Peru revine la un sistem legislativ bicameral după ce l-a abolit timp de trei decenii, în urma promulgării de ieri, a unei legi care reînfiinţează Senatul, transmite AFP.
Membrii Camerei superioare vor fi aleşi în timpul alegerilor generale cu vot universal direct începând din 2026. La acest scrutin vor fi aleşi 60 de senatori şi 130 de deputaţi pentru un mandat de cinci ani. Reforma a necesitat modificarea a peste 50 de articole ale Constituţiei din 1993, promulgată sub guvernul preşedintelui Alberto Fujimori (1990-2000), potrivit AFP.
"Restabilirea bicameralismului în Peru este, fără îndoială, cea mai importantă reformă constituţională aprobată de Parlament de la crearea sa prin Constituţia din 1993", a declarat preşedintele Parlamentului, Alejandro Soto, relatează sursa citată.
În plus, realegerea pentru un mandat de parlamentar, interzisă din 2018, este din nou autorizată."Senatorii şi deputaţii vor putea fi realeşi imediat în aceeaşi funcţie", prevede legea publicată în Monitorul Oficial, conform AFP.
Reforma a fost aprobată prin consens într-un Parlament dominat de partide populiste şi de dreapta, inclusiv partidul pro-Fujimori Fuerza Popular. Preşedintele Parlamentului a justificat revenirea la bicameralism, argumentând în special că "o lege examinată de două organe va fi, fără îndoială, mai benefică pentru ţară", scrie sursa precizată.
Peru a desfiinţat Senatul în 1993, când o adunare constituantă a elaborat o Constituţie pe măsura dorinţelor preşedintelui Fujimori, care dorea să treacă peste Senat pentru a-şi adopta legile fără opoziţie, informează AFP.