PE SUBIECTUL ORDINULUI DE ÎNCETARE A PRACTICILOR INCORECTE EMIS DE ANPC ÎN CAZUL RAIFFEISEN Pandelică i-a primit astăzi pe consumatorii bancari

E.O.
Bănci-Asigurări / 3 noiembrie 2017

Pandelică i-a primit astăzi pe consumatorii bancari

Actualizare 17:55 GCCC: Raiffeisen Bank, obligată de ANPC să aplice de îndată ordinul de încetare a practicilor incorecte

Membrii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC) confirmă întâlnirea de astăzi cu Bogdan Pandelică, în urma căreia au fost informaţi că banca trebuie să pună în aplicare imediat ordinul de încetare a practicilor comerciale incorecte emis de preşedintele ANPC.

Dorin Tănase, membru al GCCC, a detaliat, pe pagina de Facebook a grupului, întâlnirea cu Bogdan Pandelică: "Astăzi, la ora 13:00, subsemnatul, Anca Spânu şi Ion Robu am participat la o întâlnire cu preşedintele ANPC şi alte persoane cu putere de decizie din cadrul instituţiei, tema discuţiei vizând implementarea Ordinului nr. 837/20.10.2017 emis de ANPC împotriva Raiffeisen Bank care priveşte încetarea practicilor comerciale incorecte.

Înainte a vă prezenta concluziile acestei întâlniri, trebuie să vă spunem că discuţia a fost una cordială, dar în acelaşi timp serioasă, încercând să punem cât mai multe întrebări pertinente, astfel încât să obţinem răspunsuri la întrebările care ne frământă de atâtea zile pe subiectul #RaiffeisenLeaks.

1. La acest moment ANPC ar fi transmis către Raiffeisen Bank o adresă oficială prin care a solicitat băncii să indice stadiul implementării Ordinului nr. 837/20.10.2017 privind încetarea practicilor comerciale incorecte.

Deşi în presă au apărut informaţii potrivit cărora băncii i s-ar fi acordat un termen de 15 zile pentru implementarea Ordinului, în fapt Banca trebuie de îndată (imediat) să pună în aplicare Ordinul emis de preşedintele ANPC. Pe cale de consecinţă, băncii nu i s-a acordat niciun termen pentru a se conforma măsurilor dispuse prin Ordin, fiind obligată de îndată să îl aplice.

2. Ce se întâmplă dacă Raiffeisen Bank nu implementează Ordinul?

În primul rând, dacă banca nu se conformează Ordinului, atunci ANPC poate aplica o nouă amendă.

În al doilea rând, întrucât este discutabil în ce măsură ANPC poate dispune ca sancţiune complementară şi suspendarea activităţii de creditare a băncii, subsemnatul, Anca şi Ion i-am propus dlui. preşedinte Bogdan Pandelică, precum şi celorlalţi factori de decizie din ANPC, să constituim un grup de lucru profesionist pentru a analiza temeinicia unei asemenea variante. În acest sens, noi vom propune ca la asemenea întâlniri să îşi facă apariţia şi specialiaştii în drept din cadrul asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor deja consacrate şi bine cunoscute de către membrii grupului. Am susţinut cu tărie că aceasta ar fi singura varianta pentru a determina Raiffeisen să pună în aplicare Ordinul. O simplă amendă (care nu înseamnă foarte mult pentru bancă) nu va determina Raiffeisen să aplice măsurile dispuse prin Ordin. Ţinând cont de gravitatea situaţiei, o simplă amendă este de neacceptat din partea consumatorilor, întrucât băncile sunt îndemnate în mod indirect să repete asemenea practici.

Grupul de lucru se va constitui după răspunsul Raiffeisen Bank la adresa oficială transmisă de către ANPC, adresă indicată la punctul 1.

De asemenea, tot în cadrul acestor întâlniri se va discuta şi despre modalitatea în care se va implementa efectiv Ordinul, în cazul în care Banca nu va aplica de bunavoie măsurile dispuse de ANPC.

Vă reamintim că, potrivit Ordinului (a se vedea pagina 8), banca este «obligată să aducă contractele de credit la momentul anterior practicii, inclusiv prin emiterea unui grafic de rambursare, cu condiţiile contractuale de la momentul semnării acestora».

3. Mai mult ca sigur Raiffeisen Bank va contesta în instanţă Ordinul în încetare emis de către preşedintele ANPC. Aceştia sunt destul de încrezători că Ordinul va trece cu brio testul din instanţă.

Totodată, să nu uităm că, în conformitate cu art. 12 din Legea 363/2007, contestarea Ordinului în instanţă de către Raiffeisen Bank NU suspendă măsurile dispuse de către ANPC.

4. Identificarea unor riscuri

S-a luat în discuţie următorul scenariu:

Raiffeisen Bank implementează mâine Ordinul. În sensul că micşorează dobânzile şi returnează sume de bani către clienţi.

Peste un an, instanţa de judecată pronunţă o hotărâre definitivă prin care desfiinţează Ordinul emis de către ANPC. Ceea ce presupune repunerea părţilor în situaţia anterioară. Cu alte cuvinte, oamenii ar putea fi obligaţi să revină la dobânzile majorate, precum şi să restituie către banca anumite sume de bani. Ceea ce nu este de dorit.

Cu toate acestea, argumentele noastre au fost în sensul că Ordinul trebuie executat de îndată de către Raiffeisen, şi că nu putem porni de la prezumţia falsă potrivit căreia acest Ordin nu va sta în picioare în instanţă. Dacă am accepta această variantă, atunci înseamnă că întotdeauna ar trebui să punem sub semnul întrebării actele emise de către o instituţie a statului român, ceea ce nu poate fi acceptat într-un stat de drept.

Am încercat astfel, prin prezentarea acestui scenariu, să punem în balanţă avantajele şi dezvantajele.

De asemenea, ANPC consideră că dacă instanţa de judecată dă o hotărâre definitivă favorabilă consumatorilor, în sensul păstrării în vigoare a Ordinului, atunci aceasta va explica şi modalitatea în care se va aplica efectiv Ordinul şi obligaţiile care îi revin băncii în baza acelui Ordin. Pe acest subiect noi ne-am exprimat îngrijorarea că acea hotărârea ar putea fi neclară din anumite puncte de vedere, şi atunci banca ar putea rămâne doar cu sancţiunea amenzii. Mult prea puţin ţinând cont de gravitatea faptelor dovedite prin acele documente interne scurse în spaţiul public în luna iulie 2017.

5. Cei care aţi transmis Raiffeisen o solicitare de implementare a Ordinului ANPC, în cazul în care Banca refuză aplicarea acestuia, atunci ar trebui să vă adresaţi ANPC cu o simplă reclamaţie.

6. Un lucru interesant, dar pe care ar trebui să îl verificăm...

Avem următoarea situaţie: comisarii X şi Y din ANPC semnează un Proces-verbal. Dacă acest proces-verbal este desfiinţat de către instanţa de judecată, iar aceasta din urmă obligă ANPC la plata unor cheltuieli de judecată, atunci... (conform spuselor preşedintelui ANPC) aceştia ar putea fi obligaţi (adesea) să scoată din propriul buzunar acele sume de bani. De ce? Pentru că asta este indicaţia Curţii de Conturi.

Eu sunt puţin bulversat de această situaţie. Deci, eu, Xulescu, comisar ANPC, semnez un proces-verbal, acesta este desfiinţat de către instanţa de judecată, ANPC fiind obligată să achite părţii adverse 20.000 lei cheltuieli de judecată. Sigur, ANPC achită cei 20.000 lei către partea adversă, însă Curtea de Conturi intervine şi îi transmite ANPC-ului să îşi recupereze aceşti bani din portofelul comisarului ANPC.

Dacă această informaţie este în acord cu realitatea, atunci cred că este o problemă majoră care ar trebui rezolvată. Cine ar mai avea curaj să semneze un Proces-verbal/Ordin în asemenea condiţii?! Doar cei cu mână de fier, siguri pe ei şi idealişti. Restul, este extrem de probabil să fie mai reticenţi.

7. Sper că am reuşit să vă lămurim cât de cât asupra unora dintre aspectele care au suscitat numeroase discuţii în zilele precedente.

Menţionăm că întâlnirea de la ANPC, de astăzi, a durat circa o oră si 20 de minute. Nu putem să nu apreciem deschiderea instituţiei spre comunicare, având speranţa că lucrurile vor evolua din ce în ce mai bine pentru consumatori".

(S.A.)

-----------

Trei debitori împrumutaţi în franci elveţieni (CHF) s-au întâlnit, astăzi, cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), la sediul instituţiei. Cele două părţi au purtat discuţii pe marginea aplicării Ordinului emis de Autoritate pentru încetarea unor practici incorecte ale Raiffeisen Bank.

După cum ne-au informat consumatorii, şeful ANPC le-a spus că, dacă Raiffeisen Bank nu va pune în aplicare Ordinul ANPC, atunci Autoritatea va aplica o nouă amendă băncii, după care va trebui să stabilească instanţa asupra obligativităţii punerii în aplicare a respectivului ordin administrativ, de către instituţia de credit.

Preşedintele ANPC Bogdan Pandelică a semnat, în 20 octombrie, un Ordin prin care a dispus Raiffeisen Bank ca, din 23 octombrie, să înceteze practicile incorecte utilizate pentru acordarea unor credite, amendând instituţia bancară cu suma de 50.000 de lei. Decizia a fost luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni. Documentele scurse în mediul online, în vară, arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la respectivele credite. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Lucru slab... Pai de-aia rade groningen cu toata gura... ca-l doare la basca de pandelica

    ...fiecare imprumutat trebuie sa faca plangere penala impotriva Raiffeisen!!!

    Curtea de Conturi nu e normal sa faca asa.

    Inca un minus de ce Bnr trimite oameni la Anpc. Anpc se lupta cu niste colosi, un sef incaseaza 1 mil de euro pe an doar la aceasta banca. Ce avocati isi permite banca vs Anpc cu sprijinul asociatiilor?

    1 mil euro vs 10 000 euro (estimez eu). 

    Incredibil ce se intampla la nivel de ANPC...OAMENII buni Anpc daca doreste in 5 zile pune toate bancile cu botul pe labe, are forta are tot ce vreti DAR.....NUMAI SA VREA, AMENDA ACEASTA A FOST DATA LA VRAJALA...SA MAI ABUREASCA CONSUMATORII CHF....

    Alo, milogilor platiti de

    piperea la munca! 

    Oleasco lasa prostitutia jurnalistica, ca s-au prins toti

    1. Nu ai ruginit mai?

      Prost-itutie este acolo, la viesparul de postaci covrigari. De ce nu ai mai curajul sa-ti dai numele? De viteaz ce esti?  

      Ce nu iti convine? Ca "oleasca" prezinta toate punctele de vedere exprimate de toata lumea?

      Mda, la voi, la viespar, nu aveti voie sa ganditi cu creierul vostru ci cu gaura covrigului cu care va spala creierele si va amagesc foamea! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb