Pe Bursă se poate cîştiga zdravăn, dar se poate pierde la fel

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 30 martie 2007

Când investim pe Bursă ne gândim în primul rând să câştigăm mai mult decât dacă am pune banii la bancă. Atunci când dobânzile bancare erau foarte mari (să ne amintim că au fost şi de 250% la anumite bănci în unele perioade), tranzacţiile bursiere au fost într-o scădere accentuată. Indicii bursieri au avut o scădere de la valoarea standard de 1.000 puncte la valori între 350 şi 400 puncte. Cine investeşte în piaţa de capital trebuie să ştie cum se determină rentabilitatea acţiunilor, pentru a putea aprecia care este mai bună şi ce şi când să cumpere sau să vândă.

Dacă luăm în calcul numai câştigul pe şase luni, dobânda medie bancară ar putea fi de cel mult 0,7% pe lună. Ori o investiţie pe o acţiune, care are o variaţie a preţului de 5%, speculată prompt de către un investitor cu un comision de tranzacţie de 1% aduce mult mai mult. Concret, dacă aţi cumpăra o acţiune cu 1,00 leu, costul ei incluzînd comisionul de tranzacţionare (presupus la 1%) ajunge la 1,01 lei. Dacă o veţi vinde cu 1,05 lei/acţiune (creştere a preţului de 5%), atunci veţi obţine 1,0395 lei net.

Profitul brut este de 0,0295 lei, iar după impozitare rămâne un profit net de 0,0247 lei, la un impozit de 16%. Deci, procentual, profitul net pe o acţiune este de 2,48%. Cum volumul tranzacţiilor bursiere a crescut foarte mult, comisionul de 1% se mai aplică numai investitorilor leneşi, care fac rar tranzacţii. S-a ajuns ca majoritatea investitorilor să aibă comision de 0,5 - 0,6 %, iar marii speculanţi intra day (în cursul aceleiaşi şedinţe), discută cu 0,3%. La 0,5%, cîştigul net pe acţiune este de peste 3,33%. Comparativ cu banca, avantajul este net.

Această performanţă poate fi obţinută în multe cazuri chiar într-o zi şi se poate repeta de câteva ori într-o lună. Au fost însă cazuri când faţă de preţul de la des­chiderea sesiunii de tranzacţionare sau faţă de preţul de referinţă (cel din ultima tranzacţie a zilei precedente) s-au înregistrat creşteri ale cotaţiei unei acţiuni de peste 10% sau chiar apropiate de 15% - maximul permis de regulamentele bursiere. Puteţi câştiga astfel într-o zi cât dobânda fixă la bancă pe un an sau mai mult.

Atunci când demaraţi o investiţie pe o acţiune trebuie să aflaţi mai întâi istoria acelei acţiuni.

Analiza se porneşte cu ce s-a întâmplat în ultima săptămână şi se adânceşte la ultima lună, semestru sau şi chiar de la intrarea în Bursă. Veţi vedea că cele mai multe acţiuni au o evoluţie ciclică asemănătoare ca trend, dar cu niveluri diferite de la an la an, sau cum s-ar spune în spirală pusă pe băţ. Sau dinte de ferăstrău. Înclinarea băţului sau a cadrului ferăstrăului dau tendinţa multianuală crescătoare sau descrescătoare. Interesant este că la Bursă se poate câştiga şi atunci când preţul acţiunilor scade. Dacă tendinţa pe termen scurt este evidentă, vindeţi indiferent de preţul de achiziţie şi răscumpăraţi aceeaşi acţiune la un preţ mai mic. Astfel disponibilizaţi unele sume pentru a investi în altă acţiune sau cumpăraţi mai multe acţiuni pentru aceiaşi bani. Acţiunile suplimentare vă vor aduce precis câştig în viitor, chiar dacă preţul lor viitor nu va atinge nivelul anterior. Dacă o acţiune intră pe linie moartă, cu regret trebuie vândut salvând acel minim care mai poate fi recuperat. Ultima societate listată la Bursă care a dat faliment a fost "Sofert" Bacău, iar cea mai spectaculoasă şi rapidă a fost "Banca Albina", dar în anul 1999. Sper că astfel de accidente nu se vor repeta în viitor. Cum rentabilitatea generală a unei acţiuni nu este dată de un singur element, trebuie avute în vedere toate. Dacă luăm în calcul numai dividendul, nicio acţiune SIF, sau acţiunile BRD, TEL şi multe altele, nu ar trebui cumpărate la actualele preţuri. Un dividend de 0,3 lei brut dat de BRD pentru 2005, respectiv 0,25 lei net, reprezintă numai 1,282% din preţul de achiziţie de 19,50 lei pe acţiune. Bazat numai pe dividend, pierdem faţă de depunerea la bancă circa 80% din câştig. Cum valoarea de activ net a acţiunilor SIF, ca şi a celor ale BRD sau altele, creşte în timp şi cotaţia lor pe piaţă creşte şi putem să ne aşteptăm la un câştig mai consis­tent din diferenţa dintre preţul de achiziţie şi cel de vînzare. Dovadă stă creşterea permanentă a cotaţiilor, evident cu unele sincope, deloc neglijabile. Să ne amintim că în vara anului 2006, acţiunile SIF au scăzut cu procente între 28% şi 36%, iar BRD cu 25%. Dar la începutul lunii octombrie, toate aceste acţiuni îşi reveniseră la valorile maxime şi uneori le-au depăşit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb