Garanti Bank va primi un nou împrumut în valoare de 35 milioane euro de la IFC, membră a Grupului Băncii Mondiale, pentru finanţarea companiilor mici şi mijlocii din România, transmite un comunicat remis astăzi redacţiei.
Din valoarea totală a împrumutului, 20 milioane euro vor fi destinate creditării companiilor deţinute sau conduse de femei.
Potrivit documentului, Garanti Bank are ca strategie pe termen lung sprijinirea economiei locale şi a companiilor în cadrul cărora există femei care sunt acţionari sau care se regăsesc în structura de top management. În prezent, statisticile arată că în România există aproape 415.000 de femei antreprenor, reprezentând peste 36% dintre acţionarii şi asociaţii din firmele de pe piaţa locală.
Acesta este al doilea împrumut acordat Garanti Bank România de către IFC cu scopul de a finanţa întreprinderile mici şi mijlocii locale. În februarie 2012, cele două instituţii financiare au semnat primul acord de împrumut, prin intermediul căruia Garanti Bank a acordat finanţări în valoare de 22,5 milioane euro IMM-urilor locale, în mare parte celor deţinute sau conduse de femei. Astfel, în mai puţin de un an, peste 160 de IMM-uri care îşi desfăşoară afacerile în România au primit fonduri pentru investiţii şi capital de lucru. Principalele segmente de activitate în care aceste IMM-uri activează sunt comerţul, industria textilelor, construcţii, urmate de turism şi servicii.
"Considerăm IMM-urile ca fiind motorul economiei româneşti, companiile din acest segment important având nevoie să fie încurajate, pentru a-şi putea atinge potenţialul şi a avea succes. Garanti Bank a susţinut în mod constant antreprenorii locali, iar în ultimii patru ani a acordat o atenţie sporită companiilor deţinute sau conduse de femei. Ne dorim să sprijinim astfel IMM-urile să devină mai competitive, să se dezvolte şi să depăşească obstacolele cu care se confruntă în contextul economic actual plin de provocări. Prin acest nou acord de împrumut cu IFC reiterăm angajamentul pe care ni l-am luat de a crede în întreprinderile mici şi mijlocii şi de a le facilita accesul la finanţare, astfel contribuind şi la creşterea economică locală", a declarat Ufuk Tandogan, Director General Grup Garanti România.
"Susţinem o participare mai puternică a femeilor în sectorul privat românesc, ceea ce le dă un plus de putere acestora şi valorifică resurse potenţiale încă neexploatate pentru dezvoltare ulterioară", a declarat K. Aftab Ahmed, Director IFC pentru Instituţii Financiare şi Capital Privat. "Parteneriatul nostru cu Garanti Bank în România garantează că şi companiile mai mici şi femeile antreprenor vor continua să aibă acces la fondurile de care au nevoie pentru a se dezvolta", a adăugat domnia sa.
Garanti Bank are în portofoliu 25.000 clienţi IMM-uri. În primul trimestru din 2014, segmentul IMM a înregistrat cea mai mare creştere anuală atât în ceea ce priveşte creditele (21,8%), cât şi depozitele (96,7%). Printre proiectele cheie ale băncii în acest segment (investiţii şi capital de lucru) se numără cele în producţie şi export (producători de piese de schimb), domeniul medical (clinici şi farmacii), agricultură (ferme de lapte sau carne) şi construcţii (clădiri de birouri & rezidenţiale).
Garanti Bank România face parte din Grupul financiar-bancar Garanti România, care reuneşte şi Garanti Leasing (marca sub care funcţionează compania Motoractive IFN SA) şi Garanti Credite de Consum (marca sub care funcţionează Ralfi IFN SA).