PENTRUL ANUL TRECUT Autonom raportează venituri de aproape 400 milioane lei

G.U.
Companii / 21 aprilie 2022

Autonom raportează venituri de aproape 400 milioane lei

Autonom Services SA, cea mai extinsă reţea de mobilitate din România, anunţă venituri consolidate de 394,3 milioane de lei, o creştere cu 16% faţă de anul 2019, unul de referinţă pentru Autonom, pre-pandemie şi un profit net de 22,5 milioane lei, în creştere cu 28% comparativ cu 2019, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei. Pe parcursul anului trecut, Autonom a înregistrat cele mai ridicate valori din activitatea companiei în ceea ce priveşte toţi indicatorii relevanţi de performanţă.

"În urmă cu câţiva ani, când am descoperit conceptul de "V.U.C.A. World" - o lume tot mai volatilă, nesigură, complexă şi ambiguă, ne gândeam că este adecvat, dar îl priveam cu o oarecare detaşare. Ultimii doi ani ne-au arătat tuturor ce înseamnă un business în lumea VUCA: pandemie, crize sectoriale succesive, schimbări bruşte de comportamente de consum, lanţuri de aprovizionare date peste cap, inflaţie galopantă, un conflict armat în Europa, dar şi digitalizare accelerată, productivitate crescută, oportunităţi noi, rezilienţă şi o adaptabilitate surprinzătoare. Este mediul ideal pentru companiile agile, care se despart uşor de formulele de succes de ieri şi navighează cu succes prin apele înspumate, care fac adevăraţii marinari. Autonom a arătat încă o dată că are structura, cultura şi viziunea adaptate schimbărilor accelerate, iar echipele noastre au ieşit întărite din astfel de situaţii, chiar dacă au apărut şi cicatrici noi," a declarat Dan Ştefan, cofondator Autonom.

În ceea ce priveşte rezultatele financiare din 2021 la nivel de divizii cheie, serviciile de leasing operaţional din cadrul Autonom Lease au generat venituri de 185,6 milioane de lei, în creştere cu 17% faţă de rezultatele din 2019, într-un context provocator, supus efectelor crizei semiconductorilor. De asemenea, inflaţia a devenit prezentă în mai multe categorii de costuri care compun rata lunară de leasing operaţional full service, precum asigurări, mentenanţă, anvelope, maşină la schimb şi costuri de administrare, iar în acest context produsul de leasing operaţional al Autonom a devenit tot mai atractiv. Clienţii au înţeles că un contract cu costuri fixe pe o perioadă îndelungată reprezintă o formă de protejare împotriva inflaţiei, iar externalizarea efectuată corect prezintă multiple avantaje, iar afacerile lor pot fi mai agile dacă se concentrează pe core business.

Divizia de rent-a-car a Autonom a înregistrat venituri de 68,7 milioane de lei, în creştere cu 4% faţă de 2019, ca urmare a creşterii continue a cererii, concomitent cu creşterea tarifelor generată de penuria de maşini din piaţă. În 2021 Autonom a atins un grad de ocupare a flotei de peste 88%. Divizia de AutoRulate a înregistrat venituri de 78,7 milioane de lei, o valoare record, în creştere cu 71% comparativ cu 2019. Rezultatele din cadrul acestei divizii sunt semnificative având în vedere contextul în care compania a fost nevoită să amâne parţial vânzarea maşinilor datorită întârzierilor de producţie generate de criza semiconductorilor şi a cererii ridicate şi gradul de ocupare pe flotă.

"Trăim în continuare vremuri instabile şi neaşteptate într-o societate modernă - pandemia este încă prezentă în vieţile noastre, iar războiul din Ucraina ne-a arătat că disputele geopolitice nu sunt doar în cărţile de istorie. Ultimii doi ani au demonstrat din nou că următoarea criză vine întotdeauna din locul cel mai puţin aşteptat. Încă de la începutul companiei, ne-am confruntat cu diverse crize care ne-au antrenat să conducem şi să dezvoltăm business-ul Autonom într-un mediu volatil, caracterizat de incertitudine şi schimbări frecvente de direcţie provenite fie din sfera politică, economică sau socială. Aşa cum s-a întâmplat şi la începutul pandemiei de COVID-19, avem o situaţie financiară excelentă, după ce am reuşit să atragem la sfârşitul anului 2021 o nouă rundă de finanţare prin intermediul pieţei de capital. Acest lucru înseamnă că suntem foarte bine capitalizaţi pentru a profita de oportunităţile care pot apărea în perioada următoare pe piaţă," a adăugat Marius Ştefan, cofondator al Autonom.

La finalul anului 2021, Autonom a reuşit să atragă 48 de milioane de euro prin intermediul pieţei de capital. Atragerea acestor noi fonduri face parte din prima etapă a programului de emisiuni de obligaţiuni corporative, o premieră pentru piaţa de capital din România, pe care compania doreşte să-l deruleze în următorii cinci ani şi prin care intenţionează să atragă până la 250 de milioane de euro. O parte importantă din capitalul atras va fi utilizat pentru investiţii în tranziţia către flote verzi, element cheie pentru dezvoltarea sustenabilă a companiei. Emisiunea de obligaţiuni face parte din strategia de sustenabilitate dezvoltată de Autonom pentru următorii ani şi unde componenta de mediu reprezintă cea mai importantă direcţie pentru acţiunile şi deciziile companiei.

În acest context, concomitent cu publicarea raportului anual al companiei, Autonom publică şi primul său raport de sustenabilitate care prezintă rezultatele pentru 2021 din perspectiva aspectelor de mediu, sociale şi de guvernanţă. În 2021, compania a reuşit să se apropie semnificativ de ţintele propuse şi să demareze proiecte importante pentru reducerea amprentei de carbon, precum achiziţia de maşini hibride şi electrice şi evaluarea tuturor sediilor pentru instalarea de staţii de încărcare. Rezultatele complete sunt disponibile aici. Tot din această lună, Autonom a aderat la UN Global Compact, cea mai mare iniţiativă pentru sustenabilitate corporativă din lume. Compania îşi ia angajamentul să sprijine cele Zece Principii ale acestei iniţiative privind drepturile omului, mediu, bună guvernanţă şi combaterea corupţiei, dar şi să contribuie la atingerea celor 17 obiective de dezvoltare sustenabilă, incluse de către Organizaţia Naţiunilor Unite în Agenda de Dezvoltare Sustenabilă 2030.

În 2022, Autonom continuă să îşi consolideze poziţia pe piaţa de leasing operaţional prin achiziţionarea Ţiriac Operating Lease. Tranzacţia a fost finalizată la mijlocul lunii aprilie, iar procesul de integrare a noii echipe, a proceselor de lucru şi a noului portofoliu de clienţi în structura Autonom a început. Ţiriac Operating Lease este un business cu venituri anuale de aproximativ 80 de milioane de lei şi active în valoare de peste 240 milioane de lei. La data preluării, Ţiriac Operating Lease deţinea o flotă de peste 2600 maşini şi un portofoliu de peste 900 de clienţi. Integrarea Ţiriac Operating Lease va fi un proiect de importanţă strategică pentru Autonom în 2022, compania aşteptându-se la o desfăşurare similară ca şi în cazul integrării BT Operaţional Leasing din 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb