Cehia este prima ţară din Uniunea Europeană care a înăsprit politica monetară în ultimii cinci ani, surprinzându-i pe analişti, deoarece creşterea economiei a alimentat majorarea salariilor şi presiunile inflaţioniste, transmite AP, conform Agerpres.
Ieri, Banca Centrală a Cehiei (CNB) a majorat rata dobânzii cu 20 de puncte de bază, de la nivelul minim record de 0,05% la 0,25%. Măsura de creştere a fost prima după februarie 2008.
"Este începutul unui ciclu gradual de înăsprire. Sunt şanse ridicate să vedem o nouă majorare până la sfârşitul acestui an", a apreciat Liam Carson, analist la Capital Economics Ltd. din Londra.
Imediat după anunţarea deciziei, euro se tranzacţiona la 25,93 coroane, ca urmare a celei mai mari aprecieri a monedei cehe din 2013. În aprilie, Banca Centrală a Cehiei a eliminat pragul minim de 27 de coroane pentru un euro, stabilit în noiembrie 2013, permiţând flotarea liberă a monedei naţionale. Decizia vine după ce, în februarie, rata inflaţiei a ajuns la 2,5%, peste ţinta Băncii Cehiei, de 2%.
În iunie, rata inflaţiei s-a situat la 2,3%, mult peste ţinta de 2% a Băncii Centrale a Cehiei.
Cehia are cea mai scăzută rată a şomajului din Uniunea Europeană, iar Ministerul de Finanţe de la Praga se aşteaptă în acest an la o creştere de 3,1%.