• Mark Mobius: "Am cumpăra tot Fondul Proprietatea, dacă am avea voie"
• Grzegorz Konieczny: "Avem libertate totală privind vânzările din portofoliu"
Fondurile Franklin Templeton au o expunere de aproximativ 80 de milioane de dolari pe România, excluzând Fondul Proprietatea, au anunţat miercuri reprezentanţii companiei.
Potrivit lui Mark Mobius, executiv chairman al companiei Franklin Templeton, aceste fon-duri au în portofolii acţiuni bancare, SIF-uri.
"Multe companii se tranzacţionează la preţuri foarte mici, în România", a declarat Mark Mobius, adăugând: "Este adevărat că lichiditatea este o problemă. În general, ne uităm după acţiuni ieftine".
Una dintre acţiunile cele mai ieftine de pe piaţă este chiar FP, în opinia lui Mobius: "Am cumpăra tot Fondul Proprietatea, dacă am avea voie". Franklin Templeton sau fondurile sale nu au voie să deţină nici o acţiune FP, potrivit lui Mark Mobius.
Unul dintre motivele pentru care acţiunile Fondului Proprietatea se trazacţionează cu un discount de aproximativ 50% este reprezentat de proporţia mare de titluri necotate din portofoliu (aproximativ 60%).
Scopul Franklin Templeton este reducerea acestui discount, prin listarea acţiunilor deţinute de FP sau prin vânzări.
De altfel, acţionarii au decis la începutul aces-tei luni să mărească onorariul "Franklin Templeton" în cazul în care va urgenta procesul de lichidare din participaţii.
Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele Franklin Templeton, a declarat: "Avem libertate totală privind vânzările din portofoliu. Decizia acţionarilor nu ne obligă să vindem sau să oferim dividende speciale. Vom analiza ce propuneri vom face. Putem chiar să cumpărăm unele societăţi, dacă vor exista oportunităţi".
• Mobius: România ar trebui să beneficieze de pe urma crizei din Europa de Vest
Mark Mobius a mai spus, miercuri, că România are un avantaj în această criză mondială şi ar trebui să beneficieze de pe urma evenimentelor din Europa de Vest. În contextul investigării de către Comisia Europeană a contractelor Hidroelectrica cu "băieţii deştepţi", reprezentanţii Franklin Templeton au spus că ei au fost primii care au cerut desecretizarea acestor contracte. "Aceste contracte nu numai că împiedică Hidroelectrica să facă banii pe care ar putea să îi facă, dar influenţează şi viitorul întregii pieţe", a spus Konieczny.
Potrivit lui Mark Mobius, România are nevoie de mai multă energie şi sunt necesare investiţii în centrale electrice. "Investitorii nu intră însă fără un randament rezonabil", a precizat Mobius.