Perspectivele sunt sumbre pentru IMM-urile din Germania

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 decembrie 2024

Perspectivele sunt sumbre pentru IMM-urile din Germania
Călin Rechea

Barometrul KfW-Ifo din luna noiembrie 2024 arată o nouă înrăutăţire a climatului economic la nivelul IMM-urilor şi companiilor mari din Germania.

Indicele climatului de afaceri pentru IMM-uri a înregistrat o scădere de 0,9 puncte, a şasea consecutivă, până la -20,5 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2024, după o scădere de 0,5 puncte în luna precedentă.

Pentru companiile mari s-a înregistrat o scădere de 2,6 puncte, după o creştere de 5,5 puncte, până la -26,4 puncte (vezi graficul).

Nivelul indicelui este interpretat prin raportarea la valoarea zero, care reprezintă "media pe termen lung neutră din punct de vedere economic", o medie determinată pentru perioada care începe în ianuarie 2005.

Indicele aşteptărilor IMM-urilor pentru următoarele şase luni a crescut cu 0,4 puncte, până la -19,4 puncte, în timp ce indicele situaţiei curente a scăzut cu 2,2 puncte, până la -21,8 puncte, un nivel considerat foarte scăzut din punct de vedere istoric.

Din punct de vedere sectorial, s-a înregistrat creştere uşoară a încrederii la firmele mici şi mijlocii din industria prelucrătoare şi comerţul cu amănuntul. Pentru firmele din industria prelucrătoare, indicele climatului de afaceri a crescut cu 1,2 puncte, până la -24,8 puncte, în condiţiile unei creşteri cu 2,6 puncte a indicelui condiţiilor curente, până la -32,6 puncte. Indicele aşteptărilor pentru următoarele 6 luni a scăzut cu 0,3 puncte, până la -17,8 puncte.

"O altă mică rază de speranţă într-o lună noiembrie altfel sumbră este creşterea cu 2,4 puncte a indicelui climatului de afaceri pentru IMM-urile din sectorul comerţului cu amănuntul, până la -10,9 puncte", se mai arată în raportul de la KfW.

Pe de altă parte, deteriorarea semnificativă a indicelui climatului de afaceri pentru IMM-urile din sectorul serviciilor, cu 2,9 puncte, până la -14,8 puncte, este considerată îngrijorătoare, iar raportul subliniază că "problemele din industria prelucrătoare şi cea a construcţiilor par să se extindă încet şi aici".

Indicele climatului de afaceri al IMM-urilor din sectorul construcţiilor a scăzut în noiembrie 2024 cu 2,3 puncte, până la -22,1 puncte, pe fondul unei scăderi de 2,7 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -20,9 puncte.

Pentru companiile mari, indicele climatului de afaceri a scăzut cu 2,6 puncte faţă de luna precedentă, pe fondul scăderii cu 3 puncte a indicelui aşteptărilor, până la -19,1 puncte şi a scăderii cu 2,3 puncte a indicelui situaţiei curente, până la -34,5 puncte.

Raportul de la KfW-Ifo subliniază că "îngrijorările sunt legate mai ales de noile presiuni din partea Statelor Unite, care afectează mai mult companiile mari, spre deosebire de IMM-uri, care sunt concentrate mai ales pe piaţa internă".

Un alt aspect subliniat în raport este tendinţa descendentă a aşteptărilor privind ocuparea forţei de muncă, care se manifestă atât pentru IMM-uri cât şi pentru companiile mari.

"Multe companii intenţionează să reducă numărul de angajaţi, în special în industria prelucrătoare, comerţul cu ridicata şi marile companii de retail", se arată în raport.

"Climatul de afaceri al IMM-urilor în noiembrie 2024 este la fel de sumbru ca vremea gri de toamnă", este concluzia raportului de la KfW-Ifo, unde se mai arată că "o uşoară creştere economică ar fi posibilă în trimestrul actual şi anul viitor, dacă va prinde puţin mai mult avânt consumul privat, datorită recentelor creşteri salariale ridicate, iar activitatea de investiţii se va relansa, pe fondul ratelor scăzute ale dobânzilor".

Ipotezele redresării activităţii în 2025 au un caracter speculativ ridicat, în special din punct de vedere al scăderii dobânzilor, care nu mai este deloc garantată, pe fondul revenirii presiunilor inflaţioniste.

Mai mult, "victoria lui Donald Trump este, de asemenea, de natură să creeze noi obstacole protecţioniste pentru industria de export germană, deja greu încercată".

Prognozele revizuite ale analiştilor de la KfW - Ifo arată o creştere economică de 0,5% în 2025 pentru cea mai mare economie a zonei euro, însă există şi un risc major, respectiv evoluţia pieţei muncii.

"Deşi sectorul IMM-urilor a fost o ancoră de stabilitate în această privinţă până în prezent, aşteptările privind ocuparea forţei de muncă s-au deteriorat treptat şi nu este clar cât timp vor putea companiile să îşi păstreze angajaţii atunci când capacităţile de producţie sunt sub-utilizate", se mai subliniază în raportul KfW-Ifo.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. TRUMP te rugam , pune Germania la pamant ! doua ww nu i-a linistit , poate poti tu ! spurcata natie care ne sapa de ani de zile cu ong urile sale !

    1. Mujicul se roaga de SUA sa "puna la pamant Germania":-)...parca astia se bateau cu, caramida in piept ca sunt "in trei zile cu tancurile la Berlin":-)...mujicii fomisti:-)

      A rezolvat deja Biden.

      mars spurcaciune !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8217
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2862
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0012
Gram de aur (XAU)Gram de aur411.4200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb