PENTRU ZILELE CARE URMEAZĂ Împrumutaţii în CHF pregătesc noi acţiuni de protest

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 20 aprilie 2015

Împrumutaţii în CHF pregătesc noi acţiuni de protest

Aceştia propun depunerea de plângeri la DIICOT

---

Actualizare 13:21 BNR: Francul elveţian s-a apreciat cu 3,35 bani, până la 4,3102 lei

(Valentin Busuioc)

---

În timp ce Parlamentul şi băncile nu au luat nicio decizie pentru soluţionarea crizei creditelor în franci elveţieni (CHF), împrumutaţii în această monedă anunţă noi acţiuni de protest pentru săptămâna în curs.

Pe pagina de socializare a Grupului clienţilor cu credite în CHF a fost lansată o iniţiativă care propune derularea unui miting în Capitală, dar şi a unor acţiuni de boicotare a operatorilor bancari: "Deoarece politicienii reacţionează doar la presiuni media şi acţiuni DNA, propunem un miting de protest în Bucureşti pentru susţinerea amendamentelor aduse de noi proiectelor de lege care vin în sprijinul consumatorilor de credite. De asemenea, vă rugăm să participaţi organizat (minim 2-3 pers/bancă) la acţiuni de boicot în zilele de 22, 23 şi 24 aprilie".

Unii dintre reprezentanţii grupului propun desfăşurarea mitingurilor şi în alte oraşe decât în Bucureşti: "Deoarece nu putem participa la mitingul din Bucureşti din cauza distanţei foarte mari, financiar nu ne mai permitem nimic, banii i-am dus la bancă, aş propune ca în acelaşi timp (aceeaşi zi şi aceeaşi oră) să facem miting în fiecare oraş, municipiul de judeţ, în loc asemănător cu cel din Capitală (în faţa Tribunalului sau în faţa primăriei sau a băncilor...)".

Printre altele, împrumutaţii în CHF propun depunerea de plângeri la DIICOT.

Reprezentanţii Asociaţiei Utilizatorilor Români de Servicii Financiare din România (AURSF), au discutat, recent, cu oficialii Ministerului Finanţelor Publice (MFP), pe marginea proiectului propus pentru rezolvarea problemei creditelor în CHF, precum şi cu oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI), cărora le-a prezentat situaţia, discutând inclusiv despre clauzele considerate abuzive din contractele de credit şi despre elaborarea unei legi a falimentului personal.

Măsura MFP presupune o conversie la cursul zilei, cu un discount de 15% aplicat la sold, restul rămas de plată de către consumatori fiind garantat de stat în proporţie de 50%.

Printre propunerile AURSF se numără majorarea discountului de la 15% la minim 25% şi majorarea plafonului de la 300.000 lei la 600.000 lei.

Reprezentanţii împrumutaţilor în CHF au lansat invitaţii băncilor pentru derularea unor negocieri colective, însă până vineri nu avusese loc decât o întâlnire, cu Raiffeisen Bank.

În timp ce Raiffeisen Bank, Volksbank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank şi Bancpost s-au arătat deschise să participe la discuţii, OTP Bank a transmis consumatorilor că nu consideră oportun să poarte negocieri colective.

În aceste condiţii, consumatorii anunţă noi mişcări de stradă, îndreptate către Parlament, după cum ne-a spus Cătălin Voivozeanu, unul dintre iniţiatorii grupului, subliniind că băncile "nu au urmat sfatul BNR să negocieze cu clienţii".

După ce s-a renunţat la ideea unei iniţiative legislative care să prevadă conversia creditelor la un curs mai mic decât cel al zilei, în Camera Deputaţilor se află, încă, în dezbatere, proiectul privind falimentul personal. De asemenea, a fost depusă o nouă iniţiativă legislativă, care prevede cedarea imobilului pus garanţie către creditor, urmând ca debitorul să fie scutit de întreaga datorie.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Bancpost? De cand vin escrocii astia la discuti? Parca au spus k nu negociaza si nu discuta. Astia ofera doar o restructurare pe 1an dupa care costul total al creditului creste. Mai rau te ingroapa in datori

    Nu cred ca OTP este in legalitate cu externalizarea intregului portofoliu de imprumuturi in franci elvetieni catre un vehicul special din Olanda, al doilea ca marime dupa Volksbank. Globalizare sau criminalitate finaciar-bancara? Frauda trebuie investigata de institutiile statului abilitate, trecand peste BNR, care are propria sa implicare.

    Nici Credit Euriope Bank nu este in legalitate, si-a externalizat intregul portofoliu in Olanda, fara sa anunte pe cineva.Au facut totul abuziv.o alta problema a acestei banci este ca percepe abuziv comisionul de administrare care se aplica la valoarea creditului ,iar ei nu presteaza nimic pentru aceste sume immense de 300-400 CHF pe luna. Aceasta frauda ar trebui investigate de DIICOT , DNA.Rog institutiile abilitate sa-si faca datoria fata de populatia impovarata de aceste banci si de aceste abuzuri. Ma simt sclav in aceasta tara nimeni nu vrea sa faca dreptate.AJUTATIIII POPULATIA IMPOVARATAO SA IESIM IMN STRADA........

    1. de fapt, Credit Europe Bank a trimis o scrisoare in care cica anunta foarte eliptic cum ca este mutat creditul. m-am dus in 2 agentii si am intrebat ce inseamna acest lucru,dar mi s-a raspuns grosolan ca nue treaba mea, ca eu trebuie doar sa imi platesc rata! o bataie de joc sub egida BNR-ului

      Eu zic sa vinzi si tu creditul luat la altcineva, sa vedem ce face banca daca mai este problema ta sau nu

      Ne aude cineva dacă ieșim în stradă? Din 2007 tot dau la bancă. Ar trebui să ne susțină acum banca sau statul. Help!

    Am cotizat degeaba 12 ani pt statul romanesc , pe langa faptul ca nu fac nimic mai si protezeaza bancile . Cel mai bine este sa lucrati la negru ptr ca statul roman nu merita nici macar banii care ii dati la cersetorii de pe strada

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb