PE FONDUL PANDEMIEI DE CORONAVIRUS BCE lansează un pachet de stimulare pentru susţinerea economiei

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 martie 2020

BCE lansează un pachet de stimulare pentru susţinerea economiei

Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat, ieri, un pachet de măsuri de stimulare pentru susţinerea economia zonei euro în contextul şocului major provocat de pandemia de coronavirus. Instituţia şi-a relaxat şi mai mult politica monetară, crescând programul de achiziţii de active cu 120 de miliarde de euro şi oferind împrumuturi de urgenţă băncilor, în vederea creditării companiilor. Până acum, BCE efectua achiziţii nete în cadrul programului său lunar de 20 de miliarde euro.

BCE preconizează că măsurile sale vor oferi condiţii de finanţare favorabile pentru economia reală, într-o perioadă cu mari incertitudini.

Tot ieri, BCE a decis să păstreze dobânda cheie la -0,5%.

Christine Lagarde, preşedintele BCE, a declarat în urma reuniunii de ieri: "În mandatul său, consiliul guvernatorilor este decis să sprijine gospodăriile şi firmele în actualul context economic, afectat de incertitudini".

FMI cere un răspuns coordonat la pandemia de coronavirus

Fondul Monetar Internaţional (FMI) le-a cerut ţărilor să lucreze împreună, ca răspuns la extinderea rapidă a coronavirusului (Covid-19), şi a solicitat mai multe donaţii pentru susţinerea celor mai sărace, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, a declarat ieri că este prea devreme pentru a evalua impactul scăderii semnificative a preţului ţiţeiului asupra economiei globale, dar instituţia financiară va prezenta luna viitoare estimări mai precise, care vor reflecta atât evoluţiile cât şi pandemia.

FMI lucrează în ritm accelerat pentru a face faţă tuturor solicitărilor pentru asistenţă legată de pandemie din partea statelor membre, inclusiv Iran, a adăugat Gerry Rice, conform Agerpres.

Statele Unite, închise pentru europenii care au călătorit în spaţiul Schengen

Preşedintele american Donald Trump a decis miercuri să suspende pentru 30 de zile toate intrările în SUA ale persoanelor care au fost în spaţiul Schengen cu 14 zile înainte să ajungă pe teritoriul american, în încercarea de a stopa răspândirea Covid-19. De la această decizie sunt exceptate Regatului Unit şi Irlanda.

Într-un discurs televizat, Trump a spus că toate călătoriile din ţările europene vizate vor fi suspendate începând de vineri, de la miezul nopţii, pentru următoarele 30 de zile, conform news.ro.

Preşedintele SUA a spus că Uniunea Europeană a eşuat în luarea unor măsuri de precauţie similare celor americane.

UE şi-a exprimat indignarea faţă de măsura luată "în mod unilateral" de SUA, subliniind că Statele Unite nu s-au coordonat cu Uniunea Europeană (UE) şi nici nu au notificat-o cu privire la suspendarea călătoriilor din ţări europene.

Preşedinţii Consiliului European, Charles Michel, şi Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au spus că pandemia de coronavirus este o "criză globală, nelimitată la vreun continent, şi necesită mai degrabă cooperare decât acţiuni unilaterale. UE dezaprobă faptul că decizia americană de a consolida interdicţii de călătorie a fost luată unilateral şi fără consultări".

Cei doi oficiali au respins totodată acuzaţia lui Trump, potrivit căreia UE nu a făcut suficient în lupta împotriva bolii. "Uniunea Europeană ia măsuri energice în vederea limitării răspândirii virusului", au subliniat cei doi oficiali de la Bruxelles.

Băncile europene cer relaxarea cerinţelor de capital

Băncile europene le-au cerut autorităţilor din Uniunea Europeană (UE) să relaxeze cerinţele de capital şi alte bariere de reglementare, în ideea de a ajuta companiile care trec printr-o perioadă dificilă din cauza pandemiei de coronavirus, informează Reuters, conform Agerpres.

Într-o scrisoare trimisă miercuri Uniunii Europene, Băncii Centrale Europene (BCE) şi Autorităţii Bancare Europene, Federaţia Bancară Europeană (EBF), entitatea care regrupează industriile bancare naţionale din Europa, a dezvăluit un plan în trei faze în acest sens. În scrisoare, EBF cere ajutorul organismelor de reglementare "pentru a putea lucra în mod constructiv cu debitorii... ceea ce va necesita flexibilitate pentru a putea depăşi barierele de reglementare şi a putea finanţa debitorii care se confruntă cu dificultăţi temporare".

EBF a propus un set de "decizii imediate" pentru a evita oprirea fluxului de numerar sau lichidităţi către companii şi gospodării în săptămânile următoare. Acestea ar putea fi urmate de un set de acţiuni pe termen mediu şi alte măsuri pentru a relaxa efectele normelor prudenţiale sau de capital asupra băncilor în următorul an, se mai arată în scrisoarea consultată de Reuters.

Potrivit EBF, organismele de reglementare din blocul comunitar ar putea îmbunătăţi capacitatea băncilor de a acorda credite prin relaxarea aşa-numitelor rezerve de fonduri contraciclice, care sunt constituite în perioade bune pentru a fi utilizate în situaţii de criză. De asemenea, EBF susţine că şi alte tipuri de rezerve impuse de organismele naţionale de reglementare, pe lângă cerinţele minime impuse la nivelul UE, ar putea fi relaxate.

ESMA le cere societăţilor financiare informaţii relevante privind impactul Covid-19

Companiile financiare trebuie să prezinte "cât mai curând posibil" orice informaţie semnificativă relevantă privind impactul epidemiei de coronavirus (Covid-19) asupra afacerilor lor, potrivit Autoriăţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA).

"Toţi participanţii de pe piaţa financiară trebuie să fie pregătiţi să-şi aplice planurile de urgenţă, inclusiv prezentarea măsurilor de continuitate a afacerii, pentru a asigura continuitatea operaţională, conform reglementărilor", se arată în comunicatul ESMA.

Marea Britanie: 150 milioane lire pentru un fond de urgenţă al FMI

Marea Britanie a anunţat un pachet de măsuri pentru a răspunde dificultăţilor economice provocate de epidemia de coronavirus, inclusiv o contribuţie de 150 de milioane de lire sterline la Fondul pentru restrângerea efectelor catastrofelor şi atenuarea poverii datoriei (CCRT) din cadrul Fondul Monetar Internaţional (FMI).

CCRT atenuează povara datoriilor ţărilor care au de suferit din cauza catastrofelor, inclusiv cele care afectează serviciile de sănătate publică. Contribuţia va fi sub forma unei alocări directe de 75 de milioane de lire sterline către CCRT şi încă 75 de milioane de lire sterline incluse în buget şi disponibile la cerere.

OMC: "Creşterea comerţului global încetineşte"

Creşterea comerţului global în domeniul serviciilor a scăzut la începutul anului 2020 deoarece epidemia de coronavirus afectează economia mondială, în special pe segmentul călătoriilor aeriene şi al transportului de mărfuri, se arată înr-un raport publicat de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

Indicatorul privind comerţul global în domeniul serviciilor a scăzut la 96,8 puncte, de la 98,4 în septembrie. Un indicator sub 100 de puncte indică o creştere a comerţului sub tendinţele pe termen mediu.

Noile date nu ţin cont deplin de impactul economic al epidemiei şi, de aceea, indicatorul ar putea scădea şi mai mult în următoarele luni, avertizează OMC.

Cel mai semnificativ declin s-a înregis-trat în sectorul aerian şi cel al transportului de mărfuri, dar şi domeniul financiar şi IT sunt sub tendinţele pe termen mediu.

CME închide platforma de tranzacţii din Chicago

Operatorul bursier american CME Group Inc. a informat că va închide vineri, după terminarea programului, platforma de tranzacţii din Chicago, ca să evite adunările mari ce pot contribui la răspândirea coronavirusului.

CME Group, care deţine Chicago Board of Trade şi Chicago Mercantile Exchange, a informat: "Redeschiderea platformei de trading va fi evaluată după ce vor fi disponibile mai multe îndrumări medicale cu privire la coronavirus".

Apple îşi închide magazinele din Italia

Gigantul american Apple Inc. a decis să-şi închidă toate magazinele fizice din Italia, din cauza temerilor legate de coronavirus, potrivit news.ro. Compania operează 17 magazine fizice în Italia, iar de ieri absolut toate sunt închise până va fi anunţată altă decizie, în funcţie de evoluţia pandemiei.

Apple şi-a închis şi cele 42 de magazine din China, când răspândirea virusului era foarte mare. Între timp, cele mai multe magazine Apple din China au fost redeschise.

Toţi angajaţii Twitter, obligaţi să lucreze de acasă

Lucrul de acasă a devenit obligatoriu pentru toţi angajaţii reţelei sociale Twitter, ca măsură de prevenire a răspândirii coronavirus. Twitter va continua să plătească salariile şi contractele pentru toate tipurile de angajaţi, inclusiv cei care lucrează part-time. De asemenea, compania americană va suporta cheltuielile necesare amenajării birourilor la domiciliu şi cele suplimentare pentru îngrijirea copiilor în aceste cazuri.

Italia închide magazinele, restaurantele şi barurile

Guvernul italian a decis să închidă toate magazinele, cu excepţia celor alimentare şi a farmaciilor, ca să încetinească răspândirea noului coronavirus.

Premierul Giuseppe Conte a anunţat miercuri seară, conform news.ro: "Vor fi închise toate magazinele, cu excepţia celor cu bunuri necesare, precum farmaciile şi cele alimentare. Este permisă în continuare livrarea la domiciliu. Producţia industrială va continua, dar cu măsuri de siguranţă. Va fi garantat transportul public. Efectul efortului va fi vizibil în 14 zile".

Moody's avertizează băncile italiene asupra riscului creşterii creditelor neperformante

Băncile italiene riscă se se confrunte cu o creştere a creditelor neperformante (NPL) şi cu presiuni asupra veniturilor şi lichidităţilor, din cauza situaţiei de urgenţă provocate de pandemia de coronavirus, care este aşteptată să ducă la recesiune, a avertizat ieri agenţia de evaluare financiară Moody's, conform Reuters.

Anul acesta, economia Italiei ar urma să se contracte cu 0,5%, faţă de un avans de 0,5% previzionat anterior, arată estimările Moody's, care atrage atenţia că dificultăţile economice ar putea duce la o creştere a creditelor neperformante şi ar putea face mai dificilă planificata vânzare a NPL.

Într-un document al Comisiei Europene consultat de Reuters, se estimează că Italia şi Franţa riscă să înregistreze în primul trimestru din 2020 recesiune tehnică, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus.

"Profitabilitatea băncilor va fi sub presiune din cauza activităţii de creditare mai slabe, a reducerii tranzacţiilor care generează taxe şi comisioane, şi a costului creditului mai ridicat. Actualele condiţii dificile de pe piaţă vor forţa probabil băncile să-şi amâne temporar programele de finanţare", se arată în raportul Moody's, conform Agerpres. Instituţia avertizează că "aceste evoluţii, combinate cu suspendarea plăţii ratelor la creditele ipotecare, vor pune presiune asupra rezervelor financiare".

Asociaţia băncilor din Italia (ABI) a anunţat că un grup de bănci reprezentând 90% din totalul activelor bancare vor oferi moratorii la plata datoriilor pentru micile firme şi gospodării care se confruntă cu efectele economice ale epidemiei de coronavirus care a lovit Italia.

Iranul cere de urgenţă 5 miliarde de dolari de la FMI

Iranul a cerut finanţare de urgenţă de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a putea contracara epidemia de coronavirus, după cum a anunţat ieri ministrul de Externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif.

"Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că ţările afectate de COVID-19 vor fi sprijinite prin Instrumentul de finanţare rapidă. Banca noastră Centrală a solicitat acces imediat la această facilitate", a scris Mohammad Javad Zarif pe contul său de Twitter.

Risc de scădere a economiei germane

Economia germană ar urma să înregistreze în acest an o contracţie de 0,1% din cauza repercusiunilor coronavirusului, după care îşi va reveni în 2021 cu o creştere de 2,3%, potrivit prognozelor institutului economic german IfW Kiel publicate ieri, conform Reuters.

"La acest moment nu putem avansa o cifră exactă cu privire la efectele coronavirusului asupra economiei", a declarat Stefan Kooths, economist la IfW Kiel, precizând că există numeroase incertitudini cu privire la această prognoză care a fost elaborată pe baza ipotezei că epidemia va cunoaşte un reflux la mijlocul acestui an.

Separat, institutul economic Ifo din Munchen a anunţat că 56% din companiile germane suferă de pe urma impactului negativ al epidemiei de coronavirus, cele mai importante repercusiuni fiind resimţite în rândul touroperatorilor şi agenţiilor de turism, unde 96% din companii sunt afectate în mod negativ. Potrivit acestui sondaj efectuat în rândul a 3.400 de companii, 63% dintre firmele din sectorul manufacturier au fost afectate în mod negativ, suferind în principal ca urmare a anulării sau întârzierii călătoriilor în interes de afaceri, iar mai mult de jumătate au menţionat probleme în aprovizionarea cu materii prime sau componente. De asemenea, 63% din companiile din sectorul comercial sunt afectate de întârzierile în aprovizionare şi diminuarea cererii.

BERD, pregătită să ajute firmele afectate

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) lucrează la un pachet de măsuri pentru a ajuta companiile din regiunile unde activează să atenueze impactul economic al pandemiei de coronavirus.

Măsurile - care încă trebuie aprobate de acţionarii instituţiei - includ furnizarea de lichidităţi de urgenţă pe termen scurt, capital circulant, finanţarea comerţului şi restructurare pentru clienţii săi afectaţi de criză, a informat BERD.

Un purtător de cuvânt al instituţiei financiare nu a dat detalii privind valoarea pachetului de măsuri, dar a precizat că votul este iminent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb