PE FONDUL ZVONURILOR DE MODIFICARE A LEGISLAŢIEI, Băncile au stopat finanţările pentru parcurile fotovoltaice

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 martie 2013

Băncile au stopat finanţările pentru parcurile fotovoltaice

Investitorii susţin că există metode mai prietenoase cu mediul de afaceri ca să scadă facturile

Băncile nu mai acordă finanţări pentru producţia de energie fotovoltaică de la începutul anului, de când au apărut primele zvonuri privind modificarea schemei de sprijin - scăderea numărului de certificate verzi şi diminuarea valorii maxime a certificatelor.

Conducerea Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice (RPIA) a declarat, ieri, într-o conferinţă, că băncile au notificat dezvoltatorii că îşi rezervă dreptul de a modifica finanţările acordate dacă schema de sprijin se modifică substanţial şi reevaluează toate proiectele finanţate în domeniul energiei regenerabile.

RPIA înţelege problema consumatorilor industriali, care întâmpină dificultăţi în menţinerea competitivităţii pe fondul creşterii costurilor cu certificatele verzi, şi solicită autorităţilor ca eventualele modificări să nu fie atât de radicale încât să afecteze investiţiile din domeniu. Şi producătorii de energie din surse convenţionale se plâng că înregistrează pierderi din cauza preluării cu prioritate în sistem a energiei regenerabile, care ridică şi probleme privind echilibrarea.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RPIA, Doru Voicu, a declarat, pentru ziarul BURSA: "Exis-tă metode mai puţin invazive de a uşura facturile consumatorilor. Şi vrem să le aducem la cunoştinţa autorităţilor. Energia regenerabilă este cea mai ieftină de pe piaţă, iar consumatorii care plătesc certificate verzi trebuie să beneficieze de ea.

Autorităţile pot include energia regenerabilă în coşul de pe piaţa reglementată pentru a scădea preţurile pentru populaţie şi IMM-uri. De asemenea, autorităţile pot să aprobe posibilitatea încheierii de contracte tip PPA între producătorii de energie verde şi cei pe gaz şi cărbune. Astfel, producătorii care au costuri ridicate pot face un mix şi pot vinde energie la preţuri mai mici pe pieţele OPCOM, îşi găsesc mai uşor cumpărători, iar consumatorii finali beneficiază de facturi suportabile. Dacă se modifică schema de sprijin de la jumătatea acestui an, dacă se reduce preţul maxim al certificatelor verzi şi dacă se limitează accesul la reţea, atunci vor fi blocate toate investiţiile din domeniul regenerabilelor, vor fi puternic afectate şi investiţiile existe, iar riscul de ţară va creşte".

Domnia sa susţine că aceste modificări preconizate va transmite un semnal puternic negativ tuturor investitorilor, care vor vedea în Româ-nia o ţară de mare risc din cauza instabilităţii legislative, vor stopa proiectele şi există şi posibilitatea ca băncile să scumpească împrumuturile. "Nu avem nevoie de aşa ceva când autorităţile se pregătesc să privatizeze producţia de energie", a sub-liniat domnul Voicu.

Oficialul RPIA ne-a mai spus că modificarea schemei de sprijin cu aplicarea retroactivă a diminuării certificatelor acordate nu rezolvă problema de fond a costurilor ridicate cu certificatele verzi reclamate de industrie: "În momentul de faţă, avem circa 2.000 MW eolieni instalaţi şi circa 50.70 MW instalaţi în parcurile fotovoltaice. Energia eoliană nu se confruntă cu supracompensarea şi nu sunt preconizate reduceri semnificative a numărului de certificate verzi. Supracompensări există pentru industria fotovoltaică şi microhidrocentrale. Aşa că nu face sens să reduci certificatele din acest an pentru aceste industrii întrucât grosul energiei provine din zona eoliană. Nu faci decât să goneşti nişte investitori care ştiau că, potrivit legii, numărul de certificate pentru fotovoltaice va fi diminuat din 2014. De aceea cerem autorităţilor să analizeze cu atenţie problema şi să respecte termenele prevăzute în lege. Exis-tă soluţii de reglementare, noninvazive, care să satisfacă şi investitorii şi consumatorii".

Modificarea legislaţiei ne aduce pierderi de patru miliarde de euro

Conducerea RPIA a mai declarat că dacă Guvernul va modifica schema de sprijin pentru producţia energiei regenerabile, atunci investitorii nu vor mai aduce în ţară patru miliarde de euro - valoarea proiectelor anunţate în producţia de energie verde. Reprezentanţii asociaţiei afirmă că în industria energiei regenerabile din România lucrează aproximativ 4.000 de oameni, din care circa 1.000 doar în sectorul fotovoltaic.

Potrivit RPIA, anul trecut, statul a încasat 500 milioane euro de pe urma regenerabilelor (taxe, impozite, TVA, contribuţii pe salarii etc). "Nu avem nimic împotriva reducerii numărului de certificate verzi, dacă se face în cadrul legii", a mai spus Doru Voicu.

Certificatele verzi se acordă pentru cantitatea de energie produsă în unităţi eoliene, fotovoltaice, hidro şi unităţi pe biogaz şi biomasă. Legis-laţia obligă furnizorii să cumpere aceste certificate de la producători. Costul achiziţiei acestor certificate se reflectă în facturile finale la consumatori, astfel că preţul electricităţii a crescut şi continuă să crească.

Conducerea RPIA susţine că investitorii din domeniul energiei verzi vor înregistra pierderi masive dacă se reduce şi numărul şi valoarea certificatelor, aşa cum este prevăzut într-un proiect de ordonanţă de urgenţă realizat de ministrul delegat pentru energie, Constantin Niţă, şi trimis spre consultare Guvernului şi Consiliului Concurenţei.

Surse oficiale din subordinea ministrului Niţă ne-au spus că nu există un astfel de proiect definitivat şi că sunt analizate doar mai multe variante şi scenarii de ajustare a schemei de sprijin. Ministrul Niţă a promis că va avea o consultare cu investitorii din domeniul energiei verzi înainte să promoveze modificarea legislaţiei.

Energia verde nu este principala cauză a creşterii tarifelor reglementate

RPIA arată că tarifele reglementate pentru energie au crescut de la 1 ianuarie, iar energia regenerabilă nu este principala cauză, ci majorările de preţuri acordate producătorilor, distribuitorilor şi transportatorului de energie. RPIA susţine că producătorii de energie verde au contribuit la micşorarea preţului electricităţii tranzacţionate pe pieţele OPCOM, iar de această ieftinire beneficiază şi consumatorii: "Scăderea preţului energiei pe piaţa angro, de aproape 20%, se datorează regenerabilelor. Chiar dacă s-ar lua în calcul contribuţia la factură a certificatelor verzi, la consumator ar fi trebuit să fie o scădere de cel puţin 5% a tarifului la energie. Este posibil ca unii furnizori să nu transfere acest avantaj la consumatori".

Investitorii din domeniul indus-triei fotovoltaice se pregătesc să atace în instanţă statul dacă schema de sprijin va fi modificată în acest an. Ei spun că şi alte ţări au diminuat subvenţiile pentru energia regenerabilă (Spania, Italia, Anglia) şi că autorităţile s-au ales cu multe procese. Potrivit, RPIA, presa spaniolă a relatat că au apărut primele procese încheiate, iar judecătorii spanioli au dat dreptate investitorilor.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. cand producatorii de energie verde vor demonstra ca este mai ieftina si nu vor exagera cu pretul de tam.....p...iti , atunci vor avea sustinere maxima -- deocamdata nu aduc nuci un avantaj -- cu ecosistemul cum ramane ???? deci demonstrati ca sa fiti acceptati

    1. Asta pt. consumatorii industriali dar pt. cei casnici ?!Daca munca ar fi platita in Romania (si nu hotia, marlania sau inselaciunea) cred ca nr. certificatelor verzi s-ar putea dubla fara problema!

      trebuie sa se reflecte in factura consumatorului final? recunosc ca nu m-am interesat, dar asta nu inteleg eu.. nu trebuia ca energia neconventionala sa fie ieftina?

      Pe facturile pe care le primiti pentru energia electrica regasiti si costurile cu certificatele verzi. Producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru electricitatea pe care o livreaza in sistem. Aceste certificate sunt platite de toti consumatorii.

      Energia regenerabila este ieftina - resursa este inepuizabila si nu se platesc redevente. Producatorii nu includ in pretul de tranzactionare si costul cu certificatele verzi. De aceea ei spun ca preturile lor sunt cele mai bune de pe piata.

      Costurile cu certificatele verzi vor scadea cand cererea de certificate va depasi oferta. Romania nu se afla in aceasta situatie deocamdata si din acest motiv certificatele se tranzactioneaza la pret maxim, de circa 50 de euro/unitate. 

      Autoritatile vor sa diminueze valoarea si numarul de certificate pentru a reduce costurile tuturor consumatorilor cu subventia acordata energiei regenerabile.

      Din nefericire, aproape 90% din investitii sunt straine. Nota de plata o platim noi, de bucurie ca ei si-au implementat marfa la noi. Exista o hemoragie masiva de bani din Romania catre alte zari (buzunare). Prost este ca Legea noastra nu incurajeaza cu nimic un roman sa se dezvolte pe aceasta cale. Pur si simplu romanii sunt spulberati de straini la acest capitol. Investitiile nu sunt ale noastre... Noi doar platim... Macar de s-ar debloca mai repede metodologia feed-in-tariff si la noi. Este singura sansa a unui roman sa se dezvolte pe acest sector.

      Am inteles Alina.Ai explicat foarte clar. Te rog daca ai posibilitatea sa faci un interviu si cu acest domn Doru Voicu si cu d-nul Nita. Amandoi sa-si exprime punctul de vedere unul fata de altul in acelasi articol. Deoarece in ziarul Bursa sunt cateva contradictorii si confuzii asupra explicatiilor referitor : atat asupra certificatelor verzi ( pret minim ,pret maxim 27-50 Euro /MW ) De ce se practica pretul de 50 Euro/MW si nu de 27 Euro/Mw conf legii. Noi consumatorii platim si pretul certificatelor verzi plus pretul energiei pe care o livreaza producatorul de energie regenarabila. Citeam tot intr-un articol ca producatorii de energie regenerabila ar putea sa-si acopere costurile numai din pretul certificatelor.... In fine nu pot eu sa detaliez totul e nevoie de pus fata in fata la un interviu : Doru Voicu,d-nul Nita si un consumator care cunoaste lectia...

      N-am inteles eu cum e cu cererea si oferta. De ce cand cererea va depasi oferta pretul va scadea ??? Regula pieti este : oferta mare /cerere mica scade pretul si invers...Stiu ca exista o piata a certificatelor verzi........nu-mi dau seama daca exista eventual o regula intermediara in aces joc al vanzarii/cumpararii..

      Adresa pentru o eventuala corespondenta. Multumesc

    daca autorul articolululululului ar fi avut vreo tangenta cu industria si piata ar fi explicat clar mecansimul. n-are. UE-> RO sa dea certificate verzi-> distribuitori sa le cumpere -> consumatori sa le plateasca. De ce? de aia! ca sa nu murim sufocati de CO2. Cine vrea sa moara sufocat de co2 sa moara repede ca nu mai avem poluare pe gratis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb