"Permisia pentru traseism", atacată de liderii opoziţiei

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Politică / 26 august 2014

Vicepremierul Liviu Dragnea a propus ca primarii să poată trece la alt partid, fără să-şi piardă mandatul.

Vicepremierul Liviu Dragnea a propus ca primarii să poată trece la alt partid, fără să-şi piardă mandatul.

Propunerea vicepremierului Liviu Dragnea conform căreia, pentru o perioadă de două săptămâni, să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul a învolburat serios apele politice. Acuzaţiile curg în valuri, sintagma "partidul stat" fiind repusă pe tapet. Trebuie precizat din start că în campania electorală pentru alegerile parlamentare, combaterea traseismului a reprezentat una din temele majore. Toate partidele, de la PSD la PP-DD şi de la PNL la PC şi UNPR au venit cu propuneri pentru stoparea migraţiei parlamentarilor şi aleşilor locali de la un partid la altul, fenomen ce aduce mari prejudicii de imagine întregii clasei politice. Promisiunile de campanie au fost însă uitate. Vicepremierul Dragnea a explicat şi care sunt motivele pentru care s-a gândit la o astfel de Ordonanţă de Urgenţă: "Nu susţinem migraţia politică, dar nici nu putem să stăm indiferenţi. Pentru mine este foarte important ca fiecare om dintr-o comunitate să beneficieze de dezvoltare şi pentru asta sunt dispus să susţin un asemenea act normativ pentru ca astfel de blocaje să nu mai existe. Acest proiect de act normativ dă şansa primarilor şi consilierilor să decidă dacă sunt de acord să respecte deciziile luate de unii lideri politici de la Bucureşti în spatele uşilor închise sau să decidă dacă vor să respecte voinţa cetăţenilor care i-au ales. Este o opţiune democratică. Sunt proiecte care încep să fie blocate, sunt acte care trebuie adoptate în consilii locale şi judeţene care nu mai pot fi adoptate, pentru că majorităţile au fost furate şi s-a ajuns la situaţii absurde. Nu putem lăsa ca PNL şi PDL să blocheze ţara doar pentru că aşa a decis un grup de politicieni, să inventeze o nouă structură politică. Riscăm ca, în perioada următoare, să apară un blocaj generalizat în administraţia locală, cu efecte directe şi grave asupra comunităţilor locale".

Liderul PMP, Elena Udrea a spus că are convingerea că numeroşi primari vor trece la partidele care susţin actuala putere, deoarece aleşii locali depind de finanţările venite de la guvern: "Legea aceasta, schimbarea legii migraţiei politice, care să permită trecerea primarilor de la un partid la altul, este făcută exact pentru a putea să îşi asigure oficial sprijinul unor primari pentru alegerile prezidenţiale. Deci, sunt primari care vor pleca către putere, pentru că primarii depind cumva de finanţările venite de la guvern, primarii nu au mai primit niciun ban de la acest guvern care a stopat investiţiile, iar ei speră acum, înainte de alegeri, că dacă vor merge către putere, puterea însemnând fie PSD, fie partidul domnului Tăriceanu, vor primi fonduri pentru proiectele pe care le au. Cred că este o ocazie acum pentru PSD de a muta nişte primari înainte de alegere la PSD, dar mai ales la partidul domnului Tăriceanu. Deci, e evident, s-a înfiinţat un partid pentru domnul Tăriceanu, în speranţa domnului Victor Ponta de a obţine electoratul care îi lipseşte, de centru-dreapta. Domnul Victor Ponta nu are cum să câştige preşedinţia României doar cu ce-i oferă PSD-ul. Ca urmare, îşi doreşte ca prin capcana pe care a întins-o electoratului de centru-dreapta, candidatura domnului Tăriceanu, să-şi aducă un electorat de centru-dreapta suficient, speră dânsul, cât să câştige prezidenţialele". Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, consideră că adoptarea unui astfel de proiect ar fi o greşeală: "Ar fi o eroare mare de tot dacă Guvernul Ponta ar da ordonanţa prin care s-ar aproba migraţia politică a primarilor, la fel ca şi legea amnistiei şi a graţierii pe care şi-o doresc foarte mulţi din PSD. Eu sunt total împotriva unei astfel de înlesniri. Trebuie să terminăm odată cu migraţia politică, trebuie să facem politică pentru România, pentru români, pentru economie, şi nu de dragul grupurilor de interese oculte din interiorul partidelor".

Vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu crede că PSD şi aliaţii săi se pregătesc să fraudeze alegerile şi a anunţat că partidul său va sesiza Comisia de la Veneţia cu privire la OUG propusă de Liviu Dragnea: "Le cer public să nu adopte ordonanţa, nu o să fie uşor să treacă, nu o să fie uşor să o aplice, o spun pe baza cunoştinţelor juridice. Nu va ţine, domnule Dragnea. Am semnale din ţară, de câteva săptămâni se fac presiuni politice asupra primarilor PDL pentru a se înscrie în Asociaţia UNPR, presiuni însoţite de promisuni de deblocare a fondurilor europene şi de abundenţă a fondurilor guvernamentale către circumscripţii. Aceste presiuni politice sunt făcute de la vârful PSD şi a aliaţilor, iar doctor Ponta patronează aceste presiuni făcute în favoarea sa de sistemul pus în funcţiune de domnul Dragnea. Doctor Ponta patronează încercarea de furt politic a primarilor, iar domnul Dragnea e pe cale să dea o lovitură democraţiei. Încă de pe acum PSD şi aliaţii săi securizează, încearcă să securizeze cât mai multe voturi pentru doctor Ponta".

Liviu Dragnea consideră însă că opoziţia dă dovadă de "tupeu şi ipocrizie" când îi atacă propunerea. Primul vizat a fost preşedintele PNL Klaus Iohannis: "Sincer, nu am crezut că acest domn are atâta ipocrizie încât să acuze un proiect de act normativ care ar da posibilitatea aleşilor locali să facă exact ceea ce a făcut dumnealui. Domnul Iohannis a candidat în 2012 pentru Primăria Sibiului pe listele Forumului Democrat German şi a migrat la PNL. Dincolo de asta, domnul Iohannis se găseşte într-un caz de bigamie politică. Este preşedinte PNL şi este în continuare membru în Forumul Democrat German. De ce este moral pentru Klaus Iohannis să migreze de la organizaţia pe listele căreia a candidat la PNL şi ar fi imoral pentru ceilalţi primari din România să poată să aibă o astfel de opţiune?".

Vicepremierul a precizat şi că a mai existat un proiect similar, care prevedea posibilitatea aleşilor locali să-şi aleagă un partid în termen de 45 de zile, iniţiat de Eugen Nicolăescu, Mihăiţă Calimente şi Rareş Mănescu şi care a fost promulgat în 2006 de preşedintele Traian Băsescu.

Andreea Paul cere demisia Guvenului

Prim-vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, a lansat un atac dur la adresa PSD, acuzând această formaţiune că încearcă să câştige alegerile prezidenţiale prin orice mijloace, inclusiv migraţia primarilor, şi cere demisia actualului cabinet după modelul francez: " PSD vrea să transforme România într-un bayar politic, după ce cartelul corupţiei PSD a transformat România într-un bazar economic. Goana PSD după primarii PDL şi PNL denotă disperarea pierderii alegerilor prezidenţiale din toamnă în faţa lui Iohannis. Cum crede PSD că ar putea câştiga? Prin furt. Prin şpagă publică. Mituiesc primarii. Mituiesc votanţii. Totul din banul public. De ce această disperare a PSD? Pentru că alianţa dreptei unite - ACL are vreo 1600 de primari, iar alianţa stângii unite - USD doar vreo 1300 de primari. Aşadar, PSD a transmis o comandă de la nivel central pentru racolarea a 10 primari în medie pe filială judeţeană. Nu prea le-a ieşit căci mulţi au caracter, mulţi au minte şi ştiu că li se promit bani pe care ţara nu-i are, iar legea sancţionează traseismul politic cu pierderea mandatului la nivel local. Până la sfârşitul lunii august, Ponta şi Dragnea vor să vină cu o ordonanţă de guvern care să devină lege cu aplicare pe un termen de 15 zile. Asta da lege tipică sforarilor şi cumetriilor, pe scurt mafiei politice! (...) Problema de fond rămâne: centralizarea finanţărilor locale în România şi politizarea lor până la furtul primarilor şi al voturilor. Soluţia susţinută de ACL este descentralizarea şi depolitizarea lor. Presiunile PSD fără precedent şi forţarea primarilor la gesturi imorale pun grav sub semnul întrebării democraţia în România. Ameninţările PSD merg mână în mână cu presa îngenunchiată, cu sărăcia şi cu hoţia. ACL va sesiza OUG la Avocatul Poporului şi, dacă devine lege, la Curtea Constituţională. Încrederea din ce în ce mai mică în Guvernul Ponta impune demisia lui, aşa cum au făcut şi fraţii lor francezi".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ele(v)a Udrea este cea mai harnica! bravo ei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb