PENTRU EVITAREA FALIMENTULUI, Producătorii de carne cer reducerea imediată a TVA cu 9%

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Companii / 20 noiembrie 2014

Producătorii de carne cer reducerea imediată a TVA cu 9%

Vladimir Mănăstireanu, ANSVSA: "Fermierii au 50% şanse de supravieţuire"

Alexandru Jurconi, PRO AGRO: "Piaţa cărnii stă mai rău decât în 2013 şi mult mai rău decât în 2012"

Viorel Morărescu, MADR: "Ministerul îşi propune reducerea TVA la carne şi produse din carne, în perioada următoare"

În viitorul apropiat, am putea asista la falimentul fermelor de animale din ţară, dacă nu vor fi găsite soluţii pentru reducerea TVA la carne, precum şi pentru stoparea bolii limbii albastre, a declarat, ieri, Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc (APCPR).

Domnia sa a precizat, într-o conferinţă de presă, că situaţia din industria cărnii este gravă şi că vom asista la reducerea efectivului de animale la nivel naţional. Totodată, criza cărnii se va acutiza şi vom importa tot mai mult din cauza bolii limbii albastre, a menţionat Ioan Ladoşi, subliniind că producătorii locali îşi doresc condiţii similare de competitivitate cu fermierii din Europa de Vest.

În acest moment, fermierii români au 50% şanse de supravieţuire pe piaţa cărnii, a declarat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Domnia sa a spus că orice boală care apare pentru prima dată în România este o provocare din punct de vedere tehnic şi trebuie să vedem ce măsuri pot fi luate pentru reducerea pierderilor crescătorilor de animale. "Una dintre aceste măsuri poate fi dezinsecţia fermelor", a declarat domnul Mănăstireanu, care precizează că există discuţii cu experţi locali şi europeni pentru vaccinarea animalelor bolnave, însă trebuie analizate diferite aspecte economice, tehnice şi procedurale.

Preşedintele ANSVSA a adăugat: "Mâine (n.r astăzi) vom avea un consiliu consultativ şi vom stabili strategia privind combaterea bolii limbii albastre în 2015. Comisia Europeană ne-a propus să realizăm o campanie naţională de vaccinare, urmând ca 75% din costurile vaccinurilor şi manoperei să fie suportate de aceasta". În primăvară, ar putea să înceapă campania de vaccinare, iar Comisia ar urma să ramburseze banii în 2016, a explicat Vladimir Mănăstireanu, care a mai spus că, în acest moment, problema este stabilirea bugetului naţional pentru această campanie.

Ilie Van, UCPR: "Evaziunea fiscală este problema constantă pe piaţa cărnii"

De câţiva ani, problema constantă a industriei cărnii este evaziunea fiscală, întrucât autorităţile întârzie să ia măsuri pentru a stopa acest fenomen, a declarat, la rândul său, Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Domnia sa a spus că este imposibil pentru fermieri să crească animale cu un TVA de 24%: "Autorităţile trebuie să înţeleagă faptul că sunt costuri mult mai mari cu închiderea fermelor decât cu reducerea TVA. În acest moment, nu avem un sector zootehnic performant şi, în curând, nu vom mai avea deloc dacă nu este redus TVA-ul".

În plus, Alexandru Jurconi, preşedintele PRO AGRO, a subliniat că piaţa cărnii stă mai rău decât în 2013 şi mult mai rău decât în 2012, iar piaţa cărnii de porc este în cădere liberă de trei luni. "Chiar dacă sectorul de preparate din carne a luat o gură de oxigen în ultima perioadă, asta nu rezolvă problemele industriei", a precizat domnia sa, care a arătat că PRO AGRO derulează o campanie pentru reducerea TVA cu 9% la carne şi pentru scoaterea la suprafaţă a fraudei fiscale din acest domeniu.

O altă problemă a industriei cărnii este managementul fermelor, consideră Radu Timiş, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, care spune că, deşi 95% din produsele din carne vândute pe piaţa noastră sunt româneşti, nu suntem competitivi pe piaţa europeană. Domnia sa a explicat: "TVA-ul de 24% la carne a distrus industria şi tot ceea ce înseamnă consum alimentar în România. Dacă TVA-ul la carne şi produsele din carne va fi scăzut cu 9%, automat vom scădea şi noi preţurile cu 15%".

Sectorul industriei alimentare este unul dintre principalele subiecte de discuţie la nivel european, în condiţiile în care deşeurile alimentare ajung la 1,3 miliarde de tone pe an, la nivel mondial, contribuţia României fiind de 4,5 milioane tone, a declarat Viorel Morărescu, director general în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). De asemenea, domnia sa a subliniat că, în perioada următoare, Ministerul Agriculturii îşi propune să reducă TVA la carne şi preparate din carne în condiţiile în care evaziunea fiscală atinge 450 de milioane de euro pe an.

Oficialul a mai spus că bugetul statului încasează din TVA circa 400 de milioane de euro, însă rata ridicată a TVA conduce la sustragerea unor operatori economici din sector de la plata acestei taxe, ceea ce ar conduce la un impact negativ major asupra încasărilor bugetare.

Morărescu, MADR: "Producţia zootehnică a fost de 25 miliarde lei, în 2013"

Producţia zootehnică a totalizat 25 de miliarde de lei în 2013, reprezentând 36,7% din valoarea producţiei agricole, a precizat Viorel Morărescu, subliniind că acest domeniu este important pentru industria alimentară românească.

Datele prezentate de directorul MADR arată că, în perioada 2010-2013, exportul de carne a cunoscut o creştere cu 600% la carnea de porc, până la 24.000 de tone, cu 14% la bovine (39.000 de tone) şi un plus de 11% la carnea de pasăre (65.000 de tone). Până la 1 iulie 2014, importurile cu carne de porc refrigerată au avut o valoare de 145 de milioane de euro, iar exporturile - 70 milioane euro.

Potrivit sursei citate, în perioada 2011-2013, a crescut şi consumul de carne în România, pentru carnea de vită înregistrându-se un consum de 4,9 kg/locuitor/an, iar la carnea de porc consumul a crescut la 31 kg/locuitor/an.

Viorel Morărescu a adăugat că noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) cuprinde mai multe măsuri care vizează dezvoltarea industriei alimentare şi, implicit, a sectorului de carne şi preparate din carne, în condiţiile în care aportul acestei industrii la PIB a fost de 6,2% în anul 2012.

Săptămâna viitoare, România ar putea relua comerţul cu ovine vii în Iordania, dacă vor fi primite şi semnate protocoalele tehnice între serviciile veterinare dintre cele două ţări, a amintit Vladimir Mănăstireanu. Pe viitor, ANSVSA are în vedere reluarea comerţului cu Egiptul şi, în plus, vrea să deschidă piaţa japoneză, precum şi pieţele din Canada, SUA, Afganistan şi Kârgâzstan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb