PE MODEL POLONEZ BVB vrea ca statul să subvenţioneze costurile de listare pentru firme mici şi mijlocii

A.S., A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 martie 2017

BVB vrea ca statul să subvenţioneze costurile de listare pentru firme mici şi mijlocii

BVB: "Suntem încrezători că astfel de fonduri nerambursabile ar putea reprezenta un stimulent suficient pentru oamenii de afaceri din România ca să ia în considerare finanţarea prin intermediul Bursei de Valori"

Conducerea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vrea ca statul român să subvenţioneze costurile de listare pentru companii mici şi mijlocii din ţara noastră, pe model polonez, potrivit unor surse din piaţa de capital.

Oficialii BVB ne-au transmis: "Având în vedere nivelul scăzut al ponderii finanţării prin intermediul pieţei de capital, considerăm că România ar putea urma exemple de succes ale unor pieţe dezvoltate.

Unul dintre proiectele cele mai de succes din acest domeniu poate fi observat în Polonia, prin activitatea Agenţiei Poloneze pentru Dezvoltarea Întreprinderilor (PARP), a cărei misiune este de a sprijini operatorii economici în punerea în aplicare a aspiraţiilor de creştere şi depăşirea barierelor de dezvoltare, cu un accent special pus pe sectorul IMM-urilor.

Proiectele PARP sunt finanţate din fonduri structurale, bugetul de stat şi programe multianuale ale Comisiei Europene. Unul dintre proiectele PARP, numit 4 Stock (www.4stock.pl), sprijină companiile interesate de listarea la bursă din Varşovia sau orice altă bursă, prin furnizarea o singură dată a unui grant nerambursabil, care îşi propune să acopere până la 50% din costurile emisiunii de acţiuni sau obligaţiuni. Susţinem înfiinţarea unui astfel de proiect în România, similar cu PARP din Polonia. Suntem încrezători că astfel de fonduri nerambursabile ar putea reprezenta un stimulent suficient pentru oamenii de afaceri din România ca să ia în considerare finanţarea prin intermediul Bursei de Valori şi, prin urmare, să furnizeze pieţei de capital un nivel echitabil de concurenţă cu finanţarea omniprezentă prin împrumut bancar".

Problema este că, în Polonia, Bursa este controlată de statul polonez, iar subvenţionarea ar avea sens, însă, în România, Bursa de Valori aparţine unor investitori privaţi. Sursele din piaţa de capital susţin că BVB ar trebui să diminueze propriile comisioane şi să nu apeleze la statul român pentru subvenţionarea costurilor de listare.

În ultima perioadă, statul a fost un ajutor de nădejde pentru Bursa de Valori Bucureşti, prin listările unor companii precum Romgaz, Electrica sau Nuclearelectrica, în condiţiile în care actuala conducere a BVB a reuşit un singur IPO privat, la finalul anului trecut - listarea MedLife.

Mai mult, conducerea BVB nu pierde nici o ocazie să ceară statului şi mai multe listări, declarând că listarea Hidroelectrica este singura şansă pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă.

Aşadar, o companie privată - BVB- cere, în continuu, ajutor de la stat să îi aducă marfă şi pare că nu are nici o jenă să mai ceară şi subvenţii pentru listări private. Dacă statul ajută atât, atunci poate că statul ar trebui să încaseze salariile şi bonusurile de performanţă ale conducerii BVB.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Ultima fraza e tare.

    Bancile, multinationalele nu vor imm in zona, guvernanti isi iau partea sa taca. 

    O noua dovada de incompetenta crasa a celor care conduc BVB-ul...In loc sa mearga la companii private care cauta bani pentru dezvoltare,sa le propuna listarea,sa le prezinte avantajele listarii,eventual reduceri pentru aceste demersuri ,ca oricum banii se intorc la bvb si chiar daca par pierduti ,se recupereaza inzecit din rulaje;se asteapta ca tot statul sa listeze companii.Si un cioban rupt de lume ar putea conduce bvb-ul mai bine

    La munca nu la cersit.

    MILOGILOR 

    Intr-un interviu din urma cu 5-6 luni,Dl.Sobolewski va declara ca si-a dat seama de esecul modelului'Licitatie' pe BVB.Tot atunci anunta si masuri pentru repara greseala.Au fost trecute cateva societati la tranzactionarea continua si nicio surpiza-lichiditatea e mult mai buna pe ele.Intrebati BVB ce mai asteapta sa desfiinteze modelul 'Licitatie'?Care e finalitatea declaratiilor din presa?Cum nu se poate schimba ceva asumat ca gresit intr-o jumatate de an?

    Bancile, BVB solicita ajutor de la stat ca sa nu se prabuseasca. Asta e capitalism. Ar trebui ca acestea sa sustina statul , dar e pe dos

    Un astfel de ajutor distorsioneaza competitia. Nu este prezavut in legislatia europeana ajutor pentru listare. De ce nu s-ar da un ajutor si pentru obtinerea finatarii de la banci sau fonduri europene.!? Sa le-a dea BVB ajutor, din cei 4 mil. ron care ii pregatesc pentru bonusuri . Sa reduca taxelele de listare sa mearga sa ii ajute. Dar ce spun eu?! Cine sa o faca ? Nu sunt nici competenti, nici muncitori si sunt toate ziua pe drumuri...europene sau asiatice , nicidecum pe drumurile patriei.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb