PENTRU MANIPULAREA LIBOR SUA acţionează în instanţă mari bănci europene

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 august 2017

SUA acţionează în instanţă mari bănci europene

Instituţiile de credit acuzate în acest caz sunt Barclays, Deutsche Bank, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland, Rabobank şi UBS

Autorităţile din SUA au acţionat în judecată, într-o instanţă din Londra, mari bănci din Europa, acuzându-le că au manipulat Libor (London Interbank Offered Rate - dobânda interbancară de referinţă stabilită pe piaţa londoneză), potrivit Financial Times.

Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), organismul american responsabil cu lichidarea băncilor falite, cheamă în instanţă Barclays, Deutsche Bank, Lloyds Banking Group, Royal Bank of Scotland, Rabobank şi UBS, dar şi Asociaţia Bancherilor Britanici, care supraveghează procesul de stabilire a Libor, pentru transmitere frauduloasă de date, conform publicaţiei britanice. FDIC pretinde că băncile au transmis estimări scăzute artificial pentru procesul de stabilire a ratei Libor între anii 2007 şi 2009, ceea ce a făcut ca acestea să pară mai de încredere decât erau în realitate.

Conform documentelor pe care le-a depus luna trecută la Curtea Supremă din Londra FDIC, acţionează în instanţă băncile menţionate în numele a 39 de bănci falite din SUA care s-au bazat pe dobânda Libor pentru dolari atunci când au realizat tranzacţii cu derivate sau au calculat dobânzi. FDIC a menţionat că, astfel, cele 39 de bănci americane au suferit pierderi.

FDIC pretinde că, în situaţia în care băncile acuzate nu ar fi transmis date înşelătoare, dobânzile ar fi fost stabilite "la un nivel corect şi mai mare", iar băncile care au ajuns să fie închise ar fi realizat venituri mai mari din produsele ce aveau legătură cu Libor.

FDIC a precizat că nu poate estima deocamdată pierderile suferite de băncile americane.

Unele dintre băncile majore din lume - inclusiv cele din cazul adus în instanţă de FDIC -, au plătit amenzi totale de 9 miliarde de dolari în SUA şi Marea Britanie, în urma scandalului manipulării Libor, iar unii traderi au ajuns în închisoare.

Insert

Dobânda Libor va fi eliminată până la finele anului 2021, în condiţiile în care autorităţile de reglementare şi băncile din Marea Britanie intenţionează să înlocuiască acest indicator de referinţă afectat de scandaluri de manipulare, cu un indicator cu un grad mai mare de încredere.

Indicatorul Libor este utilizat ca referinţă pentru produse financiare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari din întreaga lume. Acesta este calculat pe baza datelor trimise de un panel de bănci cu privire la dobânzile pe care cred că le vor percepe alte bănci pentru a se împrumuta între ele.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Operatiunea "Occupy UK" pe post de new "place d'arme" dupa Polonia si Romania, in acapararea pietei europene si ingenuncherea ei intruvasalitate .

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb