PENTRU CĂ NU A AVUT BANI LA DECONTARE ASF a suspendat pentru trei luni autorizaţia "Harinvest"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 decembrie 2013

ASF a suspendat pentru trei luni autorizaţia "Harinvest"

Sobolewski: "BVB suspendase Harinvest, acum o săptămână"

Autoritatea de Supraveghere Financiară a suspendat autorizaţia de funcţionare a "Harinvest", pentru 90 de zile, pentru că brokerul nu a avut bani la decontarea unor tranzacţii, iar Depozitarul Central a trebuit să intervină prin Fondul de Garantare.

Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB, ne-a precizat că BVB a suspendat brokerul, pentru trei luni, cu o săptămână înainte.

Totodată, Harinvest a primit de la ASF o amendă de 6.770 lei, reprezentând 0,1% din cifra de afaceri pe 2012.

Potrivit ASF, Harinvest nu şi-a îndeplinit obligaţia de plată aferentă decontării din data de 15 noiembrie 2013 de la Depozitarul Central şi nu a acţionat cu diligenţă profesională în scopul protejării intereselor investitorilor şi a integrităţii pieţei.

Ziarul "BURSA" a relatat cu prioritate, pe 21 noiembrie, că Depozitarul Central a trebuit să folosească 500.000 de euro, jumătate din Fondul de Garantare pe care îl gestionează, după ce SSIF "Harinvest" nu a avut bani pentru decontarea unor produse structurate emise de Erste Group.

Conform procedurilor în astfel de situaţii, brokerul a iniţiat vânzări forţate ("sell-out") din portofoliu.

La vremea respectivă, Ludwik Sobolewski, directorul general al BVB anunţa măsuri decisive în cazul eşuării decontării

"Îmi pare rău, dar piaţa de capital este ca un comandament: trebuie să ai bani să plăteşti acţiunile. Fie ale tale sau împrumutate, trebuie să ai banii", ne-a spus domnia sa.

"Harinvest" a intermediat tranzacţii de 298,45 milioane lei, până la finalul lunii octombrie, ocupând locul 12 în topul brokerilor, cu o cotă de piaţă de 1,68%.

Produsele structurate intermediate reprezintă însă 86% din volumul înregistrat de casa de brokeraj.

"Harinvest" are o cotă de 26,60% din tranzacţiile cu produse structurate, în acest an, ocupând locul al doilea în topul intermediarilor, după BCR.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. 3 luni de suspendarea echivaleaza cu inchiderea firmei , pentru ca foarte putini clienti vor ramane fideli. Cand iau astfel de masuri ASF si BVB trebuie sa judece de 2 ori si sa taie odata. Practic cele 2 institutii au luat un sfert din piata structuratelor si au aruncat-o la cos, intr-un moment in care brokerii de abia reusesc sa supravietuiasca...

    1. Un SSIF care are activitatea suspendata 3 luni de zile este condamnat la moarte sigura !

      BVB si CNVM ar trebui sa analizeze mai atent astfel de situatii si sa reformeze regulamentele si procedurile care sunt vechi si facute de niste oameni incompetenti si care au permis si permit nenumarate abuzuri si portite de infractiuni ale unor brokeri si actionari la societatile listate. cnvm a controlat harinvest si nu a urmarit preventiv de la control pana azi corectarea situatiei. Daca nu avea un portofoliu propriu ce se intampla ? Sanctiunea de 0,1 din cifra de afaceri este aiurea in conditiile in care a fost suspendata autorizatia. Sa spunem ca unul din primii trei brokeri face o greseala similara - va primi aceeasi sanctiune ? Prevenirea si administrarea unor astfel de situatii ar trebui sa preocupe mai mult BVB si cnvm . Ar putea crea un admnistrator(sau alta functie gen CCI) delegat care sa monitorizeze la sediul intermediarului activitatea timp de 30-90 de zile ori de cate ori are astfel de situatii sau are suspiciuni nu sa ii suspende activitatea pentru ca efectiv il condamna la moarte sigura. Amenda ar trebui sa fie undeva intre 20 %si 100% din valoarea licentei de tranzactionare in functie de gravitatea faptelor si indreptarea situatiei create. Astfel BVB si cnvm ar avea o situatie exacta a intermediarului aflat in dificultate. 

      Nici pe administratorii societatilor listate nu ar trebui sa ii lase asa in ceata si ar trebui sa armonizeze regulamentele si procedurile cu legea societatilor comerciale. Toate procesele FP cu Sfaraiala ar fi fost evitate daca cnvm s-ar fi autosesizat la viciile evidente ale AGA de numiore a FT ca administrator.

      Pentru produsele structurate ar trebui ca FCi sa fie inlocuit de alta structura in care emitentul intermediar sa aiba totdeauna 50% din toate implicatiile, altfel e ca un virus bagat in sistem. 

      Poate nu o arunca la cos, poate o muta in alt cos :)

    Stimati domni de la bvb, intre iunie 2011 si iunie 2012 bcr in calitate de furnizor de lichiditate pt produsele structurate nu a respectat parametrii de tranzactionare in 136 de cazuri. a luat bvb vreuna din masurile prevazute de codul bursei impotriva bcr ?? domnule valerian ionescu se aude?!!

    1. I-a fost suspendata autorizatia 90 de zile si a fost sanctinata cu 0.1 % din cifra de afaceri ?

      si anume 90% dintre noi dorim a fi un fel de c onte de Monte Cristo, insa probabil un procent foarte mic doresc a-l juca pe abatele Faria,atunci cand il intreba pe Edmond Dantes sa inteleaga situatia in care a ajuns...Intrebarea ta draga Theraflu este foarte interesanta, sa vedem ce spune Dantes...

      136 de cazuri pe parcursul unui an de zile ? Domnilor de laCNVM ! Daca acest lucru este adevarat este o chestiune penala pentru voi nicidecum pentru altii .Recomand la toti clientii Harinvest sa faca plangere penala pentru CNVM si BCR nicidecum pentru Harinvest . Inseamna ca s-a pus la punct modul de preluare al Harinvest asa cum sugera Dan in mesajul de mai sus .

    Dar BCR ?....cand o sa fie sanctionata ?...ce se mai aude cu procesul in care e implicata aceasta cloaca de pseudospecialisti ai bursei ?....au ajuns sa conduca bursa pe spatele lu pogo....acum speram sa ne scape de ei...desi nu are interes in aceasta miscare...

    Domnul Sobolewschi spune ca depozitarul a luat masuri de protejare a investitorilor . In acest caz clientii Harinvest inseamna ca-si vor primi banii si actiunile si nu este nici un risc lucru de care ma indoiesc . Vom vedea dar tare ma tem ca de fapt atat CNVM cat si Depozitarul incearca sa puna batista pe tambal si sa faca scapat BCR -ul care nu este la prima abatere.

    1. Fondul de garantare a fost refacut prin sell out iar Harinvest a folosit pt acoperirea descoperitului de cont detinerile in actiuni ale clientilor! Mai mult, chiar si disponibilul in numerar al acestora! ASF in controlul facut la Harinvest n-a observat acest lucru? Atunci ce a controlat ? Pan Sobolewski cum stie c-au fost "protejati" investitorii in cazul Harinvest? Sau inca nu stie c-au fost, poate, pagubiti?

      99% din portofoliile clientilor harivest au fost vandute pentru acoperirea gaurilor din tranzactii cu derivate. Au disparut si banii si actiunile clientilor. Domnule Sobolewski ar fi bine sa-ti iei talpasita din Romania daca clientii nu vor primii toti banii si actiunile inapoi la fel cum BCR cei 500000 de euro, desi prejudiciul se pare ca este mai mare de 1 milion de euro. Cum a fost posibil asa ceva ? Mai ales ca angajatii Harivest care au savarsit aceasta frauda nu sunt solvabili pentru a acoperi acest furt iar administratorul Veronel Lungu chiar daca ar fi solvabil nu se stie daca mai detine active pe numele lui. Rusine BVB !!! Rusine Pan Sobolewski !!!

      luati aminte toti investitorii din romania ca poate maine veti vii voi in situatia clientilor de la harinvest cand te duci sa intrebi sa vezi ca nu mai ai in cont nici un leu si nici o actiune din cauza ca bcr -ul ia jefuit pe cei de la harinvest si harinvest ia jefuit la randul lor pe bietii clienti si portofoliile lor!!! atentie dna !!!atentie bvb !! va fii un mare cutremur pe piata de capital din cauza cnvm /asf pentru ca nu si au facut datoria sa controleze cum trebuie harinvest!!!..in 20012 au venit la harinvest cei de la asf si le au dat aveertismente dar in raport -ul asf din noiembrie au scris ca cei de la harinvest au uutilizat fara voia clientilor actiuni din portofoliu...si atunci nu sunt de vina bai ponta asti de la cnvm si asf carora le dai salarii de 10.000 mi de euro pe luna de dezastrul de la harinvest si probabil in viitor de la mai toate ssif-urile din romania???rusineeeeee!!!pveti vedea ce fraude vor mai fii din cauza bcr,la harinvest va fii mizilic in comparatie cu ce pagube vor fii l;a alte ssif-uri...

      Scandalul Harinvest e la inceput! Sunt consternat de inexactitatile din articol! Pina acum n-am mai vazut ca ziarul Bursa sa ascunda gunoiul pe sub pres in asa hal! Harinvest n-a fost suspendat pt tranzactiile cu derivate! Ci pt datorii curente fata de BVB! Iar sell out-ul a fost facut din conturile clientilor! In 15 noiembrie a fost ras tot disponibilul de numerar si toate actiunile vandabile!

      Domnule Make niciun angajat nu te-a informat de aceste comentarii?  

      Pan Sobolewski ai papat banii clientilor Harinvest!  

      CNVM-ule, de ce nu cercetezi cine a bagat in blocaj de plata Harinvestul!

      "Practicile paguboase" ale .... te sperie? Ai frica sa-i suspenzi si pe ei? N-ai ac de cojocul lor? Harinvest a fost usor de rastignit, nu-i asa? Cum cineva care strange 136 de abateri e bine, merci in continuare?  

    tara de rahat!1..am ajuns sa ne fure cei cu gulere albe din sistemul financiar cei mai mari hoti banii din banci din cutiile de valori ,din ssif uri actiunile si banii din portofoliu etc etc ..unde o sa ajungem asa sa nu mai avem incredere in nici o institutie din romania??ce fac cei de la cnvm,bvb asf cand stiu si ascund la momentul actual ca sa nu cada piata de capital din romania ca frauda de la harinvest va ajunge peste un milion de euro?? frauda trebuie platita de cei care nu si au facut datoria si nu au controlat cum trebuie harinvest in speta cnvm, bvb,asf plus schimbarea legii de catre parlament de urgenta ca altfel vor cadea ssif-urile unul dupa altul si vor prejudicia mii de romani investitori la bursa..!!atentie romani care aveti actiuni si bani la diferite ssif-uri,mergeti maine dimineata si vedeti daca le mai aveti in cont !!!atentie la neatentie!!!

    CUM SA IEI ACTIUNILE DIN CONTUL CLIENTILOR SI BANII LOR FARA VOIA LOR ?ASTA SE NUMESTE FRAUDAAAAAAAAAAAAA SI BURSA TREBUIE SA INCETEZE SA MAI FUNCTIONEZE !ASA CEVA E INIMAGINABIL1HOTIE PE FATA CU CONCURSUL AUTORITAILOR DIN ROMANIA! RUSINEEEEEEEEEEEEEHOTILORRRRRR RRRRR!!

    Ce ar trebui sa faca un client Harinvest aflat in aceasta situatie. Brokerul nu mai raspunde la telefon, iar alti angajati dau din colt in colt si trag de timp, ducindu-ma cu vorba. Sa apelez la ASF, la Parchet sau la un avocat ? Se face o asociatie a clientilor pagubiti de catre Harinvest ?

    Rog raspuns. 

    1. Poate ca ar fi util un sait pagubitiidelaharinvest.ro sau un blog.

      In care sa publicam un interviu cu cel care trebuia sa deconteze in trei zile si n-a facut-o!!  

      Si cu pan Sobolewski care ia banii din conturile clientilor si noaptea doarme linistit!!  

      Auzi sell aut! Hotie goala sub ochii ASF-ului complice!  

      Harinvest are 4 actionari! Nu raspundeti fratilor cu nimica?  

      Sau totul e pe numele matusilor? 

      Eminenta cenusie la Harinvest sunt cei 4 actionari, persoane sus-puse la nivel de judet, sau un banal angajat? Cred ca Voinea Maria, singurul broker al Harinvest, ne poate dezvalui cine i-a dat ordin sa goleasca detinerile clientilor! Sau (si) Boghitoiu Maria - compartiment control intern!! 

      Domnule Dan Paul de la Asociatia brokerilor si vicepresedinte al Bursei de valori Bucuresti te-ai autosesizat? 

      O asociatie a pagubitilor ar putea fi facuta chiar la sediul Harinvest!

       

    hotiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii DNA MAI EXISTA??/ NU CRED.....HARINVEST : actionari craciunescu diana srl,lungu veronel onix srl,antonescu sanmmed si craciunescu director camera de comert valcea ...astia sunt actionarii harinvest orieteni cu orice regim din 89 pana acum...milionari in euro ...au pagubit niste investitori cu ajutorul unei brokerite sute de valceni....unde a fost asf ,bvb,cnvm,dna etc sa vada neregulile facute de actionarii enumerati mai sus de ani de zile ??/sa raspunda toti cu averea pentru acoperirea prejudiciuluifacut clientilor harinvest sa de la asf,cnvm bvb pana la acest grup infractional organizat de administratorul harinvest veronel lungu!

    Sunt batrana, sunt bolnava si mai sunt si mostenitoare de actiuni FP, clienta a HARINVEST

    Mi-a ajuns la urechi ca H a fost suspendata si mi s-a parut ciudat cum s-au purtat cu mine la H cand am intrebat salariatelke ce se petrece. De aceea am facut o cerere sa iau aceste actiuni de la H. Trec zilele si mi se cere sa astept pana vineri cand se termina nu stiu ce la ei si In timpul asta eu nu ma pot folosi de actiunile mele ca vreau sa mai vand din ele sa iau medicamente. Cum se numeste aceasta treaba in care eu nu pot folosi ce e al meu? Cine e ala care face asta? Cine sau ce ii da voie?

    Ce ma invatati sa fac ? Sa ma duc la actionari sa le cer ajutorul? La politie? Sa iau un avocat pe care sa il platesc atunci cand voi putea sa vand din actiuni? Pile nam ! Sau numai sa ma rog la bunul Dumnezeu sa ma ajute sa ies din acest cosmar? Ca din ce am citit mai sus inteleg ca poate am fost furati de cei cu mai multa carte ca mine! De dormit nu mai dorm cum trebuie, boala mi se agraveaza si cuiva nu ii pasa de mine! Ce sa fac? Ajutatima ca nu mai rezist! Unde esti Doamne, Dumnezeule ? 

    1. asta e tara hotilor guvernata de ponta si basescu!!nu mai aveti nici o actiune si nici un ban ,ami pare rau sa va spun dar si eu sunt pagubit harinvest si mie mi au recunoscut acest hoate de la harinvest ca nu mai e nimic in cont la harinvest pentru ca impreuna cu actionarii craciunescu-diana srl,antonescu -sanmed,veronel-onix si cismaru director camera de comert valcea au nenorocit pe toti cei care aveau acyiuni si bani la harinvest!!!pt ceilalti investitori care inca mai cred ca au ceva dar va asigur ca nu mai e nimic in contul harinvest ai rog sa ma caute la tel 0747754679 sa le explic cum sta treaba la harinvest si ce au de facut de acum incolo!!!

    BVB+ASF=HOTIE?????GUVERNUL ROMANIEI SUSTINE HOTIA??CINE VA MAI AVEA INCREDERE IN BURSA DACA HARINVEST A NENOROCIT SUTE DE VALCENI???VA FII DEZASTRU PE PIATA DE CAPITAL DIN ROMANIA DACA HARINVEST A PACALIT INVESTITORII SI IA LASAT FARA NICI O ACTIUNE SI FARA NICI UN LEU DUPA CUM SE AUDE ..!!MAI FUNCTIONEAZA VREO INSTITUTIE PRIN TARA ASTA SAU IESIM SA NE FACEM NOI PAGUBITII DREPTATE CA IN UCRAINA???

    1. Nu este productiv sa va pronunțați lăutărește. Așteptați sa se pronunție organele abilitate sau inițiati acțiuni pentru aflarea adevărului. Împroscarea cu noroi nu rezolva nimic. Circula informații ca printre pagubiti sunt si actionarii si chiar Harinvestul ale carei acțiuni bvb au fost ilegal vândute de grupul infracționale al salariatelor coordonate de Voinea-Boghitoi!

      Cunosc actionariatul mai puțin pe Lungu de care nu am auzit. Nu cred absolut intr-o implicare a actionarilor. Oricum ASF, BVB si bancile sunt implicate. Piata va cădea dacă imaginea va fi sifonata!

      Nu e cazul sa dati sfaturi Nici sa va identificati! Nici sa faceti pe lupul moralist! Faceti parte din cercul pagubitilor ? Sau din care cerc? Un administrator de firma care nu apare la firma sa dea explicatii si sa ne demonstreze ca a fost competent pt acest post are si sustinatori? Cum poate un administrator sa organizeze si sa controleze activitatea intr-o firma lasand totul pe mana unui executant de ordine ? Actionarii sunt vinovati caci in AGA au votat un presedinte de Consiliu de administratie in acelasi timp si administrator! Are el timpul fizic necesar sa conduca concomitent si H si Onix si sa mai aiba si 25% din actiunile MENTCHIM? Iata unde a ajuns H. si O.! De ati fi pierdut bani la H. ati mai fi vorbit de lautarie, noroi, morala si asteptare? Frauda a fost lesne deja demonstrata!

      Actionariatul imaculat este invitat in ziua de luni sa dea explicatii pagubitilor!

      Cum o va putea face pt cele peste 60 mld lei vechi fraudate (1,3 mil euro) ? Cine va mai avea incredere sa investeasca in piata de capital din Romania ?  

    ..Sunt implicati si actionari si voinea si boghitoi pentru nu putea voinea sa faca de capul ei tranzactii de zeci de miliarde intr-o zi pe derivate de risc si sa nu stie nici unul dintre actionari!!!sunt ..grup infractional cu complicitatea celor de la bcr , asf ,bvb si dep central !!!t

    1. Nu cred ca exista implicarea actionarilor. Am înțeles ca si acțiunile Harinvest de la BVB cele ale actionarilor capitalul social si rezervele au fost vândute de VOinea acoperită de BOghitoi. Vizualizarea tranzacțiilor nu este la îndemâna actionarilor. Aici presupun ca vinovatia este a ASF fostul CNMV BVB DEpozitarul care nu au supravegheat si intervenit sa prevină dezastrul pe de o parte si imbogatirea dolosiva a BCR si SSIF-urilor intermediare. Pierderea extraordinar de mare se regaseste in profitul BCR si SSIF. Cred ca numai instanța poate face lumina. Astfel s-a mai demolat un domeniu si s-a pierdut credibilitatea pieței de capital in RO!

      L 297/2004: „Art. 9 – S.S.I.F. are obligaţia să respecte ... cerinţele prudenţiale şi de adecvare ... sau cu alte cuvinte nu s-a respectat asa zisul management al riscului ...

      Actionarii au actionat neadecvat organizand incorect activitatea in SSIF ... un singur om era autorizat sa opereze pe piata ... a cedat presiunilor venite din toate partile ... a tranzactionat imprudent ... a intrat pe un teren periculos ... iar un client nu a achitat ce trebuia sa achite la scadenta ... a avizat Consiliul de administratie (format din actionari) vanzarea prin sell out a 113 000 actiuni BVB sub pretul pietii inregistrand o paguba pt H de lei 322 050 i? Se vorbeste ca BRK e SSIF-ul care a luat tot pachetul de actii BVB la un pret sub piata! De ce nu s-a raportat de BVB un astfel de deal? 

      E posibil ca H sa se reabiliteze nitelus din colapsul financiar in care se afla daca BRK achita diferenta fata de pretul pietii ! Sau BRK trebuie sa aiba profit cu orice pret?

      Si pagubitii raman cu actiile vandute ilegal din portofoliile lor! ASF oare poate sa repare ceva? Ma tem ca se poate falimenta un SSIF chiar daca are dreptatea de partea lui! Piata de capital va suferi o puternica lovitura prin neresuscitarea Harinvestului! Chemati SMURD-ul cat inca nu e prea tarziu!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb