PCC: "Oltchim" ar trebui să se îndrepte către produsele de nişă

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 mai 2009

Constantin Roibu: "Capacitatea de piroliză este fezabilă, deşi nu este foarte mare, fapt demonstrat de studiile firmelor de specialitate, nu de studiile domnului Zaremba".

Constantin Roibu: "Capacitatea de piroliză este fezabilă, deşi nu este foarte mare, fapt demonstrat de studiile firmelor de specialitate, nu de studiile domnului Zaremba".

Wojciech Zaremba: "Investiţia de 486 de milioane în Arpechim nu ar ridica compania la nivelul competitorilor"

Reprezentanţii Grupului german "PCC SE", acţionar semnificativ al "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (simbol bursier OLT), consideră că intenţia combinatului de a investi 486 de milioane de euro în extinderea capacităţii "Arpechim", nu asigură competitivitatea în piaţă a companiei.

"Oltchim" intenţionează să extindă capacitatea "Arpechim" de la 185.000 de tone/an, în prezent, la 300.000 de tone/an, în următorii doi ani.

"Capacitatea minimă eficientă pentru a fi competitiv în piaţă, la ora actuală, este de 400.000 de tone/an. Petchim, principalul competitor al Arpechim din Turcia, are o capacitate actuală de 500.000 de tone/an şi vrea să şi-o extindă în următorii doi ani la 850.000 de tone/an", a declarat, ieri, domnul Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al "PCC SE". Astfel, domnia sa consideră că Oltchim va cheltui degeaba aproape 500 de milioane de euro, pentru că va rămâne, în continuare, necompetitiv.

Domnul Zaremba propune în schimb orientarea companiei către produse de nişă şi nu spre produse de masă, precum PVC-ul, unde are o concurenţă puternică, considerând că "Oltchim" nu este suficient de eficientă în producţia de masă.

"Oltchim ar putea obţine o rentabilitate mai mare dacă s-ar orienta în special către produsele de nişă, precum clorura de vinil monomer (VCM) şi oxoalcolii avansaţi, produse specializate care se fabrică mai puţin în Europa", a mai declarat reprezentantul PCC.

Pe de cealaltă parte, Constantin Roibu, directorul general "Oltchim", ne-a spus că domnul Zaremba nu are pregătirea necesară pentru a face astfel de afirmaţii şi nici împuternicirea consiliului de administraţie.

"Capacitatea de piroliză este fezabilă, deşi nu este foarte mare, fapt demonstrat de studiile firmelor de specialitate, nu de studiile domnului Zaremba", ne-a spus domnul Roibu, explicându-ne că nu se poate compara Arpechim cu Petchim, care face o instalaţie nouă şi nu o retehnologizează pe cea veche, cum este cazul la "Arpechim".

PCC este principalul acţionar minoritar al combinatului chimic, cu o participaţie de 12,89%, în timp ce Ministerul Economiei deţine pachetul majoritar de 53,26%.

Zaremba: Nu mai suntem interesaţi de Arpechim

Wojciech Zaremba a dezminţit, ieri, informaţiile potrivit cărora ar negocia cu OMV-Petrom preluarea activităţilor de petrochimie de la "Arpechim".

"Am avut discuţii în 2007 cu Petrom privind posibila preluarea a Arpechim, însă la scurt timp am oprit negocierile. Nu mai suntem interesaţi de Arpechim", a spus domnia sa.

Totodată, domnul Zaremba a mai subliniat faptul că, în cazul în care "Oltchim" ar cumpăra "Arpechim" prin intermediul Ministerului Economiei, Comisia Europeană s-ar putea autosesiza în privinţa tranzacţiei, considerând-o ajutor de stat.

Ministerul Economiei (ME) a început recent negocierile cu compania "Petrom" pentru cumpărarea petrochimiei de la "Arpechim", pentru Oltchim, în schimbul combinatului urmând ca statul român să plătească datoriile de 35 de milioane de euro acumulate de "Oltchim" către "Arpechim".

Domnul Zaremba consideră că, în cazul în care Minsiterul Economiei doreşte să cumpere Arpechim special pentru Oltchim, "ar trebui să notifice singur acest ajutor de stat şi apoi Comisia Europeană ar anunţa condiţiile prin care s-ar putea realiza această tranzacţie".

"Oltchim" a raportat pe anul trecut o pierdere de 61,4 milioane de euro, dublu faţă de rezultatul negativ din 2008, de respectiv 26,3 milioane de euro. Cifra de afaceri a companie a urcat însă cu 11,2%, până la 530,5 milioane de euro.

În prezent, combinatul petrochimic lucrează la numai 40% din capacitate, după ce Petrom a oprit instalaţiile şi furnizarea de materie primă pentru "Oltchim".

Din această cauză, "Oltchim" a raportat pierderi imense în ultima parte a anului trecut şi în primul trimestru al acestui an, pierderea din exploatare în ultimele trei luni din 2008 depăşind 106 milioane de lei. În primul trimestru al acestui an, "Oltchim" a înregistrat o pierdere netă de 28 milioane de lei, de opt ori mai mare decât cea afişată în perioada similară din 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb