PENTRU CĂ NU AU PLĂTIT ÎN RUBLE Gazprom a tăiat livrările de gaze către Polonia şi Bulgaria

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 aprilie 2022

Grafică de MAKE

Grafică de MAKE

Viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz: "Ne vom descurca; Moscova nu este un partener de încredere" Premierul bulgar acuză Rusia de şantaj Ursula von der Leyen, CE: "O încercare a Rusiei de a şantaja Europa, o decizie nejustificată şi inacceptabilă" Preţul gazului, în creştere

Gigantul rus al gazelor naturale Gazprom a oprit livrările către Polonia şi Bulgaria, în condiţiile în care cele două ţări europene nu au plătit în ruble pentru livrarea acestui combustibil, anunţă Reuters. Polonia şi Bulgaria sunt primele ţări care nu au mai primit gaz de la principalul furnizor al Europei, după invazia rusă în Ucraina, lansată în 24 februarie.

"Gazprom a suspendat complet livrările de gaze către Bulgargaz (Bulgaria) şi PGNiG (Polonia) din cauza absenţei plăţilor în ruble", a precizat Gazprom într-un comunicat, menţionând că aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile în monedă rusească.

De partea cealaltă, Varşovia şi Sofia au informat că oprirea livrărilor de gaze este o încălcare a contractului de către Gazprom - cea mai mare companie de gaze naturale din lume.

Viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, a declarat, însă, că ţara sa "se va descurca", întrucât s-a pregătit pentru posibilitatea ca Rusia să limiteze exporturile de gaze, prin diversificarea aprovizionării.

Acesta a precizat, citat de BBC: "Sunt destul de sigur că vom reuşi să ne descurcăm. Suspendarea livrărilor de gaze a dovedit că Moscova nu este, în niciun fel, un partener de afaceri de încredere". Marcin Przydacz a îndemnat alte state europene, printre care Germania, să susţină interzicerea importurilor de energie din Rusia.

Şi Anna Moskva, ministrul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, a spus că rezervele de energie ale Poloniei sunt "în siguranţă", iar alimentarea clienţilor nu va fi întreruptă.

Ungaria şi Serbia primesc gaze în continuare, potrivit contractelor

Gazprom, care furnizează aproximativ 40% din gazul european, a avertizat că tranzitul prin Polonia şi Bulgaria - care găzduiesc conducte ce aprovizioneză Germania, Ungaria şi Serbia - va fi întrerupt dacă gazul va fi sifonat în mod ilegal.

Ieri, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a anunţat că ţara sa primeşte gaze naturale ruseşti conform contractului cu Gazprom, prin Bulgaria şi Serbia, iar Gazprom a informat Budapesta că livrările care tranzitează Bulgaria sunt gestionate separat. "Vreau să-i asigur pe toţi că oprirea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria nu înseamnă oprirea livrările care tranzitează Bulgaria", a scris Peter Szijjarto pe pagina sa de Facebook, adăugând că următoarea obligaţie de plată a Ungariei pentru gazele naturale ruseşti este în 22 mai, iar ţara va transfera plata în euro către Gazprombank, unde suma va fi convertită în ruble (n.r. aşa cum a solicitat liderul de la Kremlin).

Şi Serbia a informat că primeşte gaze naturale ruseşti prin Bulgaria în regim normal, "în conformitate cu cantităţile convenite".

Amintim că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a cerut ţărilor pe care le-a calificat drept "neprietenoase", după invadarea Ucrainei, să facă plata în ruble pentru importurile de gaze naturale, ca răspuns la sancţiunile impuse de Occident Moscovei, în contextul războiului din Ucraina.

Ieri, după ce Rusia a oprit livrările către Polonia şi Bulgaria, preţul gazelor naturale a crescut în Europa. Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna mai atingea 107,08 euro pentru un Megawatt-oră la Bursa din Amsterdam, la ora 15.26, faţă de 125 de euro în deschiderea şedinţei bursiere. În ziua anterioară, cotaţia a fost de 103 euro, iar luni - de circa 93 de euro.

Polonia vrea despăgubiri de la Gazprom

Gazprom a avertizat compania poloneză de energie PGNiG că va opri livrările de gaze naturale prin conducta Yamal începând cu data de 27 aprilie, conform unui comunicat al PGNiG, preluat de Reuters. Ieri, PGNiG a confirmat că Gazprom a oprit livrările, menţionând că ai săi clienţi încă primesc combustibil în conformitate cu necesităţile lor.

Oficialii PGNiG au atras atenţia: "Tăierea livrărilor de gaze naturale este o încălcare a contractului şi ne rezervăm dreptul să solicităm despăgubiri, respectiv să folosim în acest scop toate mijloacele contractuale şi legale".

Contractul Poloniei cu Gazprom, care expiră la finele acestui an, prevede livrarea a 10,2 miliarde metri cubi de gaze pe an şi acoperă aproximativ 50% din consumul naţional.

Polonia a atenţionat în repetate rânduri că nu va respecta noua schemă de plată pentru gazele ruseşti (în ruble) şi a anunţat că nu va prelungi contractul cu Gazprom.

Guvernul polonez a dat asigurări că are suficiente rezerve, iar Ministerul Mediului de la Varşovia a subliniat că aprovizionarea cu gaze a Poloniei este în siguranţă.

Ministrul Energiei din Bulgaria, Alexander Nikolov: "Oprirea aprovizionării cu gaze - o încălcare a contractului cu Gazprom"

Bulgaria a plătit pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie, iar oprirea aprovizionării reprezintă o încălcare a actualului contract cu Gazprom, spune ministrul Energiei de la Sofia, Alexander Nikolov, citat de Reuters.

Domnia sa a menţionat ieri: "Este clar că în acest moment gazul natural este folosit mai mult ca o armă politică şi economică în actualul război".

Şi premierul Bulgariei, Kiril Petkov, a declarat că oprirea livrărilor de gaze este o încălcare gravă a contractului actual cu Gazprom şi reprezintă un şantaj. Kiril Petkov a avertizat că Sofia revizuieşte în prezent toate contractele cu Gazprom, inclusiv pe cele pentru tranzitul de gaz rusesc către Serbia şi Ungaria, pentru că "şantajul unilateral nu este acceptabil".

Marţi seara, Guvernul de la Sofia a anunţat că Gazprom va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând cu data de 27 aprilie, iar Ministerul Economiei a informat ieri: "Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022".

Bulgaria este o ţară dependentă de gazele ruseşti.

De menţionat că întreruperea livrărilor de gaze va afecta şi unele industrii, precum cea a îngrăşămintelor, care este un mare consumator de profil, ceea ce, la rândul său, va avea impact asupra agriculturii.

Ursula von der Leyen, Comisia Europeană: "Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze de către vecinii lor din UE"

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a anunţat ieri că Bulgaria şi Polonia vor fi aprovizionate cu gaze naturale de către vecinii lor din Uniunea Europeană.

Domnia sa a spus, conform Agerpres: "Vom face în aşa fel încât decizia Gazprom să aibă cel mai mic efect posibil asupra consumatorilor europeni".

Pe de altă parte, Ursula von der Leyen a avertizat companiile europene că încalcă sancţiunile adoptate de UE împotriva Rusiei dacă acceptă cererea Moscovei de a plăti în ruble gazele furnizate de Gazprom.

"Nu trebuie să dea curs cererilor ruse. Ar fi o încălcare a sancţiunilor şi un risc ridicat pentru companii", a indicat Ursula von der Leyen, potrivit agenţiei EFE.

Oficialul Comisiei Europene consideră că Rusia încearcă "să şantajeze" Europa prin întreruperea livrărilor de gaze către Polonia şi Bulgaria, iar decizia în acest sens este "nejustificată şi inacceptabilă".

"Anunţul Gazprom privind oprirea unilaterală a livrărilor de gaze către clienţii din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj", a spus von der Leyen, adăugând: "Este nejustificat şi inacceptabil. Decizia arată încă o dată caracterul îndoielnic al Rusiei ca furnizor de gaze. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu".

Ieri, Kremlinul a respins acuzaţia Ursulei von der Leyen, potrivit căreia Rusia foloseşte aprovizionarea cu gaze naturale ca instrument de şantaj, menţionând că Rusia este "un furnizor de energie de încredere şi nu se angajează în şantaj".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a refuzat să spună câte ţări au acceptat să treacă la sistemul de plată în ruble pentru livrările de gaze naturale. În schimb, surse citate de Bloomberg afirmă că zece cumpărători europeni de gaz rusesc şi-au deschis conturi speciale în ruble la Gazprombank, iar patru au efectuat deja plăţi în moneda Rusiei.

Germania, "îngrijorată" de suspendarea livrărilor de gaze ruseşti către Polonia şi Bulgaria

Situaţia din Europa de Est este monitorizată cu atenţie, dar în prezent nu există motive de preocupare privind securitatea energetică a Germaniei, conform unui purtător de cuvânt al ministrului Economiei de la Berlin, Robert Habeck. Acesta a menţionat: "Per ansamblu, fluxurile de gaze sunt la un nivel stabil în acest moment. Totuşi, suntem îngrijoraţi să vedem că există o oprire a livrărilor către ţările partenere europene".

Tot ieri, premierul elen Kyriakos Mitsotakis i-a transmis omologului său bulgar Kiril Petkov că Grecia va ajuta Bulgaria, după ce Gazprom a decis să oprească livrările de gaze naturale către Sofia.

Pe de altă parte, Guvernul Slovaciei a dat asigurări, ieri, că este pregătit să facă faţă unei "obstrucţii" în ceea ce priveşte furnizarea de gaze ruseşti, iar ţara sa va menţine plata gazelor în euro, "conform regulilor stabilite şi recomandărilor Comisiei Europene".

Şi cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că ţara sa va continua să plătească în euro pentru achiziţiile de gaz rusesc, nu în ruble.

Gazprom a anunţat că furnizează către Europa gaze naturale prin Ucraina, conform solicitărilor clienţilor, menţionând că cererile au fost de 48,7 milioane metri cubi pentru 27 aprilie, faţă de 56 milioane metri cubi în ziua precedentă.

----------------------------

Rosneft, cel mai mare grup petrolier din Rusia, a oferit produse petroliere pentru încărcare în perioada mai-iunie, într-o licitaţie care necesită plata anticipată în ruble, spun surse citate de Reuters. Conform acestora, săptămâna trecută, Rosneft a oferit 6,5 milioane de tone de ţiţei brut prin licitaţii, pentru încărcare în mai-iunie, solicitând pentru prima dată plata anticipată integrală în ruble. Compania nu a reuşit să asigure vânzările, din cauza noilor termeni, potrivit surselor.

Licitaţiile s-au încheiat pe 25 aprilie, iar rezultatele ar trebui anunţate cel târziu în 13 mai, au amintit sursele.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Chiar nu inteleg de ce pacalicii polonezi, bulgari si Ursula se plang ca sunt santajati. Bai, neinteligentilor, nu cereau polonezii acum o saptamana sau doua sa renuntati la energia ruseasca? Nu cerea Ursula sa renuntam (treptat) la ea? Nu cereau colegii ei, comisari europeni, sa ne spalam cu apa rece ("take that Putin"), la Bild vine un dermatolog care ne spune sa ne spalam doar in zonele intime pentru ca in rest, dupa trei saptamani, bacteriile bune se dezvolta si mananca substantele care genereaza infamul miros de transpiratie (nu este gluma, cautati interviul).

    Acum vine Putin si asculta de indemnurile Ursulei pentru o renuntare graduala si incepe cu primele doua tari. Deci gradual.

    Ce penibili sunt liderii europeni de mai sus. 

    1. ASA ESTE !!! POLONEZII ASTIA , SANT MAI CIUDATI , CA SA NU SPUN ALTCEVA , SI DECAT NOI !!! CICA RUSII , NU SANT UN PARTENER DE INCREDERE !!! DAR , CE INCREDERE SA AIBA RUSII IN EI , CAND EI TRIMIT MEREU ARMAMENT DUSMANILOR RUSIEI , CA ACESTIA SA POATA UCIDE SOLDATII RUSI ??? SI PE DEASUPRA , TOATE COMUNICATELE POLONIEI , COTCODACESC ZI SI NOAPTE CONTRA RUSIEI , BUCURANDU-SE PE FATA DE RAUL LOR ??? CE FEL DE PARTENER DE INCREDERE , ESTE POLONIA , NU RUSIA ??? HOTUL STRIGA : PRINDETI HOTUL !!!!!!!! DAR , CINE E HOTUL ?????????? MAI PARDON : CINE E SMECHERUL , LA O ADICA ????????????

      NU CA M-AR DUREA UNDEVA , DAR , IN LOCUL LUI PUTIN , AS FI MULT MAI RAU !!! EU , LE-ASI SPUNE VERDE IN FATA POLONEZILOR : BAI !!! CE FEL DE VECINI , SANTETI VOI , CU NOI ??? CE FACETI AICEA ??? TRIMITETI ZI SI NOAPTE , ARMAMENT DE TOATE FELURILE DUSMANILOR NOSTRII , CA EI SA POATA SA NE OMOARE PE NOI ??? SI TOT VOI , INCEPETI SA GUITATI , C-O FI SI C-O PATII ??? E GAZUL NOSTRU , LA UN MOMENT DAT , E MARFA NOASTRA , SI CEREM CE FEL DE MONEDA VREM NOI , PE EL !!! ASA VECINI TICALOSI , SA NU AIBE NICI DUSMANII !!! AVETI URA PE NOI , PENTRU PAMANTURILE VOASTRE ??? VENITI SI LUTI-LE !!! VA ASTEPTAM !!!!!!!!!!!!!!

      STARY e fostul om nou al s.s.m.d.

      Desteptarea! Ora exacta nu se mai da de la Mockba. 

    Nu e santaj, e contralovit logica! UE va importa acum din SUA, mult mai scump? Isi ieftineste SUA marfa, cumva? Noi vom primi aceeasi cantitate cu tarile neproducatoare... ?!

    Ufff ce de rusnaci si analfabeti (STATy) p-aici!

    Acum pot ambele tari polonia si bulgaria sa scumpesca tranzitul gazului de cinci ori cu olata inainte in euro altfel inckiderea conductelor de gaz pe teritoriul lor. Doar asa se poate conlucra cu gunoaie bolsevice nu le convine sa gasesca alte rute pt. a vinde gazul.Numai asa se pot imblinzi aceste animale bolsevice.

    Si cu clontu mare, si cu gaz nu merge. Alegeti, ori ciocu mic, ori nema incalzire.

    Citesti si te crucesti. Stiu ca trebuie sa avem libertatea cuvantului, dar sa lasi liberi niste "inteligenti" cum numai pe acest forum gasesti, te pune serios pe ganduri.

    Am vazut ca din ce in ce mai mult exista un curent care scoate la lumina cativa trepadusii, fie ei in presa sau nu.  

    Chiar daca ma va afecta si ne va afecta, va fi plin de falimente, foame si razboi, nu mai suport propaganda si dubla masura a Occidentului. Ce e atat de greu, daca gandim 10 secunde? Occidentul a impus sanctiuni fara numar, multe inutile si la randul ei Rusia a reactionat. Ce sa faca cu plati in Euro, daca nu mai poate folosi Euro? Doar nu o sa dea gaz pe gratis.

    1. Daaaa! Astia au inceput. Vina e a noastra, nu a lor ca fac pe Dumnezeu....

    Fiecare stat din UE si din NATO trebuie sa plateasca Romania este actionara cu Banca de Investitii din Budapesta si are dreptul sa plateasca .Ursula von der Leyen sfideaza si incalca drepturile omului.Fiecare tara are dreptul de a plati in ruble sau in euro.Vladimir Putin nu este asa de rau dar a facut bine Rusiei cand a venit la putere Acest razboi a fost negociat in 2014 nu de Rusia ci de SUA .SUA este in razboi cu Ucraina

    1. Americanii le violeaza pe ucrainience, prin soldatii rusi, care, saracii, nu au nici o vina. Ha, ha! Ce glume prostesti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb