Cetăţenii kazahi aflaţi pe teritoriul României vor putea vota, pentru alegerile parlamentare din Kazahstan prevăzute pentru 10 ianuarie, la secţia de votare organizată la Ambasada Kazahstanului la Bucureşti, a anunţat astăzi ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Kazahstan în România, Nurbakh Rustemov, într-un briefing de presă online, conform Agerpres.
''Pentru cetăţenii kazahi care trăiesc în străinătate vor fi organizate 66 de secţii de votare în 51 de ţări. O secţie de votare va fi deschisă şi la ambasada Kazahstanului la Bucureşti, unde cetăţenii kazahi din România îşi vor putea exercita dreptul de a vota, cu respectarea tuturor măsurilor anticoronavirus aflate în vigoare în România'', a spus diplomatul kazah.
El a menţionat că şapte partide politice s-au înregistrat deja pentru alegerile parlamentare din 10 ianuarie, printre care Nur Otan (formaţiunea aflată la putere), Partidului Popular din Kazahstan, Partidul Democrat al Poporului şi Partidul Social-Democrat Naţional, informează Agerpres.
Până la 10 decembrie, fiecare partid îşi desemnează listele de candidaţi, după care va începe campania electorală, care se va încheia la 8 ianuarie.
Rustemov a subliniat că autorităţile kazahe se vor asigura că în ziua scrutinului sunt respectate toate măsurile de distanţare fizică şi de igienă pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
Kazahstanul este republică prezidenţială, potrivit Constituţiei intrate în vigoare în 1995. Parlamentul său este bicameral, fiind format din Senat şi Majilis.
Pragul pentru accederea în Majilis (camera inferioară a parlamentului kazah) este 7% din voturi. Dintre cei 107 membri ai Majlisului, 98 sunt aleşi prin vot direct, iar ceilalţi nouă sunt aleşi de Adunarea Poporului din Kazahstan, organism constituţional condus de preşedintele ţării.
Preşedintele actual al Kazahstanului este Kasâm-Jomart Tokaev (de la 11 iunie 2019), mandatul prezidenţial având o durată de cinci ani. În perioada 20 martie - 10 iunie 2019, acesta a exercitat funcţia de preşedinte interimar al Republicii Kazahstan, după ce primul preşedinte, Nursultan Nazarbaev a demisionat din funcţie la 19 martie 2019. Nursultan Nazarbaev continuă să exercite funcţia de preşedinte al Consiliului de Securitate, de preşedinte al Partidului Nur Otan şi de membru al Curţii Constituţionale.
România a recunoscut independenţa de stat a Republicii Kazahstan la 17 decembrie 1991, la o zi după proclamarea acesteia. La 15 iulie 1992, România şi Republica Kazahstan au stabilit relaţii diplomatice. În luna august 2009, Ambasada României în Republica Kazahstan a fost relocată de la Almaty (fosta capitală) la Astana, noua capitală a ţării, în prezent Nur-Sultan.