PENTRU PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI Grupul TeraPlast - profit în creştere cu 41%, faţă de cel din ianuarie-septembrie 2020

A.I
Piaţa de Capital / 25 octombrie 2021

Grupul TeraPlast - profit în creştere cu 41%, faţă de cel din ianuarie-septembrie 2020

Afaceri de 451 milioane de lei, cu 46% mai mari decât cele din primele trei trimestre ale anului anterior

Ioana Birta, directorul financiar: "Suntem în etapele finale de punere în funcţiune a fabricii de ambalaje biodegradabile, linie de business în care vedem un mare potenţial de creştere"

Grupul TeraPlast (TRP) a raportat un profit net de aproape 43,26 milioane de lei, în primele nouă luni ale acestui an, cu 41% peste cel din perioada ianuarie-septembrie 2020, în urma creşterii cifrei de afaceri cu 46%, până la peste 451 milioane de lei, a anunţat astăzi producătorul de materiale de construcţii printr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul operaţional a avansat cu 37%, până la nivelul de 50,5 milioane de lei, atât pe seama creşterilor de volum cât şi a eficientizării activităţii, după cum reiese din raportul companiei.

Practic, după primele trei trimestre, Grupul a reuşit să depăşească rezultatele înregistrate în întregul exerciţiu financiar 2020, comparaţie care ţine seama de redimensionarea grupului, în urma vânzării diviziilor de produse din oţel şi profile de tâmplărie. Astfel, cifra de afaceri este mai mare la nouă luni cu 14% faţă de tot anul 2020, iar EBITDA prezintă un avans de 18% faţă de întregul an 2020, se menţionează în document.

Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast, a declarat: "Suntem în etapele finale de punere în funcţiune a fabricii de ambalaje biodegradabile. Este o linie de business în care vedem un mare potenţial de creştere şi care, în acelaşi timp, alături de segmentul de reciclare, reprezintă angajamentul nostru pentru economia sustenabilă şi conservarea resurselor. Fabrică devine operaţională în următoarele săptămâni (...). Suntem convinşi că investiţiile realizate vor da rezultate promiţătoare pe termen mediu şi lung în acest domeniu al ambalajelor biodegradabile în care dorim să devenim unul dintre jucătorii majori la nivelul Europei Centrale şi de Est",

Pentru primele nouă luni ale anului, indicatorul EBITDA la nivel consolidat s-a ridicat la 64,53 milioane de lei, în creştere cu 32% faţă de nivelul din perimele trei trimestre ale lui 2020, în timp timp ce marja EBITDA se situează la 14,3%.

"Incertitudinea din piaţă şi costurile substanţial majorate la materii prime au reprezentat factori adverşi şi o frână în accelerarea performanţelor. Grupul s-a adaptat pentru a amortiza sau anula diverse şocuri care domină în acest moment piaţa de materii prime, atât din perspectiva preţului, cât şi a disponibilităţii. În acelaşi timp, au cântărit în rezultatele consolidate ale Grupului cheltuieli legate de implementarea noilor investiţii. Până la 30 septembrie 2021, TeraPlast a achitat investiţii de 83 de milioane de lei care, în urmă operaţionalizării proiectelor, vor avea impact asupra rezultatelor financiare în trimestrele viitoare. Totodată, managementul analizează permanent noi oportunităţi de dezvoltare prin investiţii sau operaţiuni M&A, care să genereze creştere pe termen lung pentru grup pe segmentul ambalajelor flexibile şi nu numai", se arată în raport.

Linia de business Instalaţii şi Reciclare (TeraPlast şi TeraPlast Recycling) a fost principala generatoare a cifrei de afaceri la nivel de Grup, cu două treimi din rezultatul consolidat - 300 milioane de lei. Avansul în trimestrul al treilea a încetinit, iar la nouă luni progresul este de 30%, conform documentului. EBITDA s-a situat la aproape 42 de milioane de lei, cu o marjă uşor sub media grupului, de 13,9%.

"Rezultatele au fost influenţate de costurile materiilor prime şi de o modificare a cererii într-o piaţă aflată în căutarea unui nou trend. Au fost observate perturbări în principal din cauza perioadei prelungite de implementare a indexării preţurilor materialelor de construcţii în contractele de achiziţii publice aflate în derulare şi din cauza necorelarii standardelor de cost la licitaţiile deschise/lansate în această perioada cu noile realităţi ale pieţei", se menţionează în raportul TeraPlast.

Pentrul linia de business Granule (TeraPlast si TeraPlast Recycling), ce include granulele rigide si plastifiate din PVC, dar şi granulele reciclate, cifra de afaceri s-a ridicat la 108 milioane de lei, echivalentul unei dublări faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce EBITDA a avut o evoluţie similară, cu o creştere de 75%, conform documentului.

La data de 30 iunie a acestui an, Dorel Goia deţinea 46,83% din companie, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN (Pilon II) avea sub administrare acţiuni ce totalizau 12,01% din TeraPlast.

Evaluarea bursieră a TeraPlast se ridică la aproape 2,8 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. #BestofTheBest ????

    Maine ...trp +3%

    1. Evident...

      2,8 miliarde capitalizare si profit la 9 luni de 43 mil lei si posibil un profit anual de 53...55 mil lei!!!

      Rezulta un PER de 52!!! 

      De ce ar creste daca este deja foarte umflata?

      Chiar si un pret la jumatate fata de cel actual (corespunzator unui PER de aprox. 25) mi se pare mare. 

      Corect! Prea multi retail investors.

      In 3 saptamani intra in functiune fabrica de ambalaje biodegradabile. Sunt in curs si investitii pentru cresterea celorlalte capacitati de productie cu 50 la suta. Toate astea adunate compun o imagine mult mai optimista fata de "rezulta un PER de 52!!!"

      Cat profit suplimentar poate sa aduca fabrica de ambalaje biodegradabile?

      20...30%? 

      Pr ofitul asta suplimentar o sa fie anulat intr-un interval de timp relativ scurt (1...2 ani) de reducerea cereriipentru productia de baza. 

      Pentru TRP nu exista niciun motiv real de crestere in aceste conditii iar PER-ul este un indicator important. Daca si-ar dubla profitul (in cati ani va fi posibil asta?) si tot ar fi mare PER-ul. 

      Optimismul exagerat a adus cotatia (si PER-ul) la nivelurile astea. Nu vad loc pentru inca o doza de optimism decat pentru cei rupti de realitatea bursiera (cu siguranta avem si astfel de investitori aparuti in pandemie care in curand vor vedea si fata urata a burselor).

      N-ai nimerit-o deloc .... de fapt e -2.5 %.

      Nu are oricum nicio justificare pretul asta de 1.25. Este prea umflata. 

      Ambalaje flexibile (-8.5%). Cu minus!

      Cititi rapoartele financiare si... "fiti profesionisti, ce draq!" :) 

      Jhonny boy - schimba semnul ca da prost pe grafic ;) 

      Totusi, TRP nu este o companie rea! Problema suntem noi, investitaurii!  

      Compania este buna.

      Pretul (cotatia) este deplasat. 

      Valoarea unei companii se vede in timp, la fel ca si cea a unui investitor cu temele invatate!

      Stii cate actiuni TRP s-au tranzactionat pana la aceasta ora? 

      R: 5,476,161 dintr-un total de 1,743,200,478 actiuni! 

      Fa un mic calcul ca sa intelegi cine si cum stabileste pretul unei actiuni la un moment dat in timp... Emotiile sunt intotdeauna la baza tuturor deciziilor noastre si de cele mai multe ori nu constientizam asta! 

      Observ ca sunt multi diletanti pe piata, care se uita la un singur indicator si nici pe ala nu stiu sa-l calculeze (aka PER-ul) Probabil unii se uita pe harta si cauta pe wiki.... :D

      SPQR la investitii! 

    Chiloti de tabla astazi! De fapt, ce tabla....titan!

    Activele curente nealocate reprezinta creanta TeraPlast asupra actionarilor societatii ca urmare a platii dividendelor (iulie

    2021) si a acordarii actiunilor gratuite (septembrie 2021). Creanta se va stinge cu rezultatul reportat dupa ce AGA va  

    aproba situatiile financiare anuale (in aprilie 2022), conform reglementarilor privitoare la dividendele trimestriale. 

    EBITDA % ian-sept. 2021 =14,3% 

    EBITDA % ian-sept. 2020 retratat =15,8%

    De unde crestere? 

    astazi TRP - 4%

    1. Good Jhonny boy! :)

    Cred că ar fi foarte bine ca pentru ai creste atractivitatea sa se deruleze un program de răscumpărare pentru anularea acțiunilor cu o parte din rezerve, atâta timp cât sau făcut investiți capitalizarea profitului a fost o idee buna, în viitor profitul distribuit la un nr mai mic de acțiuni ar da bine, poate este o idee de analizat.

    1. o ANALizeaza proFUND

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb