PE PLATFORMELE OPCOM  De trei ori mai multă energie tranzacţionată transparent

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 ianuarie 2008

De trei ori mai multă energie tranzacţionată transparent

Contractele directe, încheiate netrasparent, mai ocupă circa un sfert din piaţă

Aproximativ 11,6 TWh de energie cu livrări în anul 2007 au fost tranzacţionaţi transparent pe platformele administrate de OPCOM. Această cantitate reprezintă 22% din consumul intern prognozat al anului trecut. Alţi aproximativ 3% din consumul naţional au fost tranzacţionaţi pe Piaţa de Echilibrare, administrată de "Transelectrica".

Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, ne-a declarat: "Rezultatele din 2007 sunt foarte bune având în vedere că energia tranzacţionată prin instrumente transparente este de aproape trei ori mai mare decât cantitatea raportată în 2006.

Având în vedere că aproape jumătate din consumul naţional este reglementat de ANRE, putem spune că am atins ţinta propusă de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Astfel, am încheiat anul 2007 cu 75-80% din consumul de energie contractat transparent".

Prin produsele puse la dispoziţie de OPCOM s-au tranzacţionat transparent şi 7,6 TWh de energie cu livrare în anul 2008. Această cantitate reprezintă deja peste 14% din prognoza de consum a anului curent. Domnul Ionescu ne-a precizat: "Procentul este unul spectaculos având în vedere că la finele lui 2006 se tranzacţionaseră pentru 2007 abia 2-3% din consumul naţional de energie. În aceste condiţii, premisele pentru 2008 sunt extrem de bune şi sperăm să atragem, pe Piaţa Contractelor Bilaterale şi pe cea a contractelor tip forward, mai mult de un sfert din consumul naţional de energie electrică".

Preţul mediu al energiei tranzacţionate pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) a fost, în 2007, de 158,95 lei/MWh. Iar preţul mediu al electricităţii tranzacţionate pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) s-a cifrat, anul trecut, la 167,37 lei/MWh. Dacă din această ultimă cotaţie se scade taxa de injecţie de 7,64 lei/MWh, rezultă un preţ mediu de 159,73 de lei/MWh, foarte apropiat de media înregistrată pe PZU. "Constatăm că cele două pieţe s-au susţinut una pe cealaltă, ca şi în 2006, în condiţiile în care PZU a avut o volatilitate mare în 2007. Putem spune că PCCB şi PZU dau un semnal de preţ suficient de consistent pentru participanţii la piaţă", a comentat Victor Ionescu.

Directorul general al OPCOM speră ca operatorii activi din piaţa de energie să se axeze mai mult, în acest an, pe tranzacţionarea pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale tip forward (PCCB-NC), produs lansat la jumătatea lui 2007. Domnia sa ne-a explicat că operatorii vor avea, în acest an, mai multă nevoie, odată cu maturizarea pieţei, de preţuri de referinţă la săptămână, lună, trimestru şi semestru decât de cotaţiile anuale.

În 2007, pe PCCB-NC s-a tranzacţionat doar circa 2% din consumul naţional. Victor Ionescu apreciază: "Zona contractelor tip forward nu a fost foarte activă, având în vedere că platforma a fost lansată la jumătatea lui 2007. Participanţii la piaţă sunt destul de conservatori, iar lansările de produs din anii trecuţi au demonstrat că aceştia sunt destul de rezervaţi, la început, în folosirea intensă a instrumentelor noi. Pentru 2008 ne aşteptăm la o activitate mult mai consistentă pe această platformă, întrucât a trecut perioada de acomodare a pieţei cu noul produs. Astfel, o lichiditate sporită pe PCCB-NC în 2008 creează premisele de introducere a instrumentelor financiare în viitorul apropiat".

OPCOM pregăteşte, în acest an, lansarea unor produse noi pentru piaţa spot (PZU) şi PCCB-NC.

Furnizorii de energie electrică salută rezultatele bune înregistrate pe platformele de tranzacţionare administrate de OPCOM. Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), ne-a declarat: "Este îmbucurător că au crescut cantităţile de energie tranzacţionate transparent. Furnizorii doresc ca şi ANRE, reglementatorul pieţei, să publice tarifele aferente pentru piaţa reglementată, pentru ca şi acest segment al pieţei să fie pe deplin transparent". Domnia sa speră ca trendul pozitiv al creşterii lichidităţii să se menţină şi în 2008 şi să nu mai intervină sincope în tranzacţionarea transparentă a energiei. Eforturile autorităţilor şi participanţilor la piaţă trebuie să se îndrepte acum spre platforma contractelor tip forward întrucât este dorinţa clară a furnizorilor să aibă semnale coerente şi substanţiale de preţ pe perioade mai mici de un an. AFEER a propus ANRE şi OPCOM introducerea de produse şi contracte standardizate pe această piaţă şi există deja un grup de lucru pentru îmbunătăţirea instrumentelor de tranzacţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb