Asocierea Construcţii Erbaşu-Concelex-Terra Gaz Construct realizează lucrările de construcţie pentru noul stadion Steaua. În vederea finanţării acestui proiect, Construcţii Erbaşu SA, în calitate de lider al Asocierii menţionate mai sus, a contractat un credit în valoare de 52,5 milioane lei de la BRD Groupe Societe Generale. Conform unui comunicat al băncii, în cadrul plafonului de finanţare dedicat proiectului, BRD a acordat companiei de construcţii o facilitate de credit cu două componente, una de finanţare revolving a cheltuielilor de execuţie, ce a înregistrat în intervalul martie 2019 - august 2020 utilizări cumulate în cuantum de 142,4 milioane lei, şi una de garantare a obligaţiilor asumate prin contractul de lucrări, cu o utilizare în valoare de 10,9 milioane lei.
Proiectul este realizat în contextul găzduirii a patru meciuri de fotbal în cadrul EURO 2020 (trei în faza grupelor şi unul în optimi), ce urmează să se dispute pe Arena Naţională în vara anului 2021, stadionul Steaua având ca destinaţie desfăşurarea antrenamentelor premergătoare acestor partide.
Noua arenă, cu o capacitate de 31.254 locuri şi o suprafaţă construită de 82.000 mp, îndeplineşte criteriile impuse de UEFA în vederea derulării de competiţii sportive pentru nivelul de clasificare din care face parte, putând găzdui şi competitii sportive de rugby. Beneficiarii proiectului sunt Compania Naţională de Investiţii (CNI SA), pe perioada efectuării investiţiei şi Ministerul Apărării Naţionale, ulterior predării proiectului.
Conform fatelopr oficiale, contractul cu asocierea declarată câştigătoare a fost încheiat în data de 18 iulie 2018, valoarea acestuia fiind de circa 210 milioane lei, fără TVA, cote şi taxe.
Autorizaţia de construire a fost emisă de Primăria Sectorului 6 din Bucureşti în data de 7 februarie 2019, conform datelor publicate de Compania Naţională de Investiţii. Compania Construcţii Erbaşu a fost înfiinţată în iulie 1990, ca întreprindere cu capital integral românesc, având 20 de angajaţi. Din anul 1991, compania, păstrând caracterul de afacere de familie, s-a transformat în societate pe acţiuni, iar ca acţionari au fost cooptaţi o serie dintre angajaţii aflaţi încă de la început în firmă şi care au contribuit din plin la dezvoltarea ei.
Yves Lallemand, Director General adjunct al BRD, coordonator al activităţii Corporate Banking, subliniază: "Client BRD din 1994 şi lider în domeniul infrastructurii publice, Construcţii Erbaşu a dezvoltat, împreună cu celelalte companii asociate, un nou proiect de referinţă care ne va bucura pe mulţi dintre noi".
Investiţiile reprezintă cele mai sănătoase alocări ale bugetelor în perioada actuală, singurele capabile să revigoreze economia după criza provocată de pandemia de Covid 19, este de părere Cristian Erbaşu, proprietarul Construcţii Erbaşu.
Domnia sa ne-a spus, recent, într-un interviu: "Domeniul construcţiilor va fi si el afectat din ce în ce mai mult pe măsură ce perioada aceasta se va prelungi. În primul rând investitorii privaţi sunt tot mai prudenţi, chiar reticenţi, în a investi şi, în al doilea rând, din cauza acestei perioade de precampanii şi campanii electorale, autorităţile statului, locale şi centrale , au dificultăţi în lansarea pe piaţă a cât mai multor proiecte. Chiar dacă vor fi lansate unele proiecte, efectul lor se va vedea abia spre finalul anului viitor. Astfel, avem o perioadă - sfârşitul acestui an/începutul anului viitor - în care sectorul construcţiilor va simti o criză de lucrări, urmând să se bazeze doar pe puţinele proiecte existente acum în plină derulare în România. Sunt câteva proiecte demarate deja, dar nu suficiente pentru a asigura tuturor companiilor de construcţii o activitate consistentă".