Pesta porcină africană, confirmată într-o gospodărie din judeţul Dolj

V.D.
Miscellanea / 30 octombrie 2018

Pesta porcină africană, confirmată într-o gospodărie din judeţul Dolj

Pesta porcină africană (PPA) a fost confirmată astăzi la un porc dintr-o gospodărie din satul Comănicea, comuna Secu, din judeţul Dolj, aceasta fiind plasată sub supraveghere oficială, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

"În data de 30.10.2018, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din comuna Secu, satul Comănicea, judeţul Dolj. Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor din judeţul Dolj s-a întrunit în această dimineaţă, pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli", se precizează în comunicat.

Reprezentanţii Autorităţii susţin că gospodăria respectivă a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, precum şi dezinfecţia exploataţiei.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

"Până la acest moment, nu au mai fost notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploataţii de tip comercial, de pe raza judeţului", spune ANSVSA.

Numărul focarelor de pestă porcină africană de pe teritoriul României era de 1.042, la data de 25 octombrie, acestea fiind active în 266 de localităţi din 15 judeţe, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 354.604. De atunci a mai fost confirmat un focar într-o gospodărie din satul Lespezi, comuna Homocea, judeţul Vrancea.

Datele Autorităţii arată că până în prezent au fost despăgubiţi 7.741 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 99,6 milioane de lei.

Pe de altă parte, autorităţile veterinare anunţă că până la această dată au fost stinse 5 focare în judeţul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a cărnii S.C. Carniprod SRL, din judeţul Tulcea, şi-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.

De asemenea, nu au mai fost înregistrate noi focare de boală în judeţele Satu-Mare şi Bihor, din data de 31 august 2018, respectiv din 8 august 2018.

Potrivit sursei citate, cele mai multe focare sunt în judeţele Tulcea - 566, dintre care 5 focare la exploataţii comerciale şi un focar, la o exploataţie de tip A şi 64 de cazuri la mistreţi, în Ialomiţa - 124 de focare în gospodăriile populaţiei şi 31 cazuri la mistreţi, în Brăila - 103 de focare (dintre care 8 focare la exploataţii comerciale) şi în Constanţa - 83 de focare în gospodăriile populaţiei şi două cazuri la mistreţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb