Pe cine vânează Iaciu la SIF Oltenia: pe Pogonaru sau pe Ciurezu?

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2014

Pe cine vânează Iaciu la SIF Oltenia: pe Pogonaru sau pe Ciurezu?

Oamenii lui Pogonaru au demisionat din conducerea SIF Oltenia

Gheorghe Iaciu intră în scenă şi cere dividende mai mari

Trei administratori ai SIF5 Oltenia, despre care în piaţă se vorbeşte că sunt apropiaţi ai omului de afaceri Florin Pogonaru, au demisionat, vineri, din conducerea societăţii, în timp ce un grup de acţionari, format din Gheorghe Iaciu şi fonduri ING, a cerut dividende mai mari.

Mişcările par să facă parte din conflictul deschis dintre Pogonaru şi preşedintele SIF5 Oltenia Tudor Ciurezu, declanşat la finalul lunii februarie.

Vineri seară, Daniela Toader, Ana-Barbara Bobircă şi Petre Ghibu şi-au înaintat demisiile din Consiliul de Administraţie SIF5, potrivit unui comunicat al SIF Otenia.

"Demisia este actul de voinţă al administratorilor, îmi revine doar sarcina de a lua act de aceste decizii", ne-a spus Tudor Ciurezu. Domnia sa ne-a explicat că, la Adunarea Generală, acţionarii vor mai vota un administrator, pe locul rămas vacant în urma alegerilor de anul trecut.

Societatea a anunţat că a fost înregistrată o singură candidatură, respectiv cea a lui Victor Căpitanu, partener la casa de investiţii Capital Partners. În piaţă se vorbeşte, însă, că şi Florin Pogonaru îşi pregătise candidatura, dar că şi-ar fi retras-o pe ultima sută de metri.

Potrivit preşedintelui SIF5, Consiliul va mai coopta încă trei membri, până la următoarea Adunare Generală, în locul demisionarilor.

Ana Bobircă este economist conferenţiar universitar la Academia de Studii Economice şi fusese propusă pentru alegerile SIF5 de fondul de investiţii Business Capital for Romania Opportunity Fund, controlat de "Erste" şi Florin Pogonaru. Daniela Toader de la Axxess Capital fusese propusă de producătorul de materiale plastice Prodplast, în timp ce Petre Ghibu este partener şi director la Central European Financial Services, fondat de Florin Pogonaru.

Coincidenţă sau nu, retragerea surpriză a "facţiunii" Pogonaru din "scena" SIF Oltenia a fost anunţată în acelaşi timp cu completarea convocatorului pentru AGA din 28 aprilie, la cererea unui grup de acţionari, care doreşte dividende mai mari.

Iaciu: "Doresc ca SIF-ul să îşi răsplătească acţionarii"

Abia ieşit din acţionariatul SIF4 Muntenia, unde a stârnit o adevărată revoluţie în vara anului 2012, omul de afaceri Gheorghe Iaciu devine vocal, acum, la SIF Oltenia.

Împreună cu fondurile de pensii ING, Iaciu a solicitat conducerii SIF5 să pună pe ordinea de zi a AGA şi propunerea acordării unui dividend de 0,21 lei/acţiune, reprezentând 93,72% din profitul net din 2013.

"Este corect ca acţionarii să fie răsplătiţi la momentul potrivit, şi nu peste un număr de ani", ne-a spus Gheorghe Iaciu, adăugând că, în opinia sa, SIF Oltenia are potenţial.

Domnia sa s-a declarat surprins de demisiile celor trei administratori.

Grupul care a cerut dividende mai mari deţine cumulat 7,33% din SIF5. Gheorghe Iaciu ne-a spus că are o participaţie de 3%, restul aparţinând Fond de Pensii Administrat Privat ING, Fond de Pensii Facultative ING Activ şi Fond de Pensii Facultative ING Optim.

Tudor Ciurezu ne-a spus: "Solicitarea acţionarilor (n.r. de completare a ordinii de zi) a întrunit condiţiile legale. Respect dorinţa acţionarilor. Le voi explica consecinţele, că privează societatea de surse financiare care aveau ca scop modernizarea portofoliului".

Anterior, Consiliul de Administraţie (CA) al SIF5 propusese un dividend brut de 0,16 lei/acţiune (71,4% din profitul net). CA propunea ca diferenţa de profit net (28,6%) să fie repartizată la sursele proprii de finanţare ale societăţii.

De altfel, propunerea de dividend a fost unul dintre punctele unde Florin Pogonaru şi Tudor Ciurezu se pare că aveau opinii divergente.

În februarie, Tudor Ciurezu s-a contrat dur cu Ana Bobircă. Atunci, preşedintele SIF5 a susţinut că Ana Bobircă nu ar fi avut mandat să reprezinte SIF Oltenia, în cadrul unor întâlniri cu investitorii, una dintre ele la New York, şi s-a dezis de informaţiile care ar fi fost transmise de aceasta, precum faptul că SIF-ul urmează să îşi mute sediul la Bucureşti, că ar urma o propunere de dividend între 60 şi 90% sau faptul că au loc negocieri privind structura "deal"-ului de vânzare a pachetului de 6% din BCR. Preşedintele SIF5 a mai precizat că astfel de informaţii erau de natură să manipuleze cotaţia acţiunilor.

Ana Bobircă a replicat că acuzaţiile lui Tudor Ciurezu sunt complet nefondate şi lipsite de orice temei faptic sau juridic.

În acest context, dar şi pe fondul deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară să lase SIF-urile să se cumpere între ele, tranzacţiile "deal" cu SIF5 s-au intensificat.

La SIF Muntenia, Gheorghe Iaciu şi un grup de acţionari coagulaţi în jurul său, au dus, luni de zile, un război cu administratorul SIF-ului, SAI Muntenia Invest, până când această societate a fost preluată de SIF1 Banat Crişana.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Oameni de piata si ASF, omul asta (Ciurezu) este nebun! Intr-un CA cu 7membrii tu poti sa spui ca vei coopa trei din ei. Ce , este mosia lu" tactu sa faci ce vrei. Mai nea Ciurezule tu ai auzit de adunari generale care se convoca si pentru alegerea numai a unui membru CA. Am trait sa o aud si pe asta.

    Dl. Iaciu este un adevarat vanator de elefanti mioritici! Cum vine el, o capacitate in materie de business si investitii, apare de nicaieri, si toate SIF urile din Romania trebuie sa-l raplateasca imediat!!! Nu peste "un numar de ani", ca doar nu mai este chiar tanar, nu are timp sa astepte, nu?

    Sper ca de data asta, avand in vedere ca dna. Negoita e pe linie moarta si cei de la ASF sunt satui sa le ridice DNA cate un membru de board zilnic, autoritatile isi vor face treaba. Nu de alta, dar de doua ori e mult prea mult deja!!! 

    1. Este un las care a "fugit" de la SIF4. Nu a avut suficienta forta pentru a infrunta diavolul de la SIF1 care si-a extins conducerea sinistra si asupra altor SIF-uri (din nefericire pentru intreaga piata si in special pentru actionarii SIF-urilor care au ramas fara SIF-uri - practic sunt actionari la nimic).

      fara ASF nu putea face nimic grupul infractional de la SIF1. PAcat ca DNA nu l-a saltat inca si pe Ursache dar ii vine randul si lui doar face parte din grup organizat si el.

      Tupeul si agresivitatea cu care actioneaza bilteanu ma fac sa cred ca protectia vine de mai sus. Ursache este prea mic pentru o protectie atat de mare (cam cat VAN-ul sifurilor). PSD-ul este acum la butoane. Nu intamplator a ajuns hrebenciucu la SIF2 - e clar unde tintesc, nu?

    Hai sa stam stram sa sa gandim drept. Din 7 administratori si-au dat demisia 3. Acum avem la SIF5 3 administratori alesi, 3 demisionati si 1 administrator provizoriu. Ciurezu are 1 administrator aliat si unul atras. Pogonaru are 3 administratori demionari.

    Acum hai sa stam drept si sa gandim stramb. Oare ce urmeaza? Va fi ales Victor Capitanu, tradus, va intra unul din prietenii foarte buni ai cuplului Bilteanu-Lakis in CA al SIF5. Acesta s-ar putea sa-l atraga pe omul FP, Busu si CA n-o sa mai cada de acord asupra niciunui administrator provizorii. Vor fi alegeri solicitate de actionari, iar grupul aela hulit, format in jurul lui Bilteanu va pune labuta si pe SIF5. Concluzie: anul acesta este ultimul an in care actionarii SIF, aceia multi si minoritaro-majoritari, vor mai vedaea ceva banuti. In rest poftiti la PORCARIA, made ASF, de devalizare a SIF-urilor 

    Cine este acest individ cu capul plecat? Mare fan al magazinelor mark!

    Ce a facut el ptr piata? 

    1. A facut multe, a dezvoltat fonduri de investitii, a dezvoltat emitenti care nu aveau nici o sansa. Este bun omul.

    proba

    Parca I...CIU zicea ca se va dedica imobiliarelor! Ma rog ! Dar si eu imi doresc de ani de zile ca dezvoltatorul ....PACT sa devina o societate corecta ! SI NU DEVINE, FIR-AR SA FIE ! OK, unii pot spune ca I....CIU nu putea face minuni intr-un an de zile. Dar niste semne macar puteau exista ! Din punctul meu de vedere ...PACT-ul lui I....CIU(si al marionetelor doraliste Mateescu, Urda, Petre, Vasile, Mihaila si Geanta)nu se deosebeste cu nimic de ...PACT-ul -ul odiosilor POPP&SANDULESCU ! Ba incep sa cred ca-i depaseste ! Acelasi stil greu de caracterizat ! O micuta evaziune fiscal ape la Oradea(TVA redus de 5% la vanzarea unor imobile care nu se calificau conform Codului Fiscal, contracte de vanzare fictive folosite in Cauze pe rolul Instantelor bihorene pentru a obtine nejustificat terenuri la un pret modic cu complicitatea Primarului BOLOJAN). Ba mai mult, ....PACT-ul-ul NU ESTE CAPABIL SA RESPECTE NICI MACAR LIGISLATIA APLICABILA IN DOMENIUL CONVOCARII UNEI AGA !!!!!!!!!!!!!!!!! Suntem pe 01.04.2014 si nici acum(NU E PACALEALA !)nu este postat pe site-ul propriu. Raportul auditorului ! Nu l-a finalizat auditorul ? N-as crede ! Sau daca chiar nu l-a finalizat sunt sigur ca ...PACT-ul -ul nu a furnizat la timp datele necesare. Sau poate auditorul chiar a scris in Raport lucruri ce nu-i covin ...PACT-ului

    Nu au nimic in cap decat putere, bani si rautate.Se vor duce in cap cu totii, nu inteleg nimic din ce se intampla in adevarata piata de capital, nu in cloaca romaneasca.

    1. E simplu. BVB va avea soarta SIBEX. Atit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb