PE 29 MARTIE, MINISTRUL JUSTIŢIEI FACE EVALUAREA ŞEFILOR PÎCCJ ŞI DNA  Hans Klemm, buzduganul Laurei Codruţa Kovesi

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 28 martie 2017

 Hans Klemm, buzduganul Laurei Codruţa Kovesi

Laura Codruţa Kovesi: "Nu mi s-a cerut demisia, nu intenţionez să-mi dau demisia"

Băsescu: "Grupul infracţional format din Livia Stanciu, Laura Kovesi sau Florian Coldea a vrut să pună stăpânirea pe statul român şi a fost susţinut de un imberb ca Hans Klemm"

------------

Actualizare 08:13 Ministerul Justiţiei: Toader şi Klemm au discutat despre sprijinul SUA în domeniul recuperării prejudiciilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, au discutat ieri despre proiecte comune, inclusiv despre sprijinul oferit de către SUA în domeniul recuperării prejudiciilor provenite din infracţiuni, anunţă Ministerul Justiţiei.

"Cei doi oficiali au discutat aspecte referitoare la cooperarea bilaterală pe teme de justiţie, inclusiv derularea unor proiecte comune, printre care şi colaborarea oferită de către SUA în domeniul recuperării prejudiciilor provenite din infracţiuni", informează un comunicat al Ministerului Justiţiei.

Instituţia precizează că a fost reiterată deschiderea părţii române în ceea ce priveşte schimbul de experienţă cu partenerii americani, precum şi furnizarea de expertiză din partea acestora.

"Vizita de astăzi (ieri, n.r.) a constituit un bun prilej pentru consolidarea relaţiilor de cooperare şi colaborare dintre cele două state", se mai arată în comunicat.

(S.A.)

------------

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a avut, ieri, o întâlnire cu Ministrul Justiţiei Tudorel Toader, în urma căreia a declarat că nu va demisiona de la conducerea DNA şi că nu i s-a cerut demisia.

Vizita procurorului şef al DNA la Ministerul Justiţiei a fost precedată, precum proba buzduganului din poveşti, de o altă întâlnire importantă - a ambasadorului SUA Hans Klemm, care a declarat că l-a asigurat pe actualul ministru al justiţiei de interesul continuu al SUA în a susţine eforturile sale de a continua lupta împotriva corupţiei.

"Nu am de ce să-mi dau demisia", a spus Kovesi, la ieşirea de la întâlnirea cu Ministrul Justiţiei, care a durat circa o oră.

"A fost o discuţie despre care nu doresc să dau foarte multe detalii, veţi afla după ce se termină această etapă (...) Am discutat doar despre activitatea DNA", a spus Kovesi, la întrebările ziariştilor, adăugând: "Restul detaliilor probabil că o să le aflaţi de la domnul ministru".

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a afirmat: "Am venit doar pentru a mă prezenta ministrului Justiţiei. Am avut o discuţie foarte bună despre istoria cooperării dintre Statele Unite ale Americii şi România.

L-am asigurat pe ministru de interesul continuu al ţării mele în a susţine eforturile sale de a întări statul de drept în România şi, desigur, de a continua lupta împotriva corupţiei".

PSD, prin vocea senatorului Şerban Nicolae, a anunţat aseară, la Antena 3, că vizita lui Klemm nu a fost o coincidenţă. Şerban l-a criticat şi pe Tudorel Toader pentru că a transformat în spectacol analiza şefilor celor două Parchete, tot anunţând timpul rămas până la terminarea evaluărilor. Şerban Nicolae a spus: "Nu cred în asemenea coincidenţe, ca Laura Codruţa Kovesi să ajungă la ministrul Justiţiei după ce Hans Klemm a fost acolo. Cred că doamna Kovesi trebuie să dea socoteală în faţa opiniei publice. Eu cred că Hans Klemm s-a dus acolo ca să-şi dea cu părerea despre situaţia lui Kovesi. Tudorel Toader nu trebuia să anunţe mereu câte zile mai sunt până la finalizarea evaluării".

Surse apropiate Ministerului Justiţiei, citate de presa online, au declarat că, în cadrul întâlnirii dintre Hans Klemm şi Tudorel Toader, a fost atins şi subiectul procurorului general şi procurorului-şef al DNA, dar ca o temă tangenţială de discuţie.

Ministrul Justiţiei trebuia ca ieri să prezinte cele două analize, dar ieri de dimineaţă, chiar înainte de întâlnirea cu Ambasadorul SUA a anunţat că amână prezentarea lor publică până miercuri.

Ministrul Justiţiei, despre evaluarea şefilor PÎCCJ şi DNA: "Miercuri voi da toate amănuntele"

Concluziile evaluării activităţii procurorului general Augustin Lazăr şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, vor fi prezentate pe 29 martie, în cadrul unei conferinţe de presă, a anunţat, ieri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

"Am făcut evaluările, cele 14 zile s-au împlinit chiar de aseară. Voi proroga termenul cu două zile, dat fiind că am fost la Bruxelles. Astăzi (n.r. ieri) voi avea o întrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele prânzului, voi organiza o conferinţă de presă (...) şi vă voi da toate amănuntele", a declarat ministrul.

Pe 12 martie, ministrul Justiţiei anunţa că va face o evaluare a activităţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a DNA. "Prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justiţiei, voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Şi atunci, evaluarea va avea două componente: pe de o parte, cea profesională, pe cauze, pe de altă parte, cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc. După ce am discuţia cu dânşii şi voi face această evaluare pe două direcţii, voi stabili măsurile pe care le voi lua şi voi comunica presei hotărârea pe care o voi lua", spunea atunci Tudorel Toader.

Pe 12 martie, actualul ministru al Justiţiei a anunţat că va discuta cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13, considerând că s-a încălcat legea, conform deciziei Curţii Constituţionale, şi a dat de înţeles că nu exclude nici varianta ca "cei doi să demisioneze până atunci".

Liviu Dragnea, a declarat duminică seara, la Antena 3, că îl va sprijini pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, indiferent ce decizie va lua, adăugând că abordarea acestuia trebuie să fie "cinstită, bine argumentată şi corectă".

Premierul Sorin Grindeanu a spus, recent, referindu-se la evaluarea făcută de ministrul Justiţiei în privinţa activităţii procurorului general Augustin Lazăr şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, că are "mare încredere" în Tudorel Toader.

Băsescu o acuză pe Kovesi de grup infracţional organizat, alături de Livia Stanciu şi Florian Coldea

Traian Băsescu a făcut, ieri, acuzaţii extrem de grave la adresa şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, acuzând-o de grup infracţional organizat, alături de Livia Stanciu şi Florian Coldea, potrivit RTV.

Fosutul preşedinte a declarat: "E un grup infracţional organizat al grupului de la K2. Acolo se stabilea cine rămânea în viaţă, pe cine executau. Erau împotriva politicienilor. Grupul infracţional era format din Livia Stanciu, Laura Codruţa Kovesi sau Florian Coldea. Grupul infracţional a vrut să pună stăpânirea pe statul român şi a fost susţinut de un imberb ca Hans Klemm. Mai mulţi indivizi cred că pot pune presiune pe Parlamentul României. Înalta Curte şi DNA parteneri e o afirmaţie a doamnei Livia Stanciu din februarie 2015. Dacă era în timpul mandatului meu, semnam imediat decretul de revocare. Nu ştiu ce au discutat ministrul Justiţiei cu ambasadorul. Faptul că Tudorel Toader a amânat concluziile cu două zile arată că ambasadorul se implică nepermis în deciziile luate de Curtea Constituţională. În SUA judecătorii îi dau lui Trump peste bot de l-au umplut de sânge. Aici, vine un funcţionăraş de stat şi se duce la ministru. Ar fi o umilinţă majoră să nu-şi ducă la capăt obiectivul. Dacă Toader s-a lăsat muiat de vizita unui funcţionăraş, România poate să se redefinească. Acest lucru nu s-a întâmplat în mandatul meu. Articolul 80 spune că preşedintele are în atribuţiuni respectarea Constituţiei. Noi avem decizia CCR care spune că doi funcţionari au încălcat Constituţia. Iohannis nu mai avea nevoie de raportul ministrului Justiţiei.

Mâine-poimâine poate fi alt precedent şi vine ham ham Klemm ăsta sau cum îl cheamă şi se bagă sub preş. Dacă a mers la procurorul şef DNA şi la procurorul general poate să meargă şi la premier sau preşedinte. Prima dată când s-a declanşat un astfel de conflict între puterile statului este şi constatat de către CCR. Nu putem spune că CCR a constatat pentru viitor. Dacă sunt băgate sub preş, putem trage obloanele. Se creează un precedent de o gravitate incredibilă".

Tăriceanu: "Kovesi să îşi dea demisia pentru încălcarea extrem de gravă a Constituţiei"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că îşi menţine opinia că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar fi trebuit să demisioneze în urma deciziei Curţii Constituţionale, care a constatat intervenţia DNA în activitatea Executivului.

"Ceea ce am declarat mai spun o dată: după decizia Curţii Constituţionale, care a sancţionat sever intervenţia DNA-ului în activitatea Executivului - un lucru care este, să ştiţi, unicat nu numai în politica românească, dar la nivel european, şi lucrul acesta l-am constatat cu ocazia discuţiilor pe care le-am avut cu omologii mei europeni, preşedinţi de parlamente, cu o săptămână în urmă la Roma, toţi au rămas consternaţi de acest lucru - eu am spus că ar fi fost normal ca după un astfel de gest care dovedeşte, până la urmă - nu cred că e vorba de o necunoaştere a elementelor fundamentale constituţionale, ci lucruri de altă natură - ca doamna Kovesi să îşi dea demisia. Nu mi-am schimbat părerea, pentru că este o încălcare extrem de gravă a Constituţiei", a afirmat liderul ALDE duminică, la Digi24.

El a mai apreciat că patronarea unei astfel de acţiuni presupune şi asumarea responsabilităţii din partea şefei DNA.

"Nu este o joacă în ceea ce priveşte o atitudine oarecare a unui procuror. Ca procuror-şef al DNA, când patronezi o astfel de acţiune, îţi asumi o responsabilitate. Şi aceasta nu a fost una oarecare, a fost - aşa cum spuneam - o gravă încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat, o imixtiune nepermisă a unei componente a puterii judecătoreşti în exercitarea puterii de către Executiv", a precizat el.

Tăriceanu a adăugat că prevederile OUG 13 nu au fost ilegale, ci au definit abuzul în serviciu potrivit cerinţelor Comisiei de la Veneţia. "Dacă în termeni de comunicare publică sau de, practic, acţiune care creează emoţii ştim ce s-a întâmplat, pe fond, legal, nu a fost nimic greşit, pentru că ar fi fost sancţionat de Curtea Constituţională. (...) CCR nu s-a pronunţat pe fond, dar până la urmă, într-un fel, tot s-a pronunţat, pentru că a fost sesizarea mea la Curte, care viza acţiunea DNA-ului, care - evident - a fost catalogată cum ştiţi, ca un grav abuz. (...) Acţiunea DNA nu a fost aşa, ca un fel de figură de stil la o mişcare oarecare, nu? Ea a venit, practic, să încerce să sancţioneze ceea ce Guvernul s-ar fi presupus că a greşit. Nu a greşit nimic pentru că - din punctul de vedere al prevederilor ordonanţei - nu era nimic ilegal. Că unii au exagerat şi au spus: «Aa, se dezincriminează abuzul în serviciu», care de fapt nu era dezincriminat, ci era definit aşa cum erau cerinţele Comisiei de la Veneţia - e altceva. Dar sigur că până la urmă trebuie să vedem: în politică discutăm cu percepţii, nu cu realităţi, din păcate", a conchis Tăriceanu.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Trecutul fesenist , basescule, cum razbate din tine.Te cheama marea familie a lichelelor de care te departasei cand fredonai melodia axei Romania-USA.Ca fost marinar stiam ce poate pielea unui comandant de nava , dar am crezut in lecuirea naravului- m' am inselat

    1. Fata procurorului ceaușist, Lascu, are nărav capitalist?

    Tariceanu e ca un pechinez care latra la un Saint Bernard (parca il vad pe asta cum ridica un picior si urineaza pe idolul "divortului"),iar Base e turbat ca a fost ejaculat din "grupul infractional organizat" din care a facut parte

    1. poate ar fi utile alegeri anticipate pentru ca ALDE nu mai are ce sa caute in parlament. Si Constantin a adus voturi, iar fara ele voi erati OUT. Asa ca propune noi alegeri Tariceanu. Kovesi nu a incalcat nicio Constitutie. CCR are probleme fundamentale si de etica. Procurorii trebuie sa raspunda la orice solicitare privind o posibila infractiune a demnitarilor. Ei nu au pus sub acuzare pe nimeni. Au anchetat, exact cu a fost anchetata gaura lui Ciolos. Ca sa nu mai vorbim de corpul de control al lui Ponta care a pierdut procesul cu BCR.

    * UE dă verde la "Transferul secolului"!

    Dezvăluirile in exclusivitate din "National", din urmă cu ceva vreme, cu privire la planul unei bune parţi a clasei politice româneşti si nu doar ca să se scape de Laura Codruţa Kövesi prin trimiterea acesteia înapoi la Bruxelles, de această dată ca propunere a Guvernului României pentru un post de conducere la Parchetul European sunt din nou, pe zi ce trece, de mare actualitate. Mai ales că, după ce au conştientizat că o debarcare in forţă este mult prea riscantă, liderii coaliţiei de guvernare au fost convinşi de către Liviu Dragnea că o metoda mult mai pragmatică ar fi transferul acesteia de la şefia DNA ca procuror european la Bruxelles. 

    1. Se pare ca asta este sfatul consilierilor israelieni care-l indruma de la o vreme pe Dragnea.

    Basescu simte EL ceva ca URMEAZA si EL.....Cine vorbeste de grup infractional,,,marinarul SECURISTO COMUNIST

    Probabil ca Kovesi in final o sa plece la Bruxelles ...dar NU la presiunea penalilor...Se va CRESTE un alt procuror ca sef la DNA care sar putea sa scoata mult mai evident dosarele GRELE pe care le au si Tariceanu,Basescu si Dragnea.

    1. Lilișor, azi ai primit script-ul de la un securist agramat?

      Lili, taci!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb