PE FONDUL FUZIUNII CU PATRIA BANK Fosta Bancă Comercială Carpatica a raportat o pierdere de 9,73 milioane de lei

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 mai 2017

Fosta Bancă Comercială Carpatica a raportat o pierdere de 9,73 milioane de lei

Fosta Bancă Comercială Carpatica (BCC), care a fuzionat cu Patria Bank şi a luat numele acesteia, a raportat o pierdere de 9,7 milioane de lei, în primul trimestru, cu 9% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit raportului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit companiei, pierderea din primele trei luni este cu 27% mai mare decât în trimestul IV 2016, pe fondul încetinirii activităţii cauzată de pregătirea fuziunii.

"Efectele recentei fuziuni nu sunt încă reflectate în prezentul raport, acesta referindu-se la rezultatele financiare ale Băncii Comerciale Carpatica pentru primul trimestru din 2017, anterior datei efective de implementare a fuziunii", se arată în document.

La finalul lunii aprilie, Curtea de Apel Bucureşti a aprobat dosarul de fuziune dintre Banca Comercială Carpatica şi Patria Bank.

Venitul total din exploatare (venitul total bancar) a scăzut cu 10,9 milioane lei (-43%) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, la 14,49 milioane de lei.

Compania explică: "Venitul net din dobânzi a scăzut în perioada analizată cu 4,3 milioane lei (-39%) comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2016, pe fondul următoarelor evoluţii ale componentelor acestuia: - Veniturile din dobânzi la credite au scăzut cu 4,4 milioane lei (-32%) faţă de anul anterior, în principal ca o consecinţă a intensificării activităţii de recuperare a creditelor neperformante şi de curăţare a portofoliului de credite, prin scoaterea în afara bilanţului. În cursul anului 2016 au fost scoase în afară bilanţului credite neperformante acoperite integral cu provizioane în suma de 88 milioane lei. În trimestrul I 2017 nu a mai fost necesară scoaterea de alte expuneri neperformante în afară bilanţului; -Veniturile din dobânzi aferente portofoliului de titluri au înregistrat o scădere substanţială de 3,3 milioane lei (-53%) faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, fiind influenţate pe de o parte de scăderea cu -7% a portofoliului de titluri, dar mai ales de scăderea randamentelor pe piaţă în perioada analizată şi de politică de restructurare a portofoliului, în scopul reducerii riscului de dobânda asumat de către banca, - Cheltuielile cu dobânzile au scăzut faţă de anul anterior cu 3,4 milioane lei (-38%), ca urmare a reducerii nivelului dobânzilor plătite clientelei (pe fondul reducerii nivelului dobânzilor în întreg sistemul bancar - faţă de martie 2016, rată medie a dobânzii la depozitele atrase de la populaţie a scăzut de la 1,4% la 1,1% - conform datelor furnizate de BNR pentru luna martie 2017), dar şi a scaderii cu 14% a nivelului surselor atrase de la clientela nebancară, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, Venitul net din comisioane a scăzut cu 0,9 milioane lei (-19%) în primul trimestru al anului 2017, reducere datorată în principal ajustărilor efectuate asupra numărului de unităţi teritoriale, Veniturile nete din active financiare disponibile în vederea vânzării au înregistrat o variaţie de 4,1 milioane lei (-101%) faţă de anul anterior, datorită apetitului mai redus al băncii în privinţa expunerii băncii la riscul de rată a dobânzii".

Aceste rezultate sunt în linie cu aşteptările managementului pentru această perioadă, urmând ca în perioada imediat următoare sinergiile rezultate din procesul de fuziune cu Patria Bank să genereze efectele pozitive aşteptate pentru anul 2017, atât din perspectiva reducerii costurilor, dar mai ales din perspectiva capacităţii băncii de generare de venituri şi de acordare de credite noi, menţionează sursa citată.

La finalul lunii ianuarie 2016, Ilie Carabulea a renunţat la controlul Băncii Carpatica, după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (actualmente, Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV).

Patria Bank a ajuns să deţină 64,16% din acţiunile BCC, după încheierea ofertei publice derulate în martie 2016 pentru cumpărarea titlurilor deţinute de acţionarii minoritari, în cadrul căreia a achiziţionat un pachet de 9,37% pentru 21,67 milioane lei. Ilie Carabulea a rămas cu un pachet de 18,46% din acţiuni.

Proiectul de fuziune al Băncii Comerciale Carpatica cu Patria Bank a primit în data de 29 noiembrie 2016 aprobarea prealabilă din partea Băncii Naţionale a României.

Grupul Patria Bank este deţinut de Fondul de Investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), un fond de private equity ai cărui principali investitori sunt BERD (Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare), FEI (Fondul European de Investiţii, parte a Grupului Băncii Europene pentru Investiţii), DEG (Banca de Dezvoltare, parte a grupului bancar KFW BSTDB (Banca de Dezvoltare a Regiunii Mării Negre). Grupul Patria Bank include Patria Bank, Banca Comercială Carpatica, Patria Credit IFN, SAI Carpatica Asset Management şi SAI Intercapital Invest.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Rezultatele slabe sunt consecinta managementului catastrofal exercitat de actuala conducere a băncii . Lipsa de viziune, de competentă si de asumarea a conducerii a făcut ca in unitățile operative ale băncii sa fie un adevărat haos. Cele ma proaste servicii sunt la aceste unități.

    Prevăd ca acționarii vor trebui sa aducă anul acesta din nou capital suplimentar.

    Patria este o gluma proasta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb