PENTRU REDUCEREA ABANDONULUI ŞCOLAR, Guvernul a adoptat Programul Naţional "Sprijin la bacalaureat, acces la facultate"

Valentin Busuioc
Cultură / 15 aprilie 2015

Guvernul a adoptat, astăzi, printr-o Hotărâre, Programul Naţional "Sprijin la bacalaureat, acces la facultate", ce vizează reducerea abandonului şcolar în licee, creşterea ratei de absolvire şi a celei de înscriere în învăţământul superior, precum şi îmbunătăţirea performanţei la bacalaureat, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Programul (ce se va desfăşura şapte ani, începând cu septembrie 2015) are în vedere intervenţia în învăţământul liceal şi cel superior, iar direcţiile de acţiune vor conduce, potrivit Executivului, la ameliorarea calităţii educaţiei, prin creşterea gradului de trecere de la nivelul liceal către nivelul universitar şi prin îmbunătăţirea gradului de menţinere a studenţilor în învăţământul universitar.

Astfel, guvernanţii preconizează reducerea până la 3,5% a abandonului şcolar în anii terminali ai liceului, creşterea la 59% a ratei de participare şi promovabilitate la examenul de bacalaureat în liceele cu performanţe slabe, precum şi diminuarea semnificativă a abandonului şcolar în primul an de facultate.

Obiectivele vor fi atinse prin finanţarea, de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice, a unor proiecte acordate liceelor şi universităţilor prin calificarea şi participarea la competiţii de acordare de granturi.

Părăsirea timpurie a şcolii (PTş) este definită ca procentajul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani care au finalizat cel puţin nivelul secundar inferior (clasa a opta) şi care nu mai urmează nicio altă formă de şcolarizare sau formare profesională. În ţara noastră, în 2013, PTş era de 17,3%, ţinta urmărită pentru 2020 fiind de 11,3%. La nivelul UE, ţinta este de 10%, se mai arată în comunicat.

Guvernul informează că, în anul academic 2013-2014, 20.000 de studenţi au abandonat studiile universitare. De regulă, studenţii cu risc de abandon sunt studenţi care au intrat la universitate cu note mici la examenul de bacalaureat, studenţi care provin din mediul rural sau din grupuri socio-economice dezavantajate, ori studenţi de etnie romă, conchide sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb