Bursa de Valori Bucureşti a listat, ieri, pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS) obligaţiunile negarantate emise în ianuarie 2017 de operatorul de jocuri de noroc şi pariuri sportive Superbet Betting & Gaming SA, în ciuda istoriei cu incidente penale a operatorului.
Valoarea totală a obligaţiunilor este de circa 9,7 milioane de lei, acestea având o rată fixă a dobânzii de 12% pe an şi scadenţa la 15 ianuarie 2020.
Conform prospectului de listare, oferta de vânzare de obligaţiuni s-a desfăşurat sub forma unui plasament privat, în perioada 23 decembrie 2016- 23 ianuarie 2017, fiind adresată unui număr mai mic de 150 de persoane fizice sau juridice, altele decât investitorii calificaţi, în cadrul căreia a fost subscris un număr de 96.992 de obligaţiuni, la o valoare nominală individuală de 100 de lei.
Oficialii BVB au arătat că aceasta a fost o listare tehnică a unor obligaţiuni deja emise, fiind aprobată săptămâna trecută şi semnată de directorul general adjunct al BVB, Alin Barbu.
Conform memorandumului de listare, acţionarul majoritar al Superbet Betting & Gaming SA este Superbet Holding SA, cu un procent de 99,98% din companie, în timp ce SB Cyprus Investment 1 Ltd. are o participaţie de 0,02%.
Superbet Holding SA este o societate pe acţiuni românească de tip holding, cu sediul în Bucureşti, al cărui acţionar majoritar este SB Cyprus Investment 1 Ltd., cu 99,99%, în timp ce Marin Mandusic deţine 0,01% din societate.
Beneficiarii reali ai investiţiilor în Superbet Betting & Gaming SA sunt Marin Mandusic, Augusta Dragic, Sacha Dragic, Juraj Koman şi Roland Hass, se mai specifică în prospectul de listare.
Reprezentanţii companiei au trecut în memorandum că firma Superbet Betting & Gaming SA a fost înfiinţată în 2012. Licenţele companiei de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc prezentate datează din 1 mai 2015 şi 1 aprilie 2016. Prospectul nu oferă însă informaţii despre problemele penale investigate de procurori în 2012.
Presa a scris, la data respectivă, că Liviu Petrina (fratele lui Mircea Petrina, unul dintre patronii Bogart Construct şi fost prorector în cadrul Universităţii Tehnice Cluj Napoca) a fost acuzat de fraudarea statului prin intermediul unor firme care administrau reţeaua de jocuri Superbet.
"Pentru ca afacerea să meargă mai departe şi să rămână în familie, licenţa Superbet şi punctele de lucru au fost preluate de firme înfiinţate peste noapte şi în cadrul cărora aveau interese fiica lui Liviu Petrina, Augusta Dragic, şi soţul ei, Sacha Dragic", relatează Gazeta de Cluj.
Liviu Petrina a fost trimis în judecată într-un proces penal, fiind acuzat de o fraudă de aproape 200.000 de euro. Petrina a deţinut licenţa pentru jocurile de noroc Superbet, dar înainte ca el să fie trimis în judecată, firma sa a intrat în insolvenţă, conform presei. Ulterior, a fost înfiinţată firma ABS North Betting, care a obţinut o nouă licenţă şi a preluat agenţiile Superbet, mai arată publicaţia clujeană, care spune că în cadrul ABS North Betting, asociatul majoritar era ginerele lui Petrina, Sacha Dragic.
Potrivit publicaţiei, Ministerul de Finanţe a afirmat, la acea dată, că nu vede nicio legătură între acuzaţiile care i se aduc lui Liviu Petrina şi înfiinţarea firmelor conduse de fiica lui împreună cu soţul ei. Într-un răspuns transmis atunci de secretarul de stat din cadrul Ministerului de Finanţe, Liviu Voinea, se arată: "SC Super Bet Betting&Gaming, având ca acţionari pe Draghici Augusta Valeria (fiica lui Liviu Petrina) cu 95,031% şi Petrina Liviu cu 4,969% a aplicat pentru obţinerea licenţei de organizare şi autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc tip pariuri în cotă fixă în data de 26.10.2009. După expirarea autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc, la data 30.11.2010, societatea nu a mai solicitat reautorizarea. SC Advanced Betting System, având ca acţionari Torrisdale Limited cu 99,99% şi Enache Richard Constantin cu 0,01% a aplicat pentru obţinerea licenţei de organizare şi autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc tip pariuri în cotă fixă în data de 25.10.2010. (Licenţa a fost obţinută fiind valabilă până la data de 31.10.2011, n.red.). În data de 20.10.2011 SC Advanced Betting System a notificat comisia cu privire la modificarea administratorului societaţii, noul administrator fiind Draghici Sacha, cetăţean sârb". În urma unei şedinţe a Comisiei de autorizare a jocurilor de noroc din data de 29.08.2012 a fost revocată licenţa pentru ca SC Advanced Betting System a adunat datorii de peste 1,3 milioane de lei. "SC ABS North Betting, având ca acţionari pe Enache Richard Constantin cu 0,02% şi Dragic Sacha cu 99,98% a aplicat pentru obţinerea licenţei de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc tip pariuri în data de 06.07.2012 (...) licenţa fiind valabilă până la 31.08.2017. Din analiza documentaţiei depuse potrivit prevederilor legale, atât în cazul Advanced Betting System, cât şi în cazul ABS North Betting nu rezultă că cele două societăţi îşi vor desfaşura activitatea sub brandul Super Bet, potrivit jurnaliştilor citaţi, care precizează: "În ceea ce priveşte punctele de lucru, agenţiile de pariuri, acestea au fost mai întâi închise de SC Advanced Betting System, iar ulterior au fost deschise de către ABS North Betting. Legislaţia nu prevede interdicţia de a nu putea fi deschis un punct de lucru de către un organizator în spaţiul în care a funcţionat alt organizator care nu şi-a achitat obligaţiile către bugetul statului. În vederea creanţelor fiscale datorate de către SC Advance Betting System, DGFP Ilfov şi Administraţia Finanţelor Publice a oraşului Voluntari a întreprins măsuri de executare silită".
• Vlad Ardeleanu, Superbet: "Începând cu acest an, am construit o infrastructură de afaceri în Polonia"
Vlad Ardeleanu, directorul general al operaţiunilor multibrand Superbet, a declarat, ieri, că banii din emisiunea de obligaţiuni din acest an urmează să fie orientaţi către investiţii în tehnologie avansată pentru dezvoltarea business-ului de online şi dezvoltarea selectivă a agenţiilor de pariuri din România, acolo unde grupul de firme Superbet operează trei branduri.
În ceea ce priveşte dezvoltarea internaţională a grupului, directorul general al operaţiunilor Superbet a punctat: "Începând cu acest an, am construit o infrastructură de afaceri în Polonia, urmând ca, până la sfârşitul anului, să obţinem de la instituţiile abilitate toate acreditările şi licenţele necesare. Suntem aproape de acest moment. Pe linia de investiţii în online, grupul are în vedere lansarea unui business global cu baza în Anglia şi crearea produsului în Gibraltar. Conform industriei noastre, acesta este setup-ul corect, tradiţional, al tuturor marilor companii ce operează în această piaţă".
Profitul net al anului 2016 a fost de 27,14 milioane de lei, în creştere cu 238,8% faţă de nivelul înregistrat în 2015, de 8,01 milioane de lei.
Activele totale au urcat cu 127,7%, de la nivelul de 31,89 milioane de lei în 2015, la 72,64 milioane lei în 2016. La 31 decembrie 2014, activele totale erau de doar 1 milion de lei.
Datorile pe termen scurt au crescut cu 27,19%, de la 23,14 milioane lei în 2015, la 29,43 milioane lei în 2016, în timp ce datoriile pe termen lung pentru anul trecut au fost de 7,13 milioane de lei.
Cifra de afaceri înregistrată în 2016 a fost de 207,46 milioane de lei, în vreme ce valoarea acestui indicator pentru 2015 a fost de 35,46 miloane de lei.
Superbet Betting & Gaming are circa 1.800 de salariaţi şi peste 600 de agenţii.
Principalele investiţii aprobate de către managementul companiei pentru anul 2017 vizează extinderea zonală a societăţii prin deschiderea de noi puncte de lucru astfel încât, până la finalul anului, compania să opereze un număr de 670 de agenţii. Investiţiile programate vor fi realizate din reinvestirea profitului înregistrat în anii precedenţi şi din împrumuturi atrase, inclusiv emisiuni de obligaţiuni, se specifică în comunicatul de presă al companiei.