Deşi piaţa imobiliară a cunoscut, în ultimii doi ani, o revigorare puternică, iar numărul proiectelor cu destinaţie rezidenţială a crescut văzând cu ochii, cifrele oficiale arată că actuala criză de locuinţe nu va fi soluţionată nici în următorii doi ani. Potrivit doamnei Monica Marin, Partner Manager în cadrul agenţiei imobiliare "EuroMetropola", numai la nivelul Bucureştiului se înregistrează, în prezent, o cerere de aproximativ 300.000 de unităţi locative, în timp ce proiectele rezidenţiale care au anunţat termenul de finalizare până în 2010 nu promit decât puţin peste 50.000 de locuinţe.
Doamna Marin a subliniat că aceste cifre sunt îmbucurătoare pentru dezvoltatorii imobiliari, care au garanţia că proiectele pe care le vor derula se vor bucura de succes. "Datele sunt descurajatoare pentru cei care speră în achiziţionarea unei locuinţe într-un imobil nou în perioada imediat următoare", a subliniat domnia sa. Cererea mare, oferta nesatisfăcătoare şi preţurile care depăşesc bugetul celor cu venituri medii conturează o imagine deprimantă pentru cei care visează la o casa nouă într-un imobil modern.
Potrivit unui studiu al "Euro Property Development", în Bucureşti şi Ilfov, sunt aşteptate pe piaţă circa 78.000 de noi unităţi locative în perioada 2007 - 2011 (inclusiv). În ţară, noile ansambluri proiectate totalizează aproximativ 50.000 de unităţi locative noi. Specialiştii "Euro Property Development" apreciază că piaţa rezidenţială din ţara noastră se va schimba abia de anul viitor, când încep să fie livrate pe piaţă mai multe proiecte. Preţurile proprietăţilor vor rămâne volatile o perioadă, iar apartamentele vechi se vor deprecia pe parcurs ce se dau în folosinţă din ce în ce mai multe locuinţe noi.
Monica Marin susţine că, totuşi, există posibilitatea reducerii costurilor de achiziţie a unei locuinţe prin contractarea acesteia în momentul anunţării proiectului, înainte de demararea lucrărilor. Astfel, în fază incipientă de dezvoltare, iniţiatorii proiectelor oferă cumpărătorilor discounturi de până la 20%. Varianta este convenabilă pentru cei care nu se grăbesc să se mute în locuinţa respectivă, întrucât momentul finalizării poate fi şi la doi ani distanţă de cel al contractării.
Dacă până acum ceva vreme a cumpăra o locuinţă aflată în fază de proiect prin credit ipotecar era doar o utopie, pentru că băncile nu acordau finanţare pentru locuinţele fără cadastru şi intabulare, acum nu mai este la fel de problematic. Băncile au început să facă paşi timizi, dar importanţi spre introducerea creditului ipotecar pentru achiziţionarea unui bun viitor. Doamna Marin consideră că a cumpăra proprietăţi înainte de finalizare este o opţiune pentru investitorii care, mai târziu, pot înregistra un profit de 40 - 60%, prin revânzarea locuinţei finisate şi amenajate.