ori neconforme sau folosirea în activitatea de producţie şi depozitare de spaţii necorespunzătoare ar putea atrage amenzi de până la 2% din cifra de afaceri, inclusiv dacă sunt vândute produse în afara termenului de valabilitate. Dacă fapta a avut ca urmare vătămarea sănătăţii sau a integrităţii corporale a uneia sau mai multor persoane, atunci amenda merge până la 4% din cifra de afaceri. ANPC ar urma să propună şi închiderea definitivă a unităţii, în acest caz. Totodată, contravenienţii sunt obligaţi să suporte şi cheltuielile necesare vindecării persoanelor vătămate. De asemenea, informarea incorectă (inclusiv prin etichetare) a consumatorilor va fi amendată cu până la 2% din cifra de afaceri. În cazul serviciilor financiare, neinformarea corectă a consumatorului în faza precontractuală a condiţiilor contractuale ar putea atrage o amendă de până la 3% din cifra de afaceri.

Potrivit unei motivări aferentă unui proiect legislativ pentru modificarea regimului de sancţionare al ANPC, modificarea vine în sensul asigurării unei discipline riguroase a pieţei şi a unui înalt nivel de protecţie a cetăţenilor în calitatea lor de consumatori, întrucât, în prezent, actele normative din domeniul protecţiei consumatorilor prevăd un regim sancţionator insuficient de sever pentru a descuraja eludarea de către operatorii economici a prevederilor legale din acest domeniu.

Anghel a răspuns unei interpelări a avocatului Gheorghe Piperea, care a participat şi el la conferinţă în calitate de preşedinte al Asociaţiei Parakletos. Piperea a declarat: "Înafară de a trece această Autoritate sub coordonarea Parlamentului (există o lege în Senat din iunie 2020 - n.r.), ar trebui ca această Autoritate să primească aceleaşi puteri de intervenţie pe care le are şi Consiliul Concurenţei. Să poată da o amendă la cifra de afaceri şi mă mai refer la situaţia în care o unitate sau un întreg magazin ar putea să fie închis. Spre exemplu, mă aşteptam, după ce controlul acela de anul trecut a dus la concluzia că 91% din măşti sunt neconforme, să ducă la nişte închideri de magazine, chiar închideri de supermarket-uri. (...) ANPC nu are instrumente suficient de tari pentru a se impune. În legătură cu provocările anului care a început, cred că cele mai mari două provocări (ale ANPC) sunt acestea: este vorba despre o stare generalizată de supraîndatorare care se va întâmpla în privinţa celor care au credite şi împrumuturi şi semnalele sunt proaste, cei din Banca Naţională au atras atenţia că deja sunt 550.000 de credite neperformante. Când vor expira cele 9 luni de îngheţare a efectelor contractelor probabil acest număr se va dubla, iar ANPC, care este autoritatea naţională în domeniul prevenţiei insolvenţei particularilor, inclusiv în cazul acela al comisiilor de insolvenţă, trebuie să fie întărită printr-o eventuală modificare de urgenţă a legii 151/2015 cu privire la insolvenţa particularilor pentru că, în momentul de faţă, asta spun consumatorii şi inclusiv colegii din ANPC, instrumentul e foarte foarte prost conceput, motiv pentru care şi nivelul de utilizare este foarte scăzut. Numărul dosarelor de redresare la ANPC este incredibil de mic în raport acest număr de 550.000 de persoane supraîndatorate despre care vorbesc".

Anghel a mai spus că speră ca acest an să fie ultimul de pandemie. În privinţa stării de supraîndatorare a unei părţi din populaţie despre care a vorbit avocatul Gheorghe Piperea, Anghel a spus că au existat discuţii între ANPC şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR).

"Pe perioada pandemiei ANPC a fost instituţia care a propus la un moment dat îngheţarea ratelor românilor pentru o anumită perioadă. Avem discuţii în continuare (cu băncile) inclusiv prin intermediul direcţiei de insolvenţă a persoanelor fizice a doamnei director Dana Munteanu, care a avut întâlniri şi are legătură cu partea de insolvenţă a persoanelor fizice. Sigur că sunt foarte puţine cazuri, din păcate, pentru că şi legea este limitativă. S-ar putea umbla un pic acolo şi updata cu anumite lucruri care să poată să aducă beneficii inclusiv consumatorilor români", a spus Anghel, directorul general al ANPC.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost inspirată de preşedintele american, John F. Kennedy, care a trimis un mesaj special Congresului SUA la 15 martie 1962, în care a abordat pentru prima dată, în mod oficial, problema drepturilor consumatorilor. În discursul său, preşedintele a formulat patru drepturi fundamentale ale consumatorului: dreptul la siguranţă, dreptul de a fi informat, dreptul de a alege, dreptul de a fi ascultat.

Raport pe 2020: ANPC a realizat aproape 90.000 de controale şi a dat amenzi în valoare de 96 milioane de lei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a întreprins pe parcursul anului 2020 un număr de 88.644 de acţiuni de control, la nivel naţional, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 96,2 milioane de lei, conform datelor prezentate, ieri, într-o conferinţă, de vicepreşedintele ANPC Valentina Veronica Mitran.

Conform raportului de activitate al Autorităţii, în 2020 au fost aplicate 40.808 de sancţiuni contravenţionale. Numărul verificărilor tematice s-a ridicat la 43.

Per total, au fost controlaţi 22.975 de operatori economici, din care 13.294 au prezentat abateri (58% din total), iar valoarea amenzilor a fost de 39,66 milioane de lei.

Totodată, valoarea produselor neconforme pentru care a fost dispusă măsura de oprire de la comercializare s-a ridicat la 63,72 milioane de lei.

Datele ANPC relevă că, anul trecut, la nivel naţional, s-au înregistrat în total 99.083 de petiţii privind conformitatea şi securitatea produselor şi serviciilor, în creştere cu 12% faţă de anul 2019.

În plus, pe parcursul anului 2020, ANPC a dispus acţiuni tematice de verificare a respectării prevederilor legale de comercializarea măştilor de protecţie sanitară, în urma cărora au fost controlaţi 599 de operatori economici, iar la două treimi (66%) dintre aceştia s-a constatat nerespectarea legislaţiei pe acest segment. Astfel, au fost verificate 35.180.666 de măşti în valoare de 19.763.739 lei, din care 32.997.026 de bucăţi nu se încadrau în prevederile legale în vigoare. Ca urmare a deficienţelor descoperite, s-au oprit, temporar, de la comercializare 31.931.598 de măşti, în cuantum total de 12.740.657 lei. În acelaşi timp, au fost oprite definitiv şi scoase de la comercializare 725.448 de măşti, în valoare de 3.152.544 lei, iar cele 668 de sancţiuni contravenţionale aplicate au însumat 2,9 milioane de lei, în timp ce au fost emise 29 de decizii de încetare a practicilor comerciale incorecte.

M.G.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. in Romania nu exista Protecţia Consumatorilor, la anpc sunt doar niste slugi ale diversilor politruci,

    umpla de sarbatori ca milogi prin magazine sa capete o bucata de carne de la patroni. 

    1. CORECT !

    cand sint directive care afecteaza multinationalele , Romania le aplica in extremis sau deloc . ca o colonie mizera .orice le-ai spune guvernantilor nu fac nimic , au , obrazul asa gros si asa nesimtiti , ca nu pot fi clintiti din starea lor , din sucul lor propriu !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb