PE TIMP DE VARĂ Înghesuială la tranzacţionarea SIF3 Transilvania

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 august 2012

Înghesuială la tranzacţionarea SIF3 Transilvania

Lichiditate medie zilnică de peste un milion de lei

Analiştii pun schimburile, care cumulat reprezintă 13,5% din capitalul SIF3, pe fondul rezultatelor bune la semestru

Acţiunile SIF "Transilvania (SIF3) au fost cele mai tranzacţionate, pe parcursul celor trei luni de vară, între 1 iunie şi 29 august fiind realizate schimburi cu 147.309.234 acţiuni, reprezentând 13,49% din capitalul social al companiei.

Analiştii pun interesul mare pentru tranzacţionare pe seama rezultatelor financiare bune înregistrate în prima jumătate a anului.

Pe parcursul verii, s-au tranzacţionat 77.383.418 acţiuni ale SIF4 "Muntenia" (9,59% din capitalul social), 61.149.036 acţiuni ale SIF5 "Oltenia" (10,54% din capitalul social), 35.058.857 titluri ale SIF2 "Moldova" (SIF2) (6,75% din capitalul social) şi 29.090.847 titluri ale SIF1 Banat-Crişana (5,3% din capitalul social).

În ultimele trei luni, cea mai mare creştere a preţului a fost înregistrată de titlurile SIF "Banat-Crişana" (+40%), urmată de SIF5 (+36,81%), şi de SIF3 (+26,75%).

Cotaţia SIF2 a crescut, de la 1 iunie, cu 26,02%, în timp ce preţul acţiunilor SIF4 a coborât cu 5,07%.

Simion Tihon, "Prime Transaction": SIF3 a avut, în ultimele 60 de şedinţe, o lichiditate medie zilnică de peste 1 milion de lei

Deşi este greu să vorbim, zilele acestea, depre volumele mari, într-adevăr SIF3 şi SIF5 au înregis-trat volume de tranzacţionare de peste 10% din capitalul social, în ultimele trei luni, ne-a precizat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

Domnia sa ne-a declarat: "Cred că ridicarea pragului de deţinere de la 1% la 5% continuă să producă efecte. SIF3 a avut, în ultimele 60 de şedinţe, o lichiditate medie zilnică de peste 1 milion de lei, fiind cel mai tranzacţionat SIF. Rezultatele înregistrate în prima parte a anului, cât şi discount-ul la care s-au tranzacţionat acţiunile după data ex-dividend au creat un pol de interes pentru SIF3.

La SIF < Oltenia >, cred că este foarte important faptul că nu au vândut încă participaţia la BCR, chiar şi în aceste condiţii compania înregistrând rezultate bune. Strategia de investiţii a SIF5 este un alt catalizator pentru interesul investitorilor.

Titlurile SIF2 şi SIF4 au avut o lichiditate bună în primul trimes-tru, iar la SIF1 au existat transferuri importante pe piaţa DEAL. Este normal să existe şi perioade mai liniştite".

Dat fiind faptul că în ultimele săptămâni am avut de-a face cu o perioadă caracterizată de o lipsă acută de lichiditate, Simion Tihon se aşteaptă ca, în partea a doua a anului, să vedem volume în creştere.

Adrian Danciu, "SSIF Broker": "Rulajele SIF1, SIF2 şi SIF4 sunt reprezentative pentru interesul investitorilor asupra pieţei de capital din ţară"

În decursul timpului, fiecare dintre SIF-uri a avut o perioadă mai bună, atât din punctul de vedere al lichidităţii, cât si din punctul de vedere al dinamicii cotaţiei bursiere, ne-a precizat Adrian Danciu, analist la "SSIF Broker".

Spre exemplu, SIF4 este o acţiune care rezistă mai bine unei tendinţe descendente pe piaţa de capital, cel mai probabil datorită diversificării mai accentuante în ceea ce priveşte instrumentele financiare regăsite în cadrul portofoliului de active administrate, comparativ cu celelalte societăţi de investiţii financiare, a arătat analistul de la "SSIF Broker".

Domnia sa ne-a declarat: "SIF3, alături de SIF2, au fost cele care au raportat cele mai bune rezultate în primul semestru din 2012. Datorită faptului că raportul preţ/VUAN (n.r. Valoarea Unitară a Activului Net) la SIF2 este cel mai ridicat dintre cele cinci societăţi de inves-tiţii financiare, cel mai probabil, atenţia investitorilor s-a orientat spre SIF3. Probabil acesta a fost unul dintre catalizatorii cei mai importanţi în ceea ce priveşte interesul mai mare pentru acţiunile emitentului SIF < Transilvania >".

Având în vedere şi nivelul lichidităţii pe pieţele externe, care este unul foarte redus, precum şi contextul politic la nivel naţional, Adrian Danciu apreciază rulajele SIF1, SIF2 şi SIF4 ca reprezentative pentru interesul investitorilor asupra pieţei de capital din ţară.

Având în vedere structura actuală a acţionariatului, precum şi interesul manifestat de către unii inves-titori în ceea ce priveşte asigurarea managementului, analistul consideră că ne putem aştepta ca, şi în perioada următoare, tranzacţiile cu acţiuni emise de societăţile de investiţii financiare să asigure o foarte mare parte din rulajul zilnic înregistrat la BVB.

Daniela Ropotă, "Intercapital Invest": Volumul de acţiuni SIF3 tranzacţionat a fost moderat, în raport cu volumele tranzacţionate în alte perioade

În sezonul estival, dintre SIF-uri, prin volumele tranzacţionate s-a remarcat SIF "Transilvania", dar acestea au fost moderate, în raport cu cele tranzacţionate în alte perioade, ne-a declarat Daniela Ropotă, analist la "Intercapital Invest".

Pentru volumul de acţiuni SIF3 tranzacţionat pot fi mai multe explicaţii, precum rezultatele foarte bune obţinute în anul curent, strategia de investiţii şi speculaţiile în privinţa reorganizării, a mai adăugat domnia sa.

Daniela Ropotă ne-a mai declarat: "În prezent, este greu de spus cum va evolua lichiditatea până la finalul anului, întrucât nu s-au anunţat evenimente deosebite, şi este o perioadă tensionată nu numai pe plan extern, ci şi pe plan intern. Prin urmare, sunt necesare noi argumente care să motiveze investitorii".

Marcel Murgoci, "Estinvest": "Volumele mari atrag alte volume"

Interesul manifestat în piaţă, în această vară, pentru SIF5 şi SIF3 se poate datora posibilelor schimbări în structura acţionariatului, precum şi eventualităţii acordării, în anul următor, a unei rate de distribuire mai mare a profitului, este de părere Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest".

Prin aceste tranzacţii se încearcă acumularea a cât mai multe acţiuni în vederea asigurării unei poziţii cât mai bune la vot pentru viitoarele alegeri pentru consiliul de administraţie, a arătat domnia sa. În plus, volumul mai mare de tranzacţionare înregistrat pe aceşti emitenţi a captat atenţia altor inves-titori şi, ca atare, valoarea de tranzacţionare a înregistrat creşteri: volumele mari atrag alte volume, a mai explicat Marcel Murgoci.

Domnia sa ne-a declarat: "În cazul SIF2 şi SIF1, interesul oarecum mai mic poate fi explicat printr-o situaţie de acalmie la nivelul acţionariatului, cele două socieăţi de investiţii financiare nefăcând obiect al unor neînţelegeri între acţionari.

În cazul SIF4, volumele au cres-cut constant, ca urmare a intereselor crescute din partea unor acţionari, interese concretizate în adunările generale de alegeri şi de alocare a dividendului special".

Pe viitor, este posibil să asistăm la perioade cu volume de tranzacţionare mai mari, pe măsură ce se apropie adunările generale ale acţionarilor, unele având ca obiect şi alegeri pentru consiliile de administraţie, a subliniat Marcel Murgoci.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ce frumos...articol in Bursa...articol in ZF...miroase a concertare...in vederea descarcarii...cumpara cineva?

    Nu este vorba de nici o descarcare.Au rezultate bune si active tot bune.Mai este ceva:managementul se va schimba in final la toate sifurile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb