• Senatorul Marius Marinescu: "Bucureştenii au fost prejudiciaţi cu peste şase miliarde de lei vechi"
Partidul Conservator (PC) solicită demisia primarului general, Adriean Videanu, şi propune Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) să înceapă o anchetă la Primăria Capitalei, în baza unor nereguli semnalate de controlul efectuat de Curtea de Conturi.
Vicepreşedintele PC, senatorul Marius Marinescu, a declarat: "Din raportul Curţii de Conturi rezultă clar că bucureştenii au fost prejudiciaţi de către diverse firme cu peste şase miliarde de lei vechi. Una dintre firme este
Marius Marinescu a subliniat că raportul Curţii de Conturi arată că firma
Vicepreşedintele PC a explicat: "Prin urmare, Partidul Conservator cere demisia lui Adriean Videanu, fiindcă s-a aflat şi se află într-un conflict de interese. De asemenea cerem Direcţiei Naţionale Anticorupţie să înceapă o anchetă la Primăria Capitalei pe baza acestui raport de control făcut de Curtea de Conturi, în care se arată că bucureştenii au fost prejudiciaţi cu sume importante de câteva firme apropiate PDL".
Liderul PC a precizat că, dacă DNA nu se va autosesiza, formaţiunea sa va depune o plângere penală.
Menţionăm că Senatul a adoptat, în data de 4 decembrie, un proiect de hotărâ-re privind efectuarea unui control al Curţii de Conturi la Primăria Generală a Capitalei, la solicitarea grupului parlamentar al PC.
Astfel, senatorii au cerut Curţii de Conturi efectuarea unui control la Primăria Capitalei, prin care să verifice dacă Adriean Videanu respectă hotărârile privind formarea şi utilizarea resurselor bugetului local, emise de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Conservatorii au mai solicitat şi efectuarea unui control privind utilizarea resurselor bugetului local pentru lucrările de asfaltare şi de înlocuire a bordurilor stradale.
Potrivit senatorului PSD, Ioan Chelaru,raportul Curţii de Conturi, (efectuat în perioada 15 ianuarie - 7 martie), nu a ajuns momentan la Biroul Permanent al Senatului.
Din raportul, pus la dispoziţie de senatorul Marius Marinescu reiese că în urma controlului Curţii de Conturi au fost constatate fapte comise cu încălcarea prevederilor legale, generatoare de prejudicii în valoare totală de 617.911 lei, în anul 2007. Pe de altă parte, se arată că prejudiciile constatate au fost recuperate în timpul controlului de la executanţii lucrărilor, reîntregindu-se bugetul local al Municipiului Bucureşti. În raport se mai arată că din suma de 617.911 lei au fost efectuate plăţi fără contraprestaţie de 412.000 de lei, ca urmare a supradimensionării unor elemente de cheltuieli în lucrări de reabilitare a unor străzi, aferent cărora au fost calculate foloase nerealizate de 6.185 de lei.Spre exemplu, pe str. Benjamin Franklin, Euroconstruct Trading 98 SRL a cuprins în situaţiile de lucrări decontate o suprafaţă cu 340 mp mai mare decât a fost executată în realitate, rezultând plăţi nefondate efectuate de Administraţia Străzilor de 162.744 de lei (aferent căreia s-au calculat foloase nerealizate de 2.314 lei). Pentru lucrări executate de aceeaşi firmă pe str. Dr. Felix s-a utilizat un preţ unitar de 16,17 lei/mp strat geotextil anticontaminator, în loc de cel contractat de 13,58 lei/mp, rezultând plăţi nelegale efectuate de Administraţia Străzilor de 5.128 de lei (aferent căreia s-au calculat foloase nerealizate de 73 lei).Este semnalată, de asemenea, decontarea dublă atât de către Euroconstruct Trading 98 SRL, cât şi de SC Eurovia Construct International SA a unei suprafeţe de 187 mp ce reprezintă racordul între prelungirea Ferentari şi str. Toporaşi, fapt ce a condus la plata dublă a sumei de 31.367 lei (aferent căreia s-au calculat foloase nerealizate de 488 lei).Au mai fost decontate suprafeţe mai mari decât cele real executate pentru: SC Delta ACM 93 SRL (aferent căreia s-au calculat foloase nerealizate de peste 3.000 de lei).
Mai este semnalată efectuarea de plăţi nelegale de 195.056 de lei pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii curente ale străzilor, a căror valoare a fost majorată nejustificat prin includerea unor operaţiuni care nu au fost executate, pentru firmele: SC Eurovia Construct International SA, Ghecon SA, SC Delta ACM SA, SC Han Group SA.Se menţionează însă că şi în acest caz prejudiciile constatate au fost recuperate integral de la executanţii lucrărilor, în timpul controlului.
În raport se mai arată că mare parte a plăţilor nedatorate a fost posibilă ca urmare a inexistenţei cărţilor tehnice şi întocmirii incomplete a caietelor de sarcini. Astfel, în condiţiile în care studiile de fezabilitate nu au fost însoţite de ridicări topometrice, dimensiunile străzilor au fost estimate cu aproximaţie, se precizează în raport.În textul respectiv se mai arată că principalii furnizori de borduri montate de firmele cu care Administraţia Străzilor a încheiat contracte de reabilitare a străzilor au fost: Prefabricate Vest (6,1 milioane lei), Semmelrock (6 milioane lei), Arcominco (935.000 de lei), Marmovest (932.000 de lei), Titan Mar (665.000 de lei). În raport se mai arată că executanţii de lucrări nu au obligaţia de a declara cine le-au fost furnizorii de materiale şi că Administraţia Străzilor nu a derulat contracte cu firmele furnizoare de borduri.
În raportul Curţii de Conturi se precizează că Administraţia Străzilor se ocupă de 397 de străzi principale ale Bucureştiului şi că în perioada 2005-2007 a utilizat 956 de milioane de lei pentru reabilitarea a 110 străzi. Din acest total, 41 de milioane de lei, adică 4,3% au fost cheltuiţi pentru înlocuirea bordurilor.