Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a suspendat autorizaţia de funcţionare a SSIF Carpatica Invest, pentru trei luni, cerând firmei de brokeraj să-şi remedieze situaţia financiară şi să atragă noi resurse de capital.
"Decizia ASF are legătură cu poprirea care a fost pusă pe conturile < Carpatica Invest >, în cazul Terziu (n.r. Ştefan Terziu, fost broker al societăţii, acuzat de fraudă de un investitor, după ce ar fi efectuat tranzacţii neautorizate pe contul său - caz relatat de ziarul BURSA în 2012)", ne-a spus Cosmin Toma Golea, directorul general al "Carpatica Invest", care a adăugat că va face contestaţie la Autoritate.
Procurorii DIICOT au anunţat, la începutul lunii, că au derulat o operaţiune de anihilare a unei grupări infracţionale, specializată în manipularea pieţei de capital.
În caz, sunt suspecţi Marius Velţan, conducător al "Carpatica Invest" în 2012, Dan Samoil Gândilă, Reprezentant al Compartimentului de Control Intern, dar şi Ştefan Terziu.
În iulie 2013, conducătorii Carpatica Invest au fost schimbaţi, iar actuala conducere s-a delimitat de faptele petrecute în 2012.
Cosmin Toma Golea ne-a declarat, la începutul lunii: "Unii angajaţi şi foşti angajaţi ai Carpatica Invest au fost audiaţi de DIICOT, într-un caz care a fost sesizat din 2012, când un client a reclamat tranzacţii neautorizate.
Noi, cei care lucrăm acum la Carpatica Invest ne delimităm de faptele respective, nu avem nicio legătură cu ele".
Vineri, domnul Golea ne-a spus că societatea stă mult mai bine decât atunci când actuala echipă a preluat conducerea: "Societatea a avut profit net în fiecare lună. Totul era în regulă şi bine pus la punct. Acum, ASF ne cere să punem jos 75.000 de euro cash, ca să fie acoperite pagubele aduse de Terziu. Nu ştiu dacă cineva va face asta".
Autorizaţia Carpatica Invest a fost suspendată pentru o perioadă de 90 de zile, timp în care firma poate efectua operaţiuni de depunere şi retragere de numerar în şi din conturile clienţilor şi operaţiuni de transfer al valorilor mobiliare către Secţiunea I a Depozitarului Central sau către alte conturi indicate de clienţi, potrivit unui anunţ transmis vineri de ASF.
Carpatica Invest a intermediat anul trecut tranzacţii de aproape 255,7 milioane lei la Bursa de la Bucureşti, clasându-se pe locul 17 în topul brokerilor, cu o cotă de piaţă de 0,94%.
Firma de brokeraj Carpatica Invest face parte din grupul financiar Carpatica, controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea.
La finalul anului trecut, ASF a amendat Carpatica Invest cu aproape 22.000 de lei, sumă reprezentând 1% din cifra de afaceri din 2012, deoarece firma de brokeraj nu a completat componenţa Consiliului de Administraţie de la două la trei persoane.
1. trist
(mesaj trimis de anonim în data de 19.05.2014, 09:10)
Sunt clenti pe certificate structurate, care pot pierde bani; nu se putea anunta si lasata cateva zile sa mai functioneze socetatea, sa-si poata clientul face o strategie, sa vanda sau sa-si deschida un alt cont la alta socetate. La ei, la ASF clientul nu conteaza, conteaza doar comsioanele!
1.1. oare (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de gilu în data de 21.05.2014, 19:43)
oare de ce nu se uita nimeni pe unde e in CA veltan astA? oare cum a putu cineva sa faca sub forma continuanta un asa un furt? ca era sustinut de un director? cine e in CA la invest? nu sunt oare si alte interese?
2. fără titlu
(mesaj trimis de N.B. în data de 19.05.2014, 09:34)
In toata legislatia europeana dar si in legislatia romaneasca institutiile de reglementare a pietelor ( ASF-ul in cazul nostru ) sunt infiintate pentru a proteja investitorii de abuzurile celorlalti participanti la piata ( intermediari , depozitar , , bursa ) . Numai ca , spre deosebire de celelalte institutii de reglementare , ASF-ul in mod surprinzator desi functioneaza pe aceeasi legislatie fie din interese ale unor membri fie din "habarnism " isi atribuie rolul de protejare a celorlalti participanti ( SSIF-uri , DC , BVB , ) in defavoarea investitorilor . In cazul de fata ei nici nu realizeaza ca o astfel demasura trebuie luata asa cum spune "anonim " doar dupa ce se inchid pozitiile investitorilor si dupa ce se transfera instrumentele financiare . Altfel ASF-ul este bun de plata pentru pierderile cauzate investitorilor .
2.1. ASF nu e pentru cei mici... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de alte interese dicteaza... în data de 19.05.2014, 09:46)
e o structura facuta sa deserveasca interesele celor mari. vezi asocierea cu grupul infractionald e la sif1, ursache e varful de lance de aceia sistemul il protejeaza inca. si aici interesele au fost sa cada carpatica sa le ia clientii.