Zahărul s-a scumpit ieri până la un nivel maxim al ultimului an, ca urmare a cumpărării masive de către fondurile de investiţii şi a creşterii cererii din partea industriei braziliene de biocombustibili, susţinută de preţul record de 100 dolari/baril al petrolului, scrie Reuters. Cotaţia contractelor la termen pentru zahăr brut cu scadenţa în martie, tranzacţionate pe platforma Intercontinental Exchange, a urcat cu 0,17 cenţi până la un nivel de 11,54 cenţi/livră (1 livră = 453,59 grame), valoare ma-ximă înregistrată din ianua-rie 2007.
Elementul care a dus la scumpirea record a zahărului este creşterea preţului petrolului de săptămâna trecută, până la un nivel de 100 dolari/baril, spun analiştii. Posibilitatea scăderii ofertei de petrol a stârnit iar interesul pentru energia "verde", mai ales pentru biocombustibilul etanol, care este făcut din materii vegetale precum trestia de zahăr.
Brazilia, cel mai mare producător de etanol pe bază de tres-tie de zahăr din lume şi un mare exportator de zahăr, ar putea să dirijeze o parte tot mai mare din producţia sa de trestie de zahăr pentru a alimenta cererea în creştere de etanol.
"Centrul legăturii dintre etanol şi zahăr se află în Brazilia", a spus un economist de la Organizaţia Internaţională a Zahărului cu sediul la Londra, Serghei Gudoşnikov, citat de NewsIn. "Bioenergia reprezintă elementul pe care se bazează tot optimismul fondurilor de investiţii", a adăugat Gudoş-nikov.
Analiştii spun că mai mult de jumătate din producţia de tres-tie de zahăr a Braziliei ar putea fi folosită pentru a face etanol în următorii câţiva ani, pentru a răspunde cererii unor vehicule (FFV - Flexible Fuel Vehicles) de pe piaţă, care pot fi alimentate cu gaz, cu etanol sau cu o combinaţie de gaz şi etanol.
"Perspectivele pe termen mai lung privind folosirea de tres-tie braziliană pentru producţia de etanol sunt excelente", a spus un analist, Peter De Klerk, de la compania Czarnikow, firmă de comerţ cu sediul la Londra.
"Extinderea viitoare a producţiei braziliene de trestie de zahăr ar putea fi făcută mai ales pentru producţia de etanol", a mai arătat De Klerk.
Creşterea cererii de etanol din Brazilia, susţinută de scumpirea petrolului şi de vânzările de utilaje care func-ţionează pe bază de etanol, a dus la limitarea cantităţii de trestie de zahăr folosită pentru producţia de zahăr, fapt care a determinat creşterea preţului zahărului, în conformitate cu analiştii de la banca de investiţii Morgan Stanley.
Într-un raport intitulat "Less Cane, More Ethanol" ("Mai puţină trestie de zahăr, mai mult etanol"), bancherii de la Morgan Stanley au estimat că în perioada 2008/2009 pieţele internaţionale se vor confrunta cu un deficit de zahăr de 1,6 milioane de tone. Estimarea diferă semnificativ de cea anterioară, când analiştii de la Morgan Stanley anticipaseră că producţia de zahăr va rămâne în excedent până în perioada 2009/2010