• Şeful AVAS, Teodor Atanasiu, şi-a numit partenerii de afaceri în consiliile de administraţie de la Romarm şi la Uzina Mecanică Orăştie
• Reorganizarea Romarm îi aduce pe partenerii de afaceri ai şefului AVAS în poziţia să negocieze preţul terenurilor Sindicatul de la Uzina din Orăştie acuză un tun imobiliar de 2 milionane de euro l La Orăştie, administrator special este alt prieten al şefului AVAS
.......
Febra imobiliară care a înnebunit România ultimilor ani atinge acum şi industria noastră de armament, până de curând cunoscută ca o industrie strategică. În loc de arme, industria noastră de armament a început să fabrice tunuri... imobiliare.
Toate acestea sub mâna politicienilor ajunşi pe criterii politice şefi ai instituţiilor care gestionează patrimoniul statului, de unde îşi numesc parteneri de afaceri în funcţii cheie ale industriei româneşti.
De aici nu mai este decât un pas spre comiterea unor abuzuri, după cum ne-a demonstrat experienţa ultimilor cincisprezece ani. Această situaţie este tolerată politic, indiferent ce partid a fost la putere în ultimii 15 ani.
Rezultatul: FPS, APAPS, şi, mai nou, urmaşul lor AVAS, adică instituţia desemnată să administreze companiile de stat, a generat cele mai mari scandaluri de corupţie. Privatizările frauduloase sau prost făcute au produs mii de procese în instanţă. Active importante au fost transferate pe nimic unor investitori aleşi pe sprânceană.
De mulţi ani, politicienii noştri vorbesc de desfiinţarea acestei instituţii. Dar nu numai că ea nu a fost desfiinţată, ci a fost hrănită cu alte active importante, prin transferul companiilor de la Ministerul Economiei la AVAS, în 2007.
.........
Luptele inegale de la Orăştie
Sindicatele de la Uzina Mecanică Orăştie reclamă abuzurile conducerii, de câteva luni. Nimeni nu s-a sesizat însă. După ce acuzele lor au ajuns în presă, AVAS a simulat o preocupare bruscă faţă de problemele societăţii, promiţând un amplu control la societate. Rezultatul după aproape o lună: niciun control.
Din vara trecută, administrator special al Uzinei Orăştie este Mihai Nicuşor, vechi prieten şi partener de afaceri cu însuşi şeful AVAS, Teodor Atanasiu.
Conducerea sindicatului a fost chemată la o întâlnire de conducerea AVAS, abia după ce ziarul BURSA a publicat, recent, acuzaţiile sindicatului privind comportamentul abuziv al conducerii uzinei: angajarea la negru a aceloraşi persoane disponibilizate anterior; restricţionarea accesului la deciziile consiliului de administraţie pentru sindicalişti, dar şi înstrăinările dubioase de active.
Constantin Stoica, preşedintele sindicatului "Speranţa" Orăştie, acuză modul în care sunt vândute activele societăţii, cu referire la înstrăinarea unui teren intravilan de 100.000 mp, cu utilităţi (gaz, curent, apă, canal, staţie de joasă şi medie tensiune), aproape gratis, la un preţ ridicol de doar 0,5 euro/mp, către o firmă din Bucureşti, controlată de un cetăţean turc.
"Nici suprafeţele agricole, extravilane, nu mai pot fi cumpărate acum la un astfel de preţ, darămite un teren complet fiabilizat cu utilităţi", spune Constantin Stoica.
Preţul zonei este, potrivit sindicalistului, de minim 20 de euro, ceea ce ar presupune o pagubă de aproape 2 milioane de euro pentru societate.
AVAS susţine într-un răspuns adresat ziarului "BURSA" că terenul a fost vândut în baza hotărârii Consiliului de Administraţie şi a Administratorului Special. Dar şi administratorul special, cât şi membrii consiliului de administraţie au fost numiţi de acelaşi AVAS, care de aproape doi ani este acţionar unic al uzinei.
Constantin Stoica suţine că administratorul special, Mihai Nicuşor, desemnat de AVAS, este un prieten apropiat al însuşi preşedintelui AVAS, Teodor Atansiu: "Domnul Nicuşor este, din câte cunosc, chiar finul domnului Atanasiu. Oricum, cert este că se cunosc de foarte mulţi ani, pentru că au lucrat împreună la o altă fabrică de armament - Uzina Mecanică Cugir".
Singurul răspuns pe care am reuşit să-l obţinem de la domnul Mihai Nicuşor a fost că nu este finul domnului Atanasiu. Domnia sa ne-a promis că ne răspunde la toate întrebările, dar am rămas doar cu promisiunea, căci nu a mai fost de găsit.
Constantin Stoica susţine că Teodor Atanasiu l-a numit director general pe Nicuşor Mihai chiar în cadrul AVAS.
Din datele noastre rezultă că Teodor Atanasiu şi Nicuşor Mihai au condus pe rând Uzina Mecanică Cugir, dar şi filiala PNL din Alba. Informaţiile furnizate de liderul de sindicat se verifică în bună măsură: Mihai Nicuşor figurează ca director general în cadrul AVAS şi ca administrator special la Uzina Orăştie. Mai mult, Mihai Nicuşor şi Teodor Atansiu au fost parteneri în ultimii cincisprezece ani în patru firme din Cugir.
Recompense pentru prietenii îndepărtaţi
Interesele de afaceri ale actualului şef AVAS, Teodor Atanasiu, s-au intersectat cu cele ale altor doi cetăţeni din Alba pe care AVAS îi recompensează de asemenea: Adrian Murg şi Emil Nicolae Muntean. După ce a ajuns şef la AVAS, Teodor Atanasiu i-a recompensat pe fiecare din ei, dar în special pe Mihai Nicuşor, care, aşa cum reiese mai jos, pare că va fi numit prin toate consiliile de administraţie disponibile pe la AVAS.
În toamna trecută, AVAS a trecut la reorganizarea ROMARM. La filialele unde sunt prietenii şefului AVAS vânzarea activelor va fi decisă chiar de ei.
Prezentăm mai jos tabloul unei moşii:
Martie 2005: Desemnat ministru al apărării, Teodor Atanasiu, l-a numit pe bunul său prieten Mihai Nicuşor drept preşedinte al companiei strategice Romtehnica.
Octombrie 2006: Teodor Atanasiu mutat la AVAS după scandalul cu Palatul Cotroceni.
Decembrie 2006: AVAS primeşte companiile aflate în patrimoniul Ministerului Economiei, printre cele mai importante fiind acţiunile Petrom, Electrica, Daewoo Craiova etc.
Februarie 2007: AVAS îl numeşte pe Mihai Nicuşor membru în consiliul de administraţie al societăţii Electrica Bucureşti.
Februarie 2007: AVAS îl numeşte pe Mihai Nicuşor în conducerea companiei ROMARM Bucureşti.
Martie 2007: AVAS îl numeşte pe Mihai Nicuşor membru în consiliul de administraţie al Automobile Craiova, companie aflată în proces de preluare de către Ford.
Martie 2007: AVAS numeşte alţi doi parteneri de afaceri ai lui Teodor Atanasiu, respectiv Adrian Murg şi Emil Nicolae Muntean, în consiliul de administraţie al filialei ROMARM Cugir.
Aprilie 2007: AVAS îl numeşte pe Mihai Nicuşor şi la conducerea Daewoo Automobile Craiova.
Iunie 2007: AVAS îl numeşte pe Emil Nicolae Muntean, partenerul de afaceri al lui Atanasiu, drept preşedinte al Fabricii de Arme Cugir, filială a ROMARM.
Iulie 2007: AVAS îl numeşte pe Mihai Nicuşor administrator special la Uzina Mecanică Orăştie.
Septembrie 2007: ROMARM începe reorganizarea unor filiale şi pune în discuţie închirierea unor terenuri de la Filiala Cugir, vânzarea altor terenuri la Plopeni, vânzarea unei societăţi etc. O dată cu disponibilizarea a sute de salariaţi, sunt vândute sau închiriate terenuri. Forma în care are loc restructurarea este realizată de Consiliul de Administraţie. Numai că, la Filiala din Cugir, şi responsabilitatea vânzării activelor a fost transferată tot direct filialei locale, unde Adrian Murg şi Emil Muntean sunt membri în Consiliul de administraţie. Adică ei decid ce se vinde, ei negociază preţul.
La fel, responsabilitatea vânzării de active la Fabrica de Arme Cugir va fi transferată direct conducerii filialei, unde preşedinte este acelaşi Emil Nicolae Muntean, partenerul lui Teodor Atanasiu.
De ce ne-ar mai mira această situaţie?!...
1. opinie
(mesaj trimis de SUCIU MARIANA în data de 20.03.2008, 09:58)
Am locuit in Orastie 25 ani,am lucrat in alta fabrica de armament,care a fost vanduta pe mai nimic...problema nu ar fi vanzarea terenurilor,ci conditionarea vanzarii de crearea de noi locuri de munca,zona fiind caracterizata printr-o rata mare a somajului.Ma intreb o data in plus,va veni o vreme in care sa asistam la tranzactii corecte pe piata romaneasca?
2. fără titlu
(mesaj trimis de sorin în data de 20.03.2008, 14:36)
pai de unde banii pentru salarii daca terenurile sunt vandute la 5%din valoare..politicienii nostrii din ce sa mai traiasca saracii