Parlamentul peruan a aprobat ieri noua componenţă a guvernului, la doar câteva ore după ce prim-ministrul Gustavo Adrianzen a promis noi investiţii de miliarde de dolari, inclusiv în proiecte miniere, transmite Reuters.
Votul de încredere în noul cabinet al preşedintei Dina Boluarte a trecut cu un scor de 70-35 şi a intervenit după recente acuzaţii de corupţie împotriva acesteia. Dacă nu ar fi obţinut sprijinul Congresului (parlamentul ţării), toţi miniştrii ar fi fost obligaţi să demisioneze, informează Reuters.
Mai devreme în cursul zilei, într-un discurs în Congres, prim-ministrul Gustavo Adrianzen a prezentat un plan de cheltuieli ce include investiţii de 4,6 miliarde de dolari în sectorul minier şi de circa 8 miliarde în parteneriate public-privat. Peru este unul din principalii producători mondiali de cupru, iar taxele pe vânzarea acestui metal sunt o sursă crucială de venituri pentru stat, notează sursa citată.
Guvernul a fost zguduit de acuzaţii de îmbogăţire ilicită a Dinei Boluarte, legate mai ales de achiziţia unor ceasuri Rolex pe care preşedinta nu le-ar fi declarat, aşa-numitul scandal 'Rolexgate'. Boluarte dezminte că ar fi comis vreo ilegalitate, relatează reuters.
Aproape o treime dintre miniştri au demisionat luni în urma unui raid al poliţiei în weekend la reşedinţa prezidenţială, mărind presiunea asupra Dinei Boluarte, care a preluat funcţia în 2022, fiind al şaselea preşedinte al statului în numai şase ani.
Un sondaj recent a arătat că parlamentul se bucură de aprobarea a numai 9% dintre peruani, o cotă similară cu sprijinul public în scădere pentru Boluarte, scrie sursa precizată.
Situaţia preşedintei a devenit şi mai complicată marţi, când parchetul şi-a extins investigaţia la depozite bancare de 'provenienţă necunoscută', precum şi la achiziţia de către Boluarte a unei brăţări Cartier în valoare de zeci de mii de dolari.
Într-un discurs către deputaţi, premierul a mai spus că guvernul îşi propune să finalizeze în acest an o măsură de îmbunătăţire a relaţiilor comerciale cu China, parte a unui acord de liber schimb semnat în 2009 şi care a impulsionat exporturile mai ales de produse miniere peruane. Negocierile vizând modificări la tratat au început în 2019, mai transmite Reuters.